Napoje

Rozgrzewający przepis na lamugine

Skocz do przepisu

Lamugine (znany również jako lamojin) to orzeźwiający napój pity w północnej części Ghany. Tradycyjnie jest przygotowywany z wody ryżowej, imbiru, limonki i lokalnych przypraw, takich jak goździki, ziarna selimu itp. Zwykle spożywa się go na zimno z kostkami lodu.

Dostosowałem mój przepis na lamugine, aby pasował do zimnej i zimowej pogody o tej porze roku w Wielkiej Brytanii. Woda ryżowa zawiera skrobię, która może zgęstnieć po ugotowaniu, dlatego zastąpiłem ją zwykłą wodą.

Rozgrzewająca, gorąca lamugina jest nie tylko pyszna, ale pełna wzmacniających odporność, przeciwzapalnych właściwości imbiru i dodanych przypraw. Jest świetny na rozgrzewkę w zimny dzień lub jeśli po prostu zjadłeś trochę za dużo.

Jak zrobić rozgrzewający lamugine

Ten pikantny, pikantny napój imbirowy z Afryki Zachodniej jest bardzo łatwy do przygotowania; i możesz sprawić, że będzie mniej lub bardziej pikantny, dostosowując ilość imbiru.

Rozgrzewający Lamugine | Napój imbirowy z Afryki Zachodniej ~ 653 ~

Abi Olayiwola

Pyszny i pikantny napój rozgrzewający w chłodne dni.

#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-33); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-50); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,60 z 5 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min

Course DrinksKuchnia afrykańska

Porcje 4Kalorie 40 kcal

Składniki  1x2x3x

2 cale Korzeń imbiru lub 2 łyżki stołowe startego

2 Limonka

1 Laska cynamonu

10 Ziaren selimu

½ łyżeczki Całe goździki

4 szklanki Woda

Cukier/miód do smaku

Instrukcje 

Dobrze umyj korzeń imbiru i zetrzyj na tarce.

Obierz limonki ze skórki nożem i pokrój na ćwiartki. Dodaj do garnka.

Dodaj cynamon, goździki i ziarna Selim.

Wlej wodę do garnka i umieść na płycie na średnim ogniu. Pozwól wodzie się zagotować, a przyprawy się zaparzą. Powinno to zająć około 10 minut.

Zdjąć z ognia; i przecedź płyn.

Dodaj cukier/miód i ciesz się gorącym.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 40 kcal Węglowodany: 11 g Białko: 1 g Tłuszcz: 1 g Tłuszcze nasycone: 1 g Sód: 15 mg Potas: 49 mg Błonnik: 2 g Cukier: 7 g Witamina A: 17 IU Witamina C: 10 mg Wapń: 30 mg Żelazo: 1 mg

Słowo kluczowe Napój imbirowy, Lamojin, Lamougin, Lamugine

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!