Caldo verde ma swoje korzenie w Portugalii i oznacza „zielony bulion”. Czasami jest spożywany na weselach, urodzinach i festiwalach. Ta rustykalna zupa jest zwykle gotowana z ziemniakami, kapustą i kiełbasą; i wymaga tylko kilku składników, co czyni go bardzo wygodnym.
W Portugalii podaje się ją zazwyczaj jako przystawkę, obiad lub lekką kolację wieczorem. Moja wersja tej zupy jest bez kiełbasek, więc jest odpowiednia dla wegetarian. Do tego przepisu użyłam boćwiny tęczowej, bo taką miałam w domu, ale można też użyć innych liściastych warzyw, takich jak kapusta włoska i jarmuż.
Przejdź do przepisu
Jak wyciąć liście dla Caldo Verde
Jak w przypadku większości przepisów, sposób przygotowania zależy od tego, gdzie jesteś iz kim jesteś. Jednak jedna rzecz, co do której wszyscy są zgodni w odniesieniu do caldo verde, to sposób krojenia liściastych warzyw.
Liście są cięte na cienkie wstążki, które wyglądają prawie jak trawa, aby zielenina nasyciła się smakiem, a także nadała zupie odpowiednią konsystencję. Robisz to, układając liście w stos, a następnie zwijając je przed bardzo cienkim krojeniem. Większość przepisów wymaga usunięcia łodygi, ale nie jest to konieczne w przypadku boćwiny, ponieważ łodyga jest chrupiąca i ma lekko słodki smak, który dodaje smaku zupie.
Jak zrobić Caldo Verde
Ziemniaki sprawiają, że zupa jest sycąca i nadaje jej kremowy, jedwabisty wygląd. Do mojego przepisu dodałam również marchewkę, która nadała zupie piękny jasnopomarańczowy kolor. Możesz zmieniać ilość bulionu w zależności od tego, jak kremowa lub rzadka ma być zupa.
Jeśli przetrzymasz go w lodówce do następnego dnia, na pewno będzie smakował lepiej, a także stanie się gęstszy, więc może być konieczne dodanie odrobiny wody podczas podgrzewania.
Wegetariański Caldo Verde
Abi Olayiwola
Kremowa i jedwabista zupa ziemniaczana i zielona zupa odpowiednia dla wegetarian i wegan
#wprm-recipe-user-rating-41 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-41 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-41-33); }#wprm-recipe-user-rating-41 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-41-50); }#wprm-recipe-user-rating-41 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-41-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-41-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-41-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-41-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,63 z 8 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 30 min Całkowity czas 35 min
Danie Zupa, przystawkaKuchnia portugalska
Porcje 3Kalorie 341 kcal
Składniki 1x2x3x
2 łyżki stołowe Olej
1 Cebula posiekana
3 ząbki Czosnek posiekany
3 Ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki
1 Marchewka pokrojona na mniejsze kawałki
2 szklanki Wywar warzywny
2 Liście laurowe
Sól do smaku
4 liście Rainbow Chard zawinięte i pokrojone w cienkie plastry
Różowy pieprz do dekoracji
Instrukcje
Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu.
Usmażyć cebulę, aż będzie miękka i przezroczysta.
Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę, mieszając, aby się nie przypaliła.
Dodać ziemniaki i marchewki, następnie wlej bulion warzywny.
Włóż liście laurowe do garnka i dodaj trochę soli do smaku.
Przykryj patelnię i gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Wyjmij liście laurowe.
Zmiksuj zawartość garnka w blenderze.
Wlej zupę z powrotem do garnka i dodaj liście boćwiny.
Gotuj przez kolejne 3 minuty
Zdjąć z ognia i podawaj z pokruszonymi ziarnami pieprzu.
Uwagi
ułóż listki tęczowej boćwiny, zwiń i pokrój bardzo cienko przed dodaniem do zupy.
Odżywianie
Kalorie: 341kcal
Słowo kluczowe caldo verde, zupa portugalska
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!