Jump to Recipe
Pogoda robi się coraz zimniejsza, noce zbliżają się coraz szybciej, a liście się obracają. To znaczy, że jest sezon na zupy! Czy jest lepszy sposób na rozpoczęcie sezonu niż ta ciepła i pachnąca zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki z przyprawą chai.
Ta zupa chai; przygotowana ze słodkich ziemniaków, marchwi i przypraw typowo używanych do przygotowania herbaty chai jest jednocześnie intensywna i pobłażliwa; co jest potrzebne o tej porze roku, kiedy opłakujemy koniec lata. Zupa jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomogą w rozwoju i utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego; gdy zbliżamy się do sezonu grypowego.
Naturalna słodycz słodkich ziemniaków i marchwi równoważy ciepłe, aromatyczne nuty przypraw chai. Są przepyszną parą stworzoną w niebie; idealna na chłodny wieczór.
Co to jest przyprawa Chai?
Chai oznacza herbatę w hindi i niektórych innych językach indyjskich. W północnych częściach Nigerii i niektórych częściach Afryki Wschodniej herbata jest również określana jako Chai.
To, co nazywamy chai w świecie zachodnim, jest w rzeczywistości; masala chai, która ma swoje korzenie w Indiach. Jest to połączenie czarnej herbaty, mleka, cukru i niektórych rozgrzewających przypraw, takich jak kardamon, imbir, goździki, anyż gwiaździsty itp. Masala chai ma korzenie ajurwedy, przyprawy były używane jako środki lecznicze w medycynie ajurwedyjskiej; i do tej pory w Indiach chai wallahs (osoby, które sprzedają herbatę) nadal aromatyzują i sprzedają herbatę z tymi przyprawami. Kombinacja przypraw chai zależy od obszaru, regionu itp.
Masala odnosi się do „mieszanki przypraw”, a chai do „herbaty”; ale straciliśmy „masala” i zachowaliśmy słowo „chai” na Zachodzie. Mieszanki herbat Chai są obecnie bardzo popularne na całym świecie. Rozwój , który został przyspieszony przez wprowadzenie przez Starbucks w latach 90-tych chai latte. Do tej pory wiele osób zakłada, że chai odnosi się do przypraw w herbacie chai.
Na potrzeby tego wpisu będę nadal odnosić się do przypraw jako „chai”. Składniki są zwykle kombinacją niektórych z tych ciepłych i pachnących przypraw; kardamon, imbir, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, koper włoski, anyż gwiazdkowaty i czarne ziarna pieprzu. Stałym składnikiem wszystkich przepisów, które widziałem, jest kardamon. To wydaje się być dominującym składnikiem, podczas gdy inne zależą od osobistych preferencji; zazwyczaj cztery lub pięć z powyższej listy.
Odżywka z przyprawami Chai
Przyprawy Chai nie tylko zachwycają smakiem, ale mają również właściwości zdrowotne, z których niektóre wymieniono poniżej;
- Kardamon – Bogaty w przeciwutleniacze, o działaniu antyseptycznym i przeciwzapalnym, który może pomóc w ochronie przed chorobami przewlekłymi. Wspomaga trawienie i może pomóc w problemach trawiennych, takich jak wrzody.
- Cynamon – Może obniżyć poziom cukru we krwi, co pomaga obniżyć ryzyko chorób serca. Jest bogaty w przeciwutleniacze, a także ma właściwości przeciwzapalne.
- Goździki – Bogate w przeciwutleniacze mają właściwości antybakteryjne. Wzmacniają układ odpornościowy i są używane w leczeniu przeziębień.
- Imbir – bogaty w przeciwutleniacze, ma właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne oraz jest korzystny przy nudnościach i infekcjach żołądkowo-jelitowych.
- Czarny pieprz – Pomaga w trawieniu pokarmu i wchłanianiu składników odżywczych. Pomaga również zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu w tętnicach.
Oprócz Chai latte i herbaty; jakie są najpopularniejsze sposoby używania chai; Widziałem ciasta chai, desery, lody i tak dalej. Pomyślałam więc, że spróbuję w zupie… i znowu będę robić zupę; a także wypróbowanie innych przepisów na chai.
Przepis na zupę Chai ze słodkich ziemniaków
Zupa ze słodkich ziemniaków i marchwi chai
Użyłam w tym przepisie mielonych przypraw kupionych w sklepie dla wygody. Jedyną przyprawą, której nie udało mi się dostać w formie mielonej, był kardamon. Musiałem otworzyć strąki, aby uwolnić nasiona, a następnie zmielić nasiona w małym tłuczku i moździerzu. The Spruce Eats ma post na temat różnych metod, aby to zrobić. https://www.thespruceeats.com/how-to-powder-cardamom-easily-1957686
Zupa przyprawowa ze słodkich ziemniaków i marchwi Chai ~ 653 ~
Abi Olayiwola
Ciepła i aromatyczna zupa ze słodkich ziemniaków i marchwi chai.
#wprm-recipe-user-rating-50 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-50 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-50-33); }#wprm-recipe-user-rating-50 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-50-50); }#wprm-recipe-user-rating-50 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-50-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-50-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-50-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-50-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 2 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 30 min
Danie ZupyKuchnia Azjatycka, Światowa
Porcje 3Kalorie 292 kcal
Składniki 1x2x3x
2 łyżki Olej
1 Cebula posiekana
2 ząbki Czosnek posiekany
1 łyżeczka Mielony kardamon
1 łyżeczka Mielony cynamon
½ łyżeczki Mielone goździki
½ łyżeczki Mielony imbir ~ 253~3 Słodkie ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki
1 Marchewka pokrojona na mniejsze kawałki
1 szklanka Wywar warzywny
Instrukcje
Rozgrzać olej na patelni.
Wlać cebulę i smażyć, aż będzie miękka i przezroczysta.
Dodać czosnek i przyprawy, mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
Mieszać przez około 1 min , następnie dodaj słodkie ziemniaki i marchewkę.
Kontynuuj mieszanie całej zawartości garnków przez kolejną minutę.
Dodaj bulion warzywny i przykryj patelnię.
Gotuj, aż słodkie ziemniaki będą miękkie , następnie zdejmij z ognia.
Wlej całą zawartość garnka do blendera i naciśnij przycisk.
Dodaj więcej bulionu w blenderze, w zależności od preferowanej konsystencji.
Podawaj ze śmietaną.
Odżywianie
Kalorie: 292kcal
Hasło kluczowe Zupa Chai, zupa ze słodkich ziemniaków
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!