Zawsze uważałem sos satay z chińskich restauracji na wynos za zbyt słodki, co sprawiło, że trzymałem się z dala od tego wspaniale aromatyzowanego sosu, dopóki nie nauczyłem się robić własnego. Teraz robię satay tak jak lubię – bez cukru. Ten domowy makaron satay stir fry z warzywami jest pyszny, szybki, łatwy w przygotowaniu i stanowi wspaniały wegetariański obiad lub lunch.
Przejdź do przepisu
Nawet jeśli lubisz sos satay z restauracji na wynos, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zrobił ten sos od podstaw i delektował się nim w domu, kiedy tylko masz na to ochotę. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i wymaga łatwo dostępnych składników z szafek sklepowych. Co ważniejsze, możesz dostosować go do własnych upodobań.
Satay ma swoje korzenie w południowo-wschodniej Azji. Tradycyjny satay
przepis jest przygotowany z mielonych prażonych orzeszków ziemnych, ale użyłam w tym masła orzechowego
przepis na łatwość, a makaron stir fry smakował niesamowicie.
Ten super smaczny wegetariański przepis na satay jest wszechstronny. Oprócz tego makaronu stir fry można go używać do robienia ryżowych lub warzywnych frytek i dipów; a także marynaty do szaszłyków i grilla.
Przepis na makaron Satay Stir Fry ~ 653 ~
Możesz użyć makaronu ramen (Indomie) lub makaronu jajecznego do tego satay stir fry, w zależności od tego, co jest dostępne. Użyłam makaronu marki „Indomie”, ponieważ miałam go w domu.
Wydzieliłem przepis na sos satay i makaron stir fry, aby sos można było wykorzystać do innych celów; można go używać do szaszłyków satay, a także mięs i warzyw z grilla.
Nie użyłam w tym przepisie cukru, ponieważ nie lubię słodkiego smaku, ale jeśli wolisz tradycyjnie słodki sos, możesz dodać trochę brązowego cukru.
Satay Noddles Stir Fry
Abi
Makaron stir fry w pysznym sosie orzechowym z warzywami
#wprm-recipe-user-rating-38 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-38 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-38-33); }#wprm-recipe-user-rating-38 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-38-50); }#wprm-recipe-user-rating-38 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-38-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-38-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-38-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-38-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 3 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 30 min
Course Brunch, obiad, lunchKuchnia azjatycka, tajska
Porcje 3Kalorie 293 kcal
Składniki 1x2x3x
Sos Satay
1 łyżka Olej
½ Siekana cebula
2 ząbki Czosnek siekany
2 łyżki Masło orzechowe
1 łyżka Sos sojowy
200 ml Mleko kokosowe
Stir Fry
2 łyżki oleju jadalnego
½ Siekana cebula
¼ główki Fioletowa kapusta rozdrobniona
1 Marchewka rozdrobniona
1 szklanka Fasolka szparagowa pokrojona
1 Czerwona papryka pokrojona
1 Chilli
400 g Ugotowany Makaron Ramen lub Jajko – 400g
Instrukcje
Sos satay
Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie miękka i przezroczysta.
Wlej czosnek i smaż przez 30 sekund.
Dodaj masło orzechowe, sos sojowy i mleko kokosowe.
Gotuj przez około 5 minut, mieszając, aby się nie przypaliło.
Zdjąć z ognia.
Smażyć
Do smażenia dodać olej
Ugotuj pozostałą cebulę, aż będzie miękka i przezroczysta.
Wlej purpurową kapustę, zielone liście, czerwoną paprykę i chilli.
Pozwól, aby warzywa się gotowały, mieszając
Dodaj sos satay i ugotowany makaron.
W razie potrzeby posyp solą.
Wymieszaj i pozwól makaronowi się zagrzać.
Zdjąć z ognia i podawać.
Uwagi
Można zmniejszyć ilość sosu sojowego, aby zmniejszyć słoność. Możesz również dodać łyżeczkę brązowego cukru do sosu satay, jeśli wolisz słodki smak.
Odżywianie
Kalorie: 293kcal
sos orzechowy, makaron satay, sos satay, satay stir fry, makaron stir fry
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!