Dania główne

Ryba z czerwonej chermouli z kuskusem

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOK

Czerwona chermula z kuskusem to pyszne danie zainspirowane rybnym tadżinem, popularnym daniem marokańskim. Czeremula dodaje tej rybie z kuskusem złożonej głębi kwaśnych i słonych smaków, które choć szybkie i łatwe w przygotowaniu, zrobią wrażenie na Twoich gościach następnym razem, gdy będziesz gościć.

Co to jest Czermula ~ 653 ~

Chermoula, wymawiane jako „chur-mo-la” to północnoafrykańska przyprawa popularna w krajach takich jak Maroko, Algieria i Tunezja. Jest przygotowywany przez połączenie kolendry, czosnku, oliwy z oliwek i cytryny w celu uzyskania aromatycznej pasty, która nadaje potrawom ziemistą kwaskowatość i słoność.

Zielony Sos Chermoula

Tradycyjnie używany do przyprawiania dań rybnych; i jeden z głównych składników tagine rybnego. Jednak działa dobrze z wieloma produktami spożywczymi. Gdy raz spróbujesz chermouli, nie będziesz mieć jej dość; nie powinno to stanowić problemu, ponieważ jest dość łatwe do wykonania.

Red chermoula to wersja tej przyprawy z dodatkiem papryki i papryki nadającej czerwony odcień.

Czerwona Czermoula

Jak używać Chermuli

Ta żywa przyprawa/sos jest bardzo wszechstronna i pasuje do wielu potraw. Chermulę można stosować tak samo jak chimichurri, pesto czy chutney z indyjskiej kolendry. Stosowany jako nacieranie ryb i mięs z grilla. Świetnie sprawdza się jako dip, dodawany do potraw podczas gotowania lub po ugotowaniu.

Jeśli nie jesteś pewien, jak używać chermuli, oto kilka pomysłów;

  • Wymieszaj z daniami z makaronu, takimi jak ten makaron z tuńczykiem.
  • Dodaj szczyptę majonezu, aby uzyskać pikantny sos.
  • Używaj do marynowania mięs, ryb i warzyw przed pieczeniem.~253 ~
  • Dodaj łyżkę do swojego burgera lub burrito.
  • Używaj do aromatyzowania zup, ryżu i potraw z kuskusem.

Przepis na Czerwoną Czermoulę Z Kuskusem

Oto czego potrzebujesz do czerwonej chermouli…

Oto, czego potrzebujesz do czerwonej chermuli z kuskusem…

Kilka uwag o składnikach

  • Tekstura: Chermoula jest tradycyjnie przygotowywana przez rozcieranie w moździerzu z tłuczkiem lub siekanie do uzyskania grubej konsystencji. Blender lub robot kuchenny sprawią, że będzie to szybsze; a także łatwiej uzyskać gładszą pastę. Możesz mieć go tak grubym lub gładkim, jak chcesz.
  • Kolendra i pietruszka: Użyj zarówno łodyg, jak i liści tych ziół. Łodygi są pełne smaku, jeszcze bardziej intensywne niż liście, ale mogą być gorzkie, gdy dojdziesz do końcówek. Zwykle ścinam trochę łodyg wraz z liśćmi do użytku. Stosunek kolendry do pietruszki, którego użyłem w tym przepisie, wynosił 2:1.
  • Cytryna: Ważną częścią profilu smakowego chermuli jest kwaskowatość. Tradycyjnie osiąga się to poprzez dodanie konserwowanej cytryny. Jednak dla osób takich jak ja, które nie mają dostępu do konserwowanej cytryny, dobrym substytutem jest świeżo wyciśnięty sok z cytryny. płatki chilli lub harisa w proszku. Dodałem lekko ostrą paprykę dla koloru i trochę ciepła.
  • Dodatkowe składniki Chermoula: Jak większość sosów i przypraw, przepis na chermulę różni się w zależności od regionu lub gospodarstwa domowego. Inne składniki, które są również używane do tego sosu, to cebula, liście mięty, kminek, proszek harisa i nitki szafranu. Możesz dostosować przepis do swoich upodobań.
  • Kuskus: W tym przepisie użyłam kuskusu perłowego (mniejszego). Jeśli masz gigantyczny kuskus, możesz również użyć tego. Będziesz musiał trzymać na małym ogniu przez około 10 minut, aby kuskus zmiękł.

Jak zrobić czerwoną chermoulę

Wyciśnij sok z cytryny.

Obierz czosnek.

Usuń łodygi z papryki i pokrój na mniejsze kawałki.

Umyj pietruszkę i kolendrę; i odciąć dolną część łodygi.

Połącz wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym.

Przecieraj, aż będziesz zadowolony z konsystencji. Jeśli chcesz uzyskać gładszy sos, być może będziesz musiał dodać 1 lub 2 łyżki wody.

Przełożyć do miski i schłodzić.

Jak zrobić czerwoną chermoulę z kuskusem ~ 753 ~

Zamarynuj rybę w chermouli przez 15 minut.

Wlej olej do rondla na małym ogniu i wlej cebulę.

Ugotuj cebulę, aż będzie przezroczysta.

Wlej pokrojone pomidory, odsączoną ciecierzycę i szklankę wody.

Dodaj 2 łyżki czerwonej chermouli i ewentualnie sól do smaku. Przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut.

Dodaj przyprawioną chermoula rybę i gotuj przez 5 minut.

Wlej kuskus. Wyłącz ogrzewanie i zamknij patelnię.

Poczekaj, aż kuskus ponownie się nawodni i wchłonie cały płyn. To powinno zająć 5-10 minut.

Kiedy kuskus jest miękki, spulchnij go widelcem, aby oddzielić ziarna i podawaj.

Często zadawane pytania i uwagi dotyczące przepisów

Czy mogę użyć kupionej w sklepie chermouli? Z pewnością! Najlepsza jest domowa chermoula, ponieważ pozwala dostosować składniki do smaku. Jeśli jednak nie jesteś w stanie tego zrobić, zakup gotowego produktu da Ci możliwość delektowania się niesamowitym smakiem tej przyprawy. Oto dobry z Ocado.

Czy mogę zamrozić Chermulę? Tak, dobrze mrozi. Można go też przechowywać w lodówce do tygodnia. Aby zamrozić, możesz spakować płasko do torby z zamkiem błyskawicznym i pozwolić na zamrożenie w ten sposób. Po prostu oderwij potrzebną ilość i jesteś gotowy do użycia. Możesz również porcjować do pojemnika na kostki lodu. Pozostaw do zamrożenia, a następnie wyjmij i zapakuj do miski, aby zebrać, gdy będziesz gotowy do użycia.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Kolejny przepis na kuskus? Curry kuskus

Przepisy inspirowane kuchnią północnoafrykańską? Taktouka, Szakszuka z ciecierzycy

Czerwona Chermoula Z Kuskusem

Abi Olayiwola

Ryba z czerwonej chermuli z kuskusem to pyszne danie inspirowane rybnym tadżinem, popularnym daniem marokańskim. Czeremula dodaje temu daniu złożoną głębię kwaśnych i słonych smaków

#wprm-recipe-user-rating-19 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-19 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-19-33); }#wprm-recipe-user-rating-19 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-19-50); }#wprm-recipe-user-rating-19 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-19-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-19-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-19-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-19-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,80 z 5 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas marynowania 15 min Całkowity czas 50 min

Danie główneKuchnia afrykańska, północnoafrykańska

Porcje 4Kalorie 590 kcal

Składniki  1x2x3x

Czerwona Chermoula

4 ząbki Czosnek

2 Papryka Cayenne

2 szklanki Świeża kolendra lub 1 duży pęczek

1 szklanka Pietruszka lub mały pęczek

1 łyżka Mielony kminek

2 łyżki papryki

2 łyżki Sok z cytryny

¼ szklanki Oliwa z oliwek extra virgin

Sól do smaku

Czerwona Chermoula z kuskusem

4 łyżki Czerwona Czermoula

2 filety Dorsz lub dowolny biała ryba ~ 253 ~ 1 mała cebula, posiekana ~ 253 ~ 2 łyżki Olej ~ 253 ~ 1 puszka Posiekane pomidory ~ 253 ~ 1 puszka Ciecierzyca ~ 253 ~ 1 szklanka kuskusu ~ 253 ~ Sól do smaku ~ 253 ~ ~ 453 ~
Instrukcje 

Czerwona Chermoula

Wyciśnij sok z cytryny.

Czosnek obierz.

Usuń łodygę z papryki i pokrój ją na mniejsze kawałki.

Umyj pietruszkę i kolendrę; i odetnij dolną część łodyg.

Połącz wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym.

Przecieraj, aż uzyskasz zadowalającą konsystencję. Jeśli chcesz uzyskać gładszy sos, być może trzeba będzie dodać 1 lub 2 łyżki wody.

Przełożyć do miski i wstawić do lodówki.

Red Chermoula Fish With Couscous

Zamarynować rybę w chermuli przez 15 min

Wlej olej do rondla na małym ogniu i wlej cebulę.

Ugotuj cebulę, aż będzie przezroczysta.

Wlej pokrojone pomidory i ciecierzycę. Dodaj szklankę wody.

Dodaj 2 łyżki czerwonej chermuli i trochę soli do smaku w razie potrzeby. Przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut.

Dodaj przyprawioną chermoula rybę i gotuj przez 5 minut.

Wlej kuskus. Wyłącz ogrzewanie i zamknij patelnię.

Poczekaj, aż kuskus ponownie się nawodni i wchłonie cały płyn. Powinno to zająć 5-10 minut.

Kiedy kuskus jest miękki, spulchnij widelcem, aby oddzielić ziarna i podawaj.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 590KCALCARBOHYDRATY: 63GTREYIN: 29GFAT: 26GSUTATED TAT: 3GPOLYUNSATERATED FAT: 5GMONOUNSUTATHATED FAT: 16GTRANS FAT: 1GCholesterol: 37mgsodium: 532mgpotassiumeum: 1096mgfiber: 11gSjSSIMING: 41MGVITAMIMISUM: 4055IVITAMIN A: 4055iuvitamin A: 4055iuvitamin A: 4055iuvitamin A: 4055iuvitamin A: 4055iuvitamin A: 4055iuVITAMIN A

Słowo kluczowe Czermoula

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!

Karaibski ryż z fasolą

Jollof Bulgur

Łatwa Lasagne Warzywna

Perski Kuku Sabzi