Wszystko smakuje lepiej z przyprawami, prawda? Cóż, ta pikantna owsianka z kaszy bulgur jest bardzo smaczna, sycąca i budzi, więc jesteś gotowy na pracowity dzień.
Przejdź do przepisu
Pszenica bulgur jest tak wszechstronna i stanowi świetne śniadanie, że nie wymaga dużo czasu na gotowanie. Możesz mieć to na słono lub na słodko, możesz przygotować z dowolnym mlekiem do wyboru; i możesz dodać dowolne owoce lub orzechy. Ten przepis idzie jeszcze dalej, dodając ciepłe przyprawy, takie jak cynamon i gałka muszkatołowa, które tylko podniosły smak i sprawiły, że zwykła owsianka stała się „niesamowita”.
Bulgur ma lekko orzechowy smak i był używany w Middle
Dania wschodnie, takie jak tabbouleh, od wieków. Obecnie jest coraz szerzej stosowany w kuchni
dookoła świata. Może być stosowany w taki sam sposób jak ryż w większości potraw, ponieważ
ładnie wchłania zapachy. Jego główna zaleta polega na tym, że nie
zwykle potrzebują dużo czasu na gotowanie, czasami wystarczy namoczenie w gorącej wodzie
uczyń to jadalnym.
Jak powstaje pszenica bulgur ~ 653 ~
Pszenica bulgur jest jedną z pierwszych prób przetwarzania i przetwarzania przez człowieka
konserwować żywność i sięgają tysięcy lat temu. Jest tradycyjnie
wytwarzany przez parowanie pszenicy, a następnie suszenie. Otręby, które są zewnętrzne
skorupa jest usuwana, a pszenica jest kruszona i przesiewana na stopnie w zależności od
rozmiary cząstek. Parzenie dezaktywuje enzymy w pszenicy, która się wydłuża
trwałość produktu końcowego. https://www.upgrademyfood.com/all-about-bulgur/
ma więcej informacji na temat gatunków i rodzajów pszenicy bulgur, jeśli chcesz
dowiedz się więcej.
Pszenicy bulgur nie należy mylić z pszenicą łamaną. Pęknięta pszenica nie jest parzona, więc gotowanie trwa dłużej niż pszenica bulgur.
Czy pszenica bulgur jest zdrowa?
Pszenica bulgur jest bogatsza w błonnik, dzięki czemu jest bardziej sycąca. Jest również bogatsza w niektóre niezbędne składniki odżywcze i minerały, ponieważ nie została pozbawiona jak przetworzona pszenica. W rzeczywistości jest uważany przez USDA za pełne ziarno. Zawiera złożone węglowodany, których rozkład trwa dłużej, dzięki czemu utrzymuje stały poziom cukru we krwi. Ma umiarkowaną ilość białka, a także jest dobrym źródłem żelaza, witamin z grupy B, potasu i magnezu.
Przyprawiona owsianka z kaszy bulgur
Abi Olayiwola
Cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i wszystko, co miłe! Ta pyszna przyprawiona kasza bulgur pięknie rozpocznie dzień.
#wprm-recipe-user-rating-43 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-43 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-43-33); }#wprm-recipe-user-rating-43 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-43-50); }#wprm-recipe-user-rating-43 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-43-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-43-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-43-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-43-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,41 z 5 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas gotowania 20 min Całkowity czas 20 min
Oczywiście śniadanie, brunchKuchnia afrykańska, światowa
Porcje dla 2 osóbKalorie 374 kcal
Składniki 1x2x3x
1 ½ szklanki Mleko
½ łyżeczki Cynamon
½ łyżeczki Gałka muszkatołowa
¼ łyżeczki Ziele angielskie
½ szklanki Średnia kasza bulgur
Płatki migdałów opcjonalnie – garść
Jagody opcjonalnie – garść
Miód i mżawka
Instrukcje
W rondelku wymieszaj mleko, kaszę bulgur, przyprawy i migdały.
Doprowadź patelnię do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do niskiego.
Poczekaj, aż bulgur się ugotuje. Mieszaj od czasu do czasu, aby zapobiec przypaleniu.
Podawaj z jagodami i odrobiną miodu.
Odżywianie
Kalorie: 374kcal
Słowo kluczowe kasza bulgur, kasza bulgur, kasza chai, kasza bulgur z przyprawami, kaszka z przyprawami
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!