Skocz do przepisu
Lamugine (znany również jako lamojin) to orzeźwiający napój pity w północnej części Ghany. Tradycyjnie jest przygotowywany z wody ryżowej, imbiru, limonki i lokalnych przypraw, takich jak goździki, ziarna selimu itp. Zwykle spożywa się go na zimno z kostkami lodu.
Dostosowałem mój przepis na lamugine, aby pasował do zimnej i zimowej pogody o tej porze roku w Wielkiej Brytanii. Woda ryżowa zawiera skrobię, która może zgęstnieć po ugotowaniu, dlatego zastąpiłem ją zwykłą wodą.
Rozgrzewająca, gorąca lamugina jest nie tylko pyszna, ale pełna wzmacniających odporność, przeciwzapalnych właściwości imbiru i dodanych przypraw. Jest świetny na rozgrzewkę w zimny dzień lub jeśli po prostu zjadłeś trochę za dużo.
Jak zrobić rozgrzewający lamugine
Ten pikantny, pikantny napój imbirowy z Afryki Zachodniej jest bardzo łatwy do przygotowania; i możesz sprawić, że będzie mniej lub bardziej pikantny, dostosowując ilość imbiru.
Rozgrzewający Lamugine | Napój imbirowy z Afryki Zachodniej ~ 653 ~
Abi Olayiwola
Pyszny i pikantny napój rozgrzewający w chłodne dni.
#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-33); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-50); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,60 z 5 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min
Course DrinksKuchnia afrykańska
Porcje 4Kalorie 40 kcal
Składniki 1x2x3x
2 cale Korzeń imbiru lub 2 łyżki stołowe startego
2 Limonka
1 Laska cynamonu
10 Ziaren selimu
½ łyżeczki Całe goździki
4 szklanki Woda
Cukier/miód do smaku
Instrukcje
Dobrze umyj korzeń imbiru i zetrzyj na tarce.
Obierz limonki ze skórki nożem i pokrój na ćwiartki. Dodaj do garnka.
Dodaj cynamon, goździki i ziarna Selim.
Wlej wodę do garnka i umieść na płycie na średnim ogniu. Pozwól wodzie się zagotować, a przyprawy się zaparzą. Powinno to zająć około 10 minut.
Zdjąć z ognia; i przecedź płyn.
Dodaj cukier/miód i ciesz się gorącym.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 40 kcal Węglowodany: 11 g Białko: 1 g Tłuszcz: 1 g Tłuszcze nasycone: 1 g Sód: 15 mg Potas: 49 mg Błonnik: 2 g Cukier: 7 g Witamina A: 17 IU Witamina C: 10 mg Wapń: 30 mg Żelazo: 1 mg
Słowo kluczowe Napój imbirowy, Lamojin, Lamougin, Lamugine
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!