~ 152 ~ Grill jest teraz schowany, ale to nie znaczy, że nie możemy cieszyć się smakami lata w postaci tego sosu chimichurri. Tak! Zgadzam się; chimichurri to kęs.
Jest to sypki sos typowo kojarzony z latem, ponieważ ziół użytych do przygotowania sosu jest latem więcej; i jest tradycyjnie używany jako sos do grillowanego mięsa.
Skąd pochodzi Chimichurri?
Jest to popularny pikantny niegotowany sos, który ma swoje korzenie w Argentynie i Urugwaju. Chimichurri jest napakowane, tak pełne smaków, że można nim położyć naprawdę wszystko – ryby, warzywa, sałatki, a nawet frytki. Może być używany jako nacieranie, marynata lub sos.
Sos Chimichurri jest zwykle przygotowywany z pietruszki, czosnku, octu z czerwonego wina, oregano i oleju; z kolendrą i papryczką chili jako opcjonalne dodatki. Istnieją czerwone i zielone odmiany sosu. Różnica między nimi polega na tym, że oprócz innych składników czerwony sos będzie zawierał przynajmniej jeden pomidor; papryka lub czerwona papryka.
Zielony sos chimichurri może i wygląda jak pesto, ale ma zupełnie inny smak. Ma intensywny pikantny smak, w którym ostrość czosnku i świeża ziemistość pietruszki bardzo dobrze ze sobą współgrają. Świeżo przygotowany sos Chimichurri ma żywy zielony kolor dzięki ziołom i może brązowieć po kilku dniach w lodówce; ale nie traci swojego intensywnego smaku.
Jedynym suchym składnikiem dodawanym do chimichurri jest oregano. Dzieje się tak dlatego, że jest to jedno z niewielu ziół, których smak staje się bardziej intensywny w postaci suchej niż świeżej.
Odżywianie Chimichurri
Chimichurri jest w rzeczywistości bogate w składniki odżywcze, ponieważ jest przygotowywane ze zdrowych i pełnowartościowych, surowych składników. Głównymi składnikami mojego przepisu na sos chimichurri są pietruszka i kolendra. Te dwa zioła wyglądają podobnie i nie jest to zaskakujące, ponieważ należą do tej samej rodziny roślin.
Pietruszka zawiera mirycetynę, flawonoid, który okazał się skuteczny w zapobieganiu rakowi skóry. Jest skarbnicą składników odżywczych, witamin i minerałów, np. żelaza, cynku, fosforu, wapnia, potasu, niacyny, tiaminy itp. Pietruszka jest bogatym źródłem witamin A i C; w rzeczywistości ma około 3 razy więcej witaminy C niż pomarańcze i dwa razy więcej żelaza niż szpinak. Jest również bardzo bogaty w witaminę K, która odgrywa rolę w utrzymaniu kości i pomaga zapobiegać osteoporozie.
Kolendra to moje ulubione zioło. Zawsze znajduję pretekst, żeby dodać go do wszystkiego. Kolendra nie tylko podnosi smak potraw swoim wyrazistym aromatem, ale ma również właściwości zdrowotne. Podobnie jak pietruszka jest bogata w witaminy A, C i K, a także witaminę E. Jest także dobrym źródłem żelaza, magnezu i manganu oraz ma właściwości przeciwzapalne. Badania wykazały, że niektóre lotne olejki zawarte w kolendrze mają właściwości antybakteryjne.
Wspaniale jest móc cieszyć się niesamowitym smakiem chimichurri wiedząc, że jest ono również bardzo dobre dla organizmu.
Jak zrobić chimichurri bez octu z czerwonego wina
Chimichurri jest łatwe w przygotowaniu i można je łatwo dostosować do indywidualnych upodobań. W tym przepisie ocet z czerwonego wina zastąpiłem sokiem z cytryny; i zadziałało. Jeśli myślisz, że kolendra smakuje jak mydło, możesz użyć tylko pietruszki; Jeśli lubisz bardziej czosnkowy, możesz dodać więcej czosnku – stonowałem go i użyłem tylko tyle, aby uzyskać wskazówkę. Możesz także nie dodawać chili, jeśli nie lubisz gorąca.
Chimichurri to luźny sos, a większość tradycyjnych przepisów zaleca używanie moździerza i tłuczka do mielenia sosu, ale uważam to za obowiązek. Zamiast tego zmieliłem grubo w moim robocie kuchennym. Zachowaj ostrożność, jeśli używasz robota kuchennego. Upewnij się, że procesor po prostu sieka składniki, a nie mieli je na puree.
Sałatka Quinoa Z Sosem Chimichurri
Sos Chimichurri
Abi OLayiwola
Przygotuj ten sos z wyprzedzeniem i dodaj go do grillowanych warzyw i sałatek. Jest bardzo łatwy do zrobienia, a smak jest nie z tego świata.
#wprm-recipe-user-rating-48 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-48 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-48-33); }#wprm-recipe-user-rating-48 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-48-50); }#wprm-recipe-user-rating-48 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-48-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-48-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-48-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-48-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 1 głosu
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 20 minut Całkowity czas 20 minut
Dip, sos, sosKuchnia argentyńska
Porcje 4Kalorie 118 kcal
Składniki 1x2x3x
3 łyżki stołowe Oliwa z oliwek
2 ząbki Czosnek
1 szklanka Posiekana natka pietruszki
1 szklanka Świeża kolendra
1 Papryczka chilli mała, posiekana
1 łyżeczka Suszone oregano
1 Limonka wyciśnięty sok
Sól do smaku
Instrukcje
Przenieś wszystkie składniki do robota kuchennego i naciśnij przycisk.
Zatrzymaj robota kuchennego, gdy składniki będą wyglądać na drobno posiekane.
Wlej mieszaninę do miski i odstaw na 10 minut przed użyciem .
Uwagi
Ten sos można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Odżywianie
Kalorie: 118kcal
słowo kluczowe chimichurri
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!