Dania główne Ryby i owoce morza Zupy i sosy

Zupa Cocoyam po Nigerii

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Pożywna zupa cocoyam inspirowana zupami, które jadłam dorastając w Nigerii, jest łatwa do przygotowania, pożywna i bardzo smaczna. Aby zrobić to danie; Cocoyam gotuje się w pikantnym sosie pieprzowym z jarmużem i rybą, tworząc pocieszający posiłek jednogarnkowy, idealny na zimowe dni.

Mój lokalny supermarket zawsze ma eddoes w swoich “etnicznych alejkach” i jest dużo napojów “taro” i deserów, ale cocoyam nie jest powszechny w zachodnim świecie. Możecie więc sobie wyobrazić moje podekscytowanie, gdy natknąłem się na kilka na moim lokalnym targu.

Co to jest Cocoyam?

Jest to roślina tropikalna o jadalnych korzeniach, powszechnie spożywana w Afryce Zachodniej, na Karaibach iw Azji. Termin „cocoyam” jest czasami używany zamiennie dla „taro” i „eddo”.

W Internecie jest tak wiele sprzecznych informacji na temat cocoyam, taro i eddoes. Różnice między tymi trzema roślinami okopowymi nie były dla mnie zbyt jasne, kiedy zbierałem informacje do tego posta, więc przeprowadziłem dalsze badania i poświęciłem temu tematowi osobny wpis.

Cocoyam jest podstawowym pożywieniem w większości krajów Afryki Zachodniej, gdzie spożywane są zarówno korzenie, jak i liście. Jest to jeden z tych wszechstronnych składników żywności, który można przygotować na tak wiele różnych sposobów, że nigdy nie masz dość jedzenia.

W niektórych częściach regionu kokojam jest używany jako zagęszczacz do zup. Można ją gotować, smażyć, ucierać i piec. Zrobiono z niego owsiankę i zmielono na mąkę. Możliwości są nieograniczone dzięki tej skromnej roślinie okopowej. Liście Cocoyam są gotowane jako warzywa lub po prostu używane jako zawijanie innych potraw do gotowania.

W kokojamie występuje substancja zwana kwasem szczawiowym. Może powodować podrażnienie i pieczenie skóry i ust; i jest niszczony przez ciepło. To jest powód, dla którego kokojam i jego liście muszą być ugotowane przed jedzeniem.

Jak zrobić zupę Cocoyam

Cocoyam bardzo dobrze trzyma się w zupach i jest gwiazdą tego dania, to co do niego dodasz zależy od Ciebie. Dodałem rybę do mojego przepisu na zupę, ale możesz to pominąć, aby była odpowiednia dla wegetarian. Tradycyjnie. Gorzki liść lub ugu (karbowane liście dyni) jest używany do zupy z kokojamu; ale zastąpiłem Kale. Możesz użyć innych zielonych warzyw liściastych.

Ta roślina okopowa jest ceniona ze względu na woskowatą skrobię, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako zagęszczacz. Zupa gęstnieje, gdy kokojam gotuje się i zaczyna uwalniać skrobię. Dodaj tyle wody, aby na początku gotowania wydawała się bardzo rzadka. Po pewnym czasie gotowania należy zmniejszyć ogień do bardzo niskiego, aby zmniejszyć przywieranie do dna patelni. Może zaistnieć potrzeba dodania większej ilości wody, jeśli podczas gotowania stanie się zbyt gęsta. Ta zupa również staje się gęstsza w miarę stygnięcia, więc bądź tego świadomy.

Jeśli szukasz innych pysznych, inspirowanych Nigerią przepisów, koniecznie zajrzyj do mojego e-booka „25 z 30”. Tutaj stworzyłem 25 smacznych oryginalnych przepisów z 30 składnikami, z których większość znajdziesz w nigeryjskiej kuchni, jak ignam, fasola, ryż, banan itp.

Zupa Cocoyam w stylu nigeryjskim ~ 653 ~

Abi Olayiwola

Pyszna zupa cocoyam inspirowana nigeryjskimi zupami jest łatwa w przygotowaniu, pożywna i bardzo smaczna.

#wprm-recipe-user-rating-14 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-14 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-14-33); }#wprm-recipe-user-rating-14 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-14-50); }#wprm-recipe-user-rating-14 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-14-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-14-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-14-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-14-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,60 z 10 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 35 minut

Danie Kolacja, Lunch, Danie GłówneKuchnia Afrykańska, Nigeryjska, Zachodnioafrykańska

Porcje 4Kalorie 435 kcal

Składniki  1x2x3x

6 średnich Cocoyam

1 duża Cebula

1 duża Czerwona papryka usunięta z łodygi

2 Pomidory wołowe

1 Scotch Bonnet usunięta z łodygi

3 łyżki Olej

1 łyżeczka Cebula w proszku ~ 253 ~ 1 łyżeczka Czosnek w proszku ~ 253 ~ ½ łyżeczki Imbir w proszku ~ 253 ~ Sól do smaku ~ 253 ~ ½ łyżeczki Tymianek lub garść świeżych gałązek ~ 253 ~ 4 filety Dowolna biała ryba lub 2 średniej wielkości pokrojone na kawałki ~ 253 ~100 g jarmużu lub 5 liści, łodyga usunięta i posiekana.

Instrukcje 

Jeśli używasz kawałków ryby, dodaj trochę soli do ryby, upewniając się, że wszystkie kawałki są przykryte, a następnie odłóż na bok.

Usuń skórę z kokojamu nożem. Możesz użyć obieraczki do ziemniaków, jeśli ją masz.

Umyj i pokrój na małe kawałki. Trzymaj z boku.

Pokrój paprykę, cebulę i pomidory na mniejsze kawałki i dodaj do blendera. Dodaj szkocką maskę z filiżanką wody i zmiksuj.

Wlej olej do rondelka i pozwól mu się rozgrzać. Wlej zmiksowaną mieszankę i gotuj przez około 5 minut.

Dolej trochę wody do garnka, aby zawartość była dość rzadka.

Dodaj trochę soli z cebulą, czosnkiem i imbirem w proszku.

Wlej w kawałkach cocoyam i gotować na średnim ogniu przez 20 minut.

Spróbuj iw razie potrzeby dodaj więcej soli. Jeśli zupa zgęstniała, dolej też trochę wody.

Dodaj rybę, jarmuż i tymianek. Zmniejsz ogień do bardzo niskiego poziomu i przykryj patelnię.

Pozwól kokoyamowi się ugotować i zdejmij z ognia. Nie powinno to zająć więcej niż kolejne 10 minut.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 435 kcal Węglowodany: 41 g Białko: 39 g Tłuszcz: 14 g Tłuszcze nasycone: 2 g Cholesterol: 85 mg Sód: 120 mg Potas: 1731 mg Błonnik: 7 g Cukier: 5 g Witamina A: 4025 IU Witamina C: 63 mg Wapń: 21 mg I

Słowo kluczowe kokojam

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!

Jeśli smakowała Ci ta zupa, to koniecznie musisz spróbować curry z ignamu, przygotowanego z innej afrykańskiej rośliny okopowej.