Przejdź do przepisu
Jeśli szukasz dania z wyprzedzeniem, które można zjeść na ciepło lub na zimno; świetne na obiad i idealne na suchy prowiant lub piknik następnego dnia; to nie szukaj dalej niż ten tunezyjski tagine z kurczakiem.
Tunezyjski tagine nie jest zwykłym daniem z jajek, jest bardzo aromatyczny z wyraźną i mocną mieszanką północnoafrykańskich przypraw; właśnie tego potrzebujesz, aby obudzić swoje kubki smakowe.
Kiedy ludzie słyszą tagine, na myśl przychodzi marokańskie danie gotowane w glinianym garnku z kopulastą pokrywką, ale tunezyjski tagine znany lokalnie jako „tajin sibnekh” jest zupełnie inny. To danie jajeczne zapiekane z ziemniakami, mięsem, serem, warzywami, ziołami i północnoafrykańskimi przyprawami, podobne do włoskiej frittaty lub hiszpańskiej tortilli.
W regionie zwykle podaje się go jako przystawkę, ale może też służyć jako pełnowartościowy posiłek, ponieważ jest sycący i dość pożywny. Tunezyjska frittata jest bogata w białko i węglowodany oraz witaminy i minerały z dodatkiem warzyw i ziół.
Jak zrobić tagine z kurczaka po tunezyjsku
Użyłam kupionej w sklepie mieszanki przypraw ras el hanout do tego przepisu. Można ją znaleźć na półkach z innymi przyprawami w większych supermarketach. Możesz również zrobić własne, postępując zgodnie z tym przepisem z BBC Good Food.
Nie krępuj się
bądź kreatywny z tunezyjskim tagine. Do potrawy można dodać dowolną rybę lub mięso.
Możesz pominąć białko zwierzęce, aby przygotować danie wegetariańskie. dodałem
groszek, ale do tunezyjskiej frittaty mogą wejść też inne warzywa, podobne do
te włoskie. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Chcesz podgrzać tagine z kurczaka po tunezyjsku? Uważaj na upał, aby nie zostały ci gumowate jajka. Umieść tagine na talerzu nadającym się do kuchenek mikrofalowych i przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym. Podgrzewaj nie dłużej niż 1 minutę i ciesz się.
Oto kolejna potrawa z pieczonych jajek do spróbowania – frittata ze słodkich ziemniaków i łososia.
Tagine z kurczaka po tunezyjsku
Abi Olayiwola
Ta pyszna, pożywna i sycąca zapiekanka jajeczna o północnoafrykańskich smakach może być spożywana na ciepło lub na zimno i jest idealna na każdą porę dnia.
#wprm-recipe-user-rating-46 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-46 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-46-33); }#wprm-recipe-user-rating-46 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-46-50); }#wprm-recipe-user-rating-46 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-46-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-46-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-46-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-46-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,43 z 7 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 40 minut
Danie Przystawka, Śniadanie, Brunch, Kolacja, LunchKuchnia afrykańska, północnoafrykańska
Porcje 4Kalorie 446 kcal
Składniki 1x2x3x
3 łyżki oleju
2 Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1 szklanka Posiekana cebula
1 łyżeczka Mieszanka przypraw Ras el hanout
1 łyżeczka Papryka
1 duża pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
½ szklanki Zielonego groszku
½ łyżeczki Płatki pieprzu
6 Jajka ubite
25 g Tarty ser cheddar opcjonalnie
Świeża kolendra kilka łodyg, posiekanych
Sól do smaku
453~
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i natłuść naczynie do pieczenia.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kostki ziemniaczane, aż będą prawie ugotowane.
Dodaj cebulę na patelnię i smaż, aż się zeszkli.~ 253~Dodaj ras el hanout i paprykę.
Wlej pokrojonego w kostkę kurczaka, trochę soli i groszku na patelnię i gotuj przez kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i ostudź.
Ubij jajka w dużej misce z tartym serem cheddar, płatkami pieprzu i kolendrą. Wymieszać mieszankę z kurczaka i ziemniaków; spróbować iw razie potrzeby dodać trochę soli.
Wlać zawartość naczynia miksującego do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i piec, aż środek się zetnie; a wierzch ma złocistobrązowy wygląd. Powinno to zająć 30-40 minut.
Wyjąć z piekarnika i podawać.
Odżywianie
Kalorie: 446kcal
Hasło kluczowe Frittata, tagine, tunezyjski tagine z kurczaka, tunezyjski tagine
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!