Wegetariańskie

Yam Curry

W części świata, z której pochodzę, ignam jest istotną częścią diety. Kiedy dorastałem, co najmniej dwa dni w tygodniu gotowaliśmy ignam na śniadanie – zwykle z gulaszem, jajkiem sadzonym lub po prostu z olejem palmowym. Curry nie było jednak jednym ze sposobów, w jaki jedliśmy ignam. To curry z ignamu to niedawne odkrycie, które moja rodzina pokochała.

Pochrzyn to jedno z tych uniwersalnych dań, które można jeść na wiele sposobów. Oprócz gotowania można go było smażyć na oleju lub piec. Czasami jest wbijany w ciasto podobne do formatu (Iyan) lub suszony i mielony na mąkę, która jest gotowana na gęstą pastę (amala); i spożywane z zupą. Można z niego zrobić owsiankę ( asaro ), utrzeć i usmażyć na placki ( ojojo ); lub przerobione na curry. Ten przepis na pochrzyn, którym się dziś dzielę, jest szybki, łatwy do przygotowania i sycący; co czyni go idealnym na wieczory w dni powszednie.

Powiem, że jedynym sposobem, by batat nie smakował, jest surowy, ponieważ zawiera gorzkie związki, takie jak fenole i garbniki. Spożywane na surowo ignamy mogą powodować problemy żołądkowo-jelitowe lub prowadzić do niedoborów żywieniowych.

Różnice między ignamem a słodkimi ziemniakami ~ 653 ~

Yam oznacza różne rzeczy dla różnych ludzi, w zależności od części świata, z której pochodzą. Na przykład w Stanach Zjednoczonych fioletowe i pomarańczowe odmiany słodkich ziemniaków są określane jako ignamy. Epicurious ma na to wyjaśnienie; https://www.epicurious.com/ingredients/whats-the-difference-between-sweet-potatoes-and-yams-article.

Pochrzyn i ziemniaki to jadalne warzywa korzeniowe, ale na tym podobieństwa się kończą. Ignamy są większe, mają bardziej szorstką skórkę, nie są tak słodkie i zwykle zawierają więcej skrobi niż słodkie ziemniaki. Słodkie ziemniaki mają zwykle długi i zwężający się wygląd, a skórkę można łatwo usunąć za pomocą obieraczki; mając na uwadze, że potrzebujesz noża, aby wykonać tę samą pracę z ignamem.

Pochrzyn odnosi się do roślin należących do rodzaju Dioscorea; z jadalnymi bulwami. Istnieje wiele rodzajów ignamu – są białe, żółte, fioletowe, chińskie i trójlistkowe. Kusz kusz to inny typ, który jest popularny w Ameryce Południowej.

Pochrzyn jest ważnym podstawowym pożywieniem w Afryce, Azji, Ameryce Południowej i na Karaibach. W tym przepisie na curry użyłem „białego ignamu”, który pochodzi z Afryki Zachodniej i jest najpowszechniejszy na tym obszarze. Ten produkt rolny ma ogromne znaczenie handlowe w regionie. Na przykład Nigeria jest największym producentem ignamu na świecie, podczas gdy Ghana jest największym eksporterem.

W niektórych częściach Afryki ignam ma ważne społeczno-kulturowe znaczenie. Na przykład w Nigerii tradycyjna ceremonia zaślubin nie jest kompletna bez wymiany między dwiema rodzinami. Rzeczywiście, w Igboland w południowo-wschodniej Nigerii ignam jest nazywany „królem upraw” i corocznie obchodzą „święto nowego ignamu” pod koniec pory deszczowej.

Biały Ignam

Odżywianie pochrzynu

Odżywcze znaczenie ignamu jest nie do przecenienia. Jest to pożywienie bogate w składniki odżywcze, które składa się ze złożonych węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Rozpuszczalny błonnik jest dobry, ponieważ nie może być wchłaniany przez organizm, więc nie przyczynia się do skoków poziomu glukozy we krwi. Spowalnia również trawienie, co pomaga dłużej czuć się sytym.

Pochrzyn zawiera niewielkie ilości białka w porównaniu z innymi pokarmami, jednak jest ważnym źródłem składników odżywczych; i zapewnia wysoki udział białka w diecie w niektórych częściach Afryki, gdzie ludzie polegają głównie na białku roślinnym.

Pochrzyn jest bogaty w witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B6, kwas foliowy i kwas pantotenowy. Witaminy te odgrywają ważną rolę w przekształcaniu żywności w energię i produkcji czerwonych krwinek. Pochrzyn jest również dobrym źródłem witaminy C i zawiera też niewielką ilość witaminy A.

Pochrzyn jest również bogaty w potas. Potas służy jako swego rodzaju elektrolit w organizmie, współpracuje z sodem i wapniem, regulując równowagę wodną organizmu. Pomaga również regulować ciśnienie krwi, więc jest rzeczywiście ważnym minerałem.

Przepis na Yam Curry

To kremowe curry z ignamu jest pełne wartości odżywczych i smaku. Jest pyszna sama w sobie, tak bym ją zjadła, ale może być również podawana z płaskim pieczywem lub ryżem, jak większość curry.

Przygotowanie ignamu; pokrój ignam na plasterki, obierz ze skóry; następnie umyć. Musisz uważać, aby nie dostać surowego ignamu na skórę, ponieważ zawarte w nim saponiny mogą powodować swędzenie.

Na koniec pamiętaj, że ignam ulega enzymatycznemu brązowieniu pod wpływem tlenu; tak samo jak owoce takie jak jabłka. Możesz zatrzymać przebarwienie, umieszczając pocięty batat w misce z wodą.

Yam Curry

Abi Olayiwola

Do przygotowania tego smacznego dania użyj białego pochrzynu.

#wprm-recipe-user-rating-47 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-47 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-47-33); }#wprm-recipe-user-rating-47 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-47-50); }#wprm-recipe-user-rating-47 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-47-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-47-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-47-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-47-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,56 z 9 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Całkowity czas 40 min

Danie Danie GłówneKuchnia Afrykańska, Indyjska

Porcje 3Kalorie 350 kcal

Składniki  1x2x3x

2 łyżki Olej

1 Posiekana cebula

3 ząbki Czosnek posiekany

1 łyżeczka Garam masala

1 łyżeczka Mielona kolendra

½ łyżeczki Mielony imbir

½ łyżeczki Płatki chilli ~ 253~3 Plasterki Ignam ze średniej wielkości bulwy

1 puszka Ciecierzyca odsączona i wypłukana

1 puszka Pokrojone pomidory

2 szklanki Woda

Sól do smaku

1 szklanka Szpinak

453~
Instrukcje 

Ostrożnie użyj noża do pokrojenia plasterków ignamu i zdejmij skórę. Umyć i pokroić w kostkę.

Rozgrzać olej na patelni.

Dodać cebulę i smażyć, aż stanie się przezroczysta.

Dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund.

Polać w garam masala, kolendrze, imbirze i chilli.

Gotuj przez 1 minutę, ciągle mieszając.

Wlej pochrzyn i ciecierzycę, ciągle mieszając.

Dodaj posiekane pomidory, a następnie wodę i sól.

Wymieszaj zawartość patelni, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut.

Wmieszaj szpinak i zdejmij z ognia.

Uwagi

Możesz potrzebować zmieniać ilość plastrów pochrzynu, w zależności od wielkości bulw pochrzynu.
Odżywianie

Kalorie: 350kcal

Dania z ignamu

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!

Inne dania do spróbowania…

Owsianka z ignamu z bananem

Nigeryjska zupa z kokojamu