Co to jest sumak?
Sumak to nazwa zwyczajowa rodzaju Rhus, który obejmuje ponad 250 roślin kwitnących. Sumak, przyprawa w rzeczywistości nie jest przyprawą; to suszone i mielone jagody krzewu Rhus coriaria, który rośnie w okolicach Morza Śródziemnego.
Sumac pochodzi od aramejskiego słowa „summaq”, co oznacza czerwony. Kiedyś była kojarzona wyłącznie z kuchnią Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej jako przyprawa lub przyprawa, ale ludzie na Zachodzie stopniowo stają się jej świadomi i obecnie jest szeroko dostępna w sklepach spożywczych.
Inne gatunki sumaka rosną w Stanach Zjednoczonych, gdzie są roślinami ozdobnymi. Jagody były również używane do robienia lemoniady; a większość gatunków roślin była używana jako środek ziołowy do celów leczniczych. Na potrzeby tego artykułu; rozważymy tylko przyprawę Rhus coriaria.
Sumak to starożytna przyprawa, którą Rzymianie używali do dodawania cierpkości potrawom, zanim na te tereny wprowadzono cytrynę. Profil smakowy sumaka jest kwaśny, owocowy i lekko aromatyczny. Ma tę zaletę, że jest przyjemnie cierpki, ale niezbyt ostry. Ze względu na jaskrawoczerwony kolor jest czasami używany do rozjaśniania mieszanek przypraw i nacierania.
Czasami do proszku sumaka dodaje się sól, aby zapobiec zbrylaniu; uważaj na to, kiedy kupujesz przyprawę. W hermetycznym słoiczku wytrzyma kilka miesięcy
Jak używać sumaka
Sumak jest wszechstronny; i może być stosowany jako wzmacniacz smaku, podobnie jak sól; lub jako przyprawa. Stosuje się go dodatkowo z innymi przyprawami i ziołami jako nacieranie do grillowanych mięs, ryb, kebabów i pieczonych warzyw. Można nią również posypać owsiankę, jajecznicę, sałatki, jogurt, podpłomyki, sery i hummus.
Jest używany w podobny sposób jak cytryna i może być używany w
przepisy wymagające skórki lub soku z cytryny. Kwaśność sumaka nie jest taka
przytłaczający jak cytryna, więc jest dobry do przepisów o łagodnym smaku, gdzie
cytryna prawdopodobnie zdominuje inne smaki.
Sumak w proszku bardzo dobrze współgra z miętą, a także przyprawami takimi jak gałka muszkatołowa, kminek, ziele angielskie, cynamon i kardamon. Jest jednym z głównych składników za’atar. Jest także jednym ze składników egipskiej mieszanki przypraw; Dukkah ; a także przyprawy do kebaba.
~ 652 ~ Korzyści zdrowotne sumaka ~ 653 ~
Sumak jest bogaty w witaminę C i jest dobrym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które pomagają neutralizować wolne rodniki, które powodują raka i choroby układu krążenia.
Badania wykazały, że regularne spożywanie może być korzystne dla pacjentów z cukrzycą; i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia u nich chorób sercowo-naczyniowych.
Czy sumak jest trujący
Czasami przyprawę sumaka można pomylić z sumakiem trującym, blisko spokrewnioną rośliną. Trujący sumak występuje w całych Stanach Zjednoczonych; i może powodować reakcję alergiczną w kontakcie ze skórą. Ma zielone jagody, które w miarę dojrzewania stają się woskowobiałe. Jadalne rośliny sumaka mają jaskrawoczerwone jagody, które zwisają w gronach.