Ryby i owoce morza

Zupa Szpinakowa Z Wędzoną Makrelą I Krewetkami

Ta zupa szpinakowa z wędzoną makrelą i krewetkami została zainspirowana „efo riro”, lokalnym przysmakiem w języku joruba części Nigerii. Ta zupa jest gotowana na bazie zmiksowanej czerwonej papryki, szkockiej czapeczki i cebuli; to samo co efo riro, ale brakuje w nim iru (sfermentowana fasola chleba świętojańskiego używana jako przyprawa), oleju palmowego i suszonej ryby. Z tego powodu nie mogę tego nazwać efo riro, bo moja mama może się mnie po prostu wyprzeć! To jedno z jej ulubionych dań. Moja zupa szpinakowa z wędzoną makrelą i krewetkami jest dobra, gdy jeden, dwa lub wszystkie trzy składniki są trudno dostępne, a mimo to masz ochotę na pyszną zupę szpinakową.

Ta zupa szpinakowa z wędzoną makrelą i krewetkami jest równie uniwersalna jak efo riro; Można go jeść ze wszystkim. Pasuje do talerza ryżu, makaronu, fufu, babki lancetowatej; cokolwiek naprawdę ci się spodoba. Dodatek wędzonej makreli i krewetek sprawia, że ​​jest to posiłek pełnowartościowy; możesz nawet zjeść to samo.

Dorastając w Nigerii, pamiętam, jak moja mama gotowała szpinak i inne lokalne warzywa liściaste. Najpierw gotowała posiekane liście przez kilka minut; odlej wodę, zanim dodasz warzywa do dowolnego sosu, który przygotowywała. Kiedy zapytałem o przyczynę, powiedziała, że ​​pozbywa się „oro”, co oznacza truciznę. Pamiętam wielkie nieporozumienia, jakie mieliśmy, kiedy wróciłem do domu, gdy studiowałem Naukę o Żywności, aby doradzić jej, że nie powinna tego robić, ponieważ zasadniczo pozbywała się niektórych składników odżywczych zawartych w warzywach; jak witamina B2 i B6, które są rozpuszczalne w wodzie.

Nauczyłem się, że lepiej blanszować warzywa niż je gotować. Jednak moja mama tego nie chciała, a ja musiałam ją przygotowywać po swojemu, kiedy byłam w domu. Na szczęście w końcu doszła do siebie. Teraz, z tym, co wiem, i z rodzajem szpinaku, który jest lokalnie dostępny, nie blednę już. Po prostu wlewam warzywa prosto do garnka, zostawiam do zwiędnięcia i zdejmuję z ognia.

Szpinak Odżywianie

Szpinak to bogate w składniki odżywcze warzywo, które jest bogate w liczne witaminy (A, E, B2 i B6), minerały (żelazo, wapń, magnez, miedź i mangan) oraz błonnik. Gotowanie tego warzywa jest właściwie dobre, ponieważ; Więdnie, więc jesz więcej i sprawia, że ​​składniki odżywcze są łatwiej dostępne dla organizmu. Chodzi o to, żeby nie spuszczać wody, jak to robiła moja mama.

Surowy szpinak zawiera kwas szczawiowy, który wiąże się z niezbędnymi minerałami, takimi jak wapń. Podgrzanie szpinaku rozkłada kwas szczawiowy, co sprawia, że ​​minerał staje się bardziej dostępny.

Jak przygotować sos szpinakowy

Przygotowanie tej zupy szpinakowej z wędzoną makrelą i krewetkami; Ugotowałam wszystkie pozostałe składniki dania i na koniec dodałam szpinak. Zostawiłem go na tyle, aby liście zwiędły, co trwało kilka minut, a następnie zdjęto z ognia. Szpinak będzie ługował płyn do garnka, więdnąc – proszę się nim delektować, jest pełen dobroci.

Użyłam szpinaku baby z całych liści, ale można użyć większych liści (wystarczy posiekać na mniejsze kawałki); lub mrożony szpinak. Dodatek wędzonej makreli do tego przepisu oznacza, że ​​możesz otrzymać jedną porcję zalecanego tygodniowego spożycia tłustych ryb. Ale szczerze mówiąc, uwielbiam wędzoną makrelę i zawsze znajduję pretekst, żeby dodać ją do posiłków. Wędzoną makrelę możesz zastąpić wędzonym na gorąco łososiem lub inną rybą.

Zupa szpinakowa z wędzoną makrelą i krewetkami jest pyszna. Wędzony smak makreli z lekką chrupkością szpinaku w połączeniu z soczystością krewetek jest po prostu zachwycający. Mam nadzieję, że spodoba ci się tak samo jak mnie.

Na koniec dodaj sól dopiero po dodaniu wędzonego łososia. Wędzony łosoś jest dość słony i trochę soli wsiąknie w sos.

 

Sos Szpinakowy Z Wędzoną Makrelą I Krewetkami

Abi Olayiwola

Sos szpinakowy inspirowany nigeryjskim efo riro. Jest łatwy w przygotowaniu i stanowi doskonały dodatek do wielu dań.

#wprm-recipe-user-rating-25 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-25 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-25-33); }#wprm-recipe-user-rating-25 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-25-50); }#wprm-recipe-user-rating-25 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-25-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-25-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-25-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-25-66 stop {stop-color: #5A822B; }4 z 1 głosu

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Całkowity czas 35 min

Danie Sałatka, SosKuchnia Afrykańska, Nigeryjska

Porcje 6Kalorie 187 kcal

Składniki  1x2x3x

3 Czerwona papryka

1 Scotch Bonnet

2 Cebula

2 łyżka Oleju

2 ząbki Czosnek posiekany

2 filety Wędzona makrela bez kości

150 gramów Krewetki królewskie~253 ~Sól do smaku

300 gramów Szpinak baby leaf

1 garść posiekanej bazylii

Instrukcje 

Zmiksuj paprykę, soczewicę i 1 cebulę w blenderze.

Rozgrzej olej na patelni.

Posiekaj pozostałą cebulę i smaż na oleju, aż będzie miękka i przezroczysta, a następnie dodaj czosnek.

Wlej zmiksowaną mieszankę i gotuj przez około 10 minut.

Dodaj wędzoną makrelę i krewetki królewskie, a następnie sól.

Gotuj przez 5 minut.

Dodaj szpinak baby leaf i pozwól do zwiędnięcia.

Zdjąć z ognia, dodać posiekaną bazylię i podawać.

Uwagi

W razie potrzeby dodaj więcej soli do sosu; dopiero po dodaniu wędzonej makreli. Wędzona makrela jest dość słona i sól wypłucze się do garnka.
Odżywianie

Kalorie: 187kcal

Słowo kluczowe efo riro, nigeryjski sos szpinakowy, sos szpinakowy

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!