Wegetariańskie

Zupa z Makaronem Udon

Przejdź do przepisu

Japoński makaron Udon w smacznym klarownym bulionie z pastą miso i sosem sojowym to idealny lekki posiłek, który można przygotować w 30 minut. Makaron ma konsystencję do żucia z prawdziwym kęsem; i świetnie nadaje się do siorbania. Ta pożywna, pyszna zupa z makaronem udon jest pełna warzyw i kolendry, jest mocna i świetnie nadaje się na szybki lunch lub kolację.

Czym są makarony Udon?

Czy to jest bezglutenowe? To jedno z najczęściej zadawanych pytań
o tych konkretnych makaronach w wyszukiwarce google. Aby odpowiedzieć na pytanie, my
trzeba sobie odpowiedzieć na kolejne pytanie – z czego robi się makaron udon?

Są to grube kluski z mąki pszennej; więc nie bezglutenowe. Powstaje przez wymieszanie mąki, soli i wody. Ma charakterystyczną konsystencję do żucia, która wynika z ugniatania ciasta w celu rozwinięcia się glutenu. Do niektórych przepisów dodaje się mąkę z tapioki, co sprawia, że ​​makaron jest gładszy.

Makaron Udon jest sprzedawany w postaci suchej lub świeżej; i mają neutralny smak, dzięki czemu doskonale wchłaniają smaki. Można go podawać na zimno z sosem do maczania makaronu lub na gorąco w bulionie, gdzie gładka i jedwabista konsystencja sprawia, że ​​idealnie nadaje się do siorbania w zupach z makaronem udon. Dobrze sprawdza się również w frytkach.

Różnica między makaronem Udon i Soba ~ 653 ~

Udon i soba to japońskie kluski, ale o to chodzi
podobieństwa się kończą. Makaron Udon jest wytwarzany z mąki pszennej, gęstej i przeważnie
biały.

Makaron Soba to cienki makaron z mąki gryczanej,
które zwykle mają jasnobrązowy kolor. Niektóre makarony soba są zrobione z
połączenie gryki i pszenicy. Makaron soba tylko z kaszy gryczanej jest
nie zawiera glutenu, więc jest idealny dla osób z celiakią. Ma charakterystyczny orzechowy smak
gęstsza konsystencja niż udon.

Obydwa makarony są używane w podobny sposób i mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na zupę z makaronem udon

Ten szybki i łatwy przepis na zupę z makaronem udon jest całkiem niezły
dający się przystosować; możesz użyć dowolnego warzywa do wyboru; i może nawet dodać białko
jak jajka, tofu, kurczak itp. U mnie w domu to jeden z tych „piątkowych wieczorów”
posiłki, podczas których napadamy na lodówkę w poszukiwaniu resztek warzyw i białka
nie zużył się w ciągu tygodnia.

Makaron znajdziesz w „sekcji azjatyckiej” większości dużych
supermarkety. Ja swój kupuję w lokalnym Tesco.

Na koniec pamiętaj, aby obrać imbir przed starciem. Za pierwszym razem, gdy robiłam klarowny bulion podobny do zupy z makaronem Udon, nie obierałam imbiru i skórka imbiru pływała na bulionie, co nie wyglądało ładnie.

Zupa Udon z Makaronem

Abi Olayiwola

Super smaczna, ale łatwa zupa z makaronem udon, która jest gotowa w mniej niż 30 minut. Daje moc i jest pełen zdrowych warzyw

#wprm-recipe-user-rating-30 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-30 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-30-33); }#wprm-recipe-user-rating-30 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-30-50); }#wprm-recipe-user-rating-30 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-30-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-30-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-30-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-30-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,75 z 4 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 15 min

Danie Przystawka, Obiad, LunchKuchnia azjatycka

Porcje 2Kcal 370 kcal

Składniki  1x2x3x

1 łyżka Olej

2 ząbki Czosnek posiekany

1 łyżeczka Obrany i starty imbir

1 łyżka Sos sojowy

2 szklanki Wywar warzywny

150 g Makaron Udon

1 garść Łyżki cukrowe

1 Papryczka chilli pokrojona w cienkie plasterki

1 garść grzybów shiitake

2 garście Szpinak

3 łodygi Dymka posiekana

1 łyżka pasty miso

1 garść Świeża kolendra

~453 ~
Instrukcje 

Rozgrzej olej na patelni.

Czosnek i imbir smaż na oleju regularnie mieszając przez około 1 min.

Dodaj sos sojowy i ponownie wymieszaj, następnie wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.

Dodaj makaron udon do garnka i przykryj.

Gotuj przez około 3 minuty.

Dodaj cukier, papryczkę chilli i grzyby shiitake; gotuj przez 2 minuty

Dodaj szpinak i dymkę, gotuj jeszcze przez 1 minutę, a następnie zdejmij z ognia

Wymieszaj pastę miso z 1 łyżką wody; dodać do garnka i wymieszać

Podawać w misce i posypać kolendrą.

Odżywianie

Kalorie: 370kcal

Słowo kluczowe Zupa z makaronem, Zupa z makaronem Udon, Makaron Udon

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!