Pikantny naleśnik z ciecierzycy

Skocz do przepisu Słuchałem radia w drodze do pracy w jeden piątek, a gość jednego z programów wspomniał o gram pancake, czyli pikantnym naleśniku z ciecierzycy. Moja ciekawość została natychmiast rozbudzona i po prostu musiałam dowiedzieć się więcej o tym pikantnym naleśniku. Poszukałem informacji na temat tego pikantnego naleśnika i obudziłem się w sobotę z […]

Read More

Gulasz Fasolowy z Białą Rybą

~ 152 ~ Kto by pomyślał, że fasola i ryba pasują do siebie? Na pewno nie ja. Dobrze! Ten obfity gulasz z fasoli i białej ryby to strzał w dziesiątkę. Połączenie smaków tymianku i wędzonej papryki przenosi to danie na inny poziom…i jak zwykle bardzo szybkie w przygotowaniu. Podczas niedawnej podróży do Włoch jadłem toskańską […]

Read More

Zupa z batatów i marchwi Chai

Jump to Recipe Pogoda robi się coraz zimniejsza, noce zbliżają się coraz szybciej, a liście się obracają. To znaczy, że jest sezon na zupy! Czy jest lepszy sposób na rozpoczęcie sezonu niż ta ciepła i pachnąca zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki z przyprawą chai. Ta zupa chai; przygotowana ze słodkich ziemniaków, marchwi i przypraw […]

Read More

Frittata ze słodkich ziemniaków i łososia

Frittata to jedno z tych dań, które daje niezliczone możliwości! Jest to jeden z najbardziej wszechstronnych i elastycznych pokarmów, jakie znam. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu; więc idealne na obiady po pracy. Dzisiaj podzielę się przepisem na frittatę ze słodkich ziemniaków, przygotowaną z batatów, wędzonego na gorąco łososia i koperku. Nie ma jednej pory […]

Read More

Sos Chimichurri

~ 152 ~ Grill jest teraz schowany, ale to nie znaczy, że nie możemy cieszyć się smakami lata w postaci tego sosu chimichurri. Tak! Zgadzam się; chimichurri to kęs. Jest to sypki sos typowo kojarzony z latem, ponieważ ziół użytych do przygotowania sosu jest latem więcej; i jest tradycyjnie używany jako sos do grillowanego mięsa. […]

Read More

Yam Curry

W części świata, z której pochodzę, ignam jest istotną częścią diety. Kiedy dorastałem, co najmniej dwa dni w tygodniu gotowaliśmy ignam na śniadanie – zwykle z gulaszem, jajkiem sadzonym lub po prostu z olejem palmowym. Curry nie było jednak jednym ze sposobów, w jaki jedliśmy ignam. To curry z ignamu to niedawne odkrycie, które moja […]

Read More

Githeri

Githeri to jednogarnkowy posiłek z kukurydzy i fasoli, który pochodzi z plemienia Kikuju w Kenii. Jest również znany jako muthere lub mutheri. Tradycyjnie jest przygotowywany z suchej fasoli i kukurydzy, jednak do przygotowania tego niesamowicie pysznego przepisu użyłem fasoli w puszce i mrożonej kukurydzy dla łatwości i wygody; więc jest idealny na te czasy, kiedy […]

Read More

Kremowa zupa z dyni piżmowej

Ta kremowa zupa z dyni piżmowej została zainspirowana „miyan taushe”, interpretowanym jako „zupa dyniowa” w języku hausa. Zupa swoją kremowość zawdzięcza masłu orzechowemu. Miyan Taushe  pochodzi z północnej części Nigerii i jest zwykle gotowany z dynią piżmową, orzeszkami ziemnymi, mięsem i różnymi warzywami. Zwykle jest spożywany z „jaskółką”, która jest gęstą pastą, zrobioną z różnych […]

Read More

Łatwy przepis Nasi Goreng

Uwielbiamy ryż w mojej rodzinie, aw mojej lodówce zawsze zostaje resztka ryżu. Jednym ze sposobów wykorzystania tych resztek jest prosty przepis na nasi goreng, którym się dzisiaj dzielę. To pyszne i pikantne danie to nie tylko inny sposób na jedzenie ryżu, ale także dobry sposób na zapobieganie marnowaniu żywności. Przejdź do przepisu Co to jest […]

Read More

Pasta With Jamaican Jerk Seasoning

Kto powiedział, że do mięsa można używać tylko jamajskich przypraw do jerków? Ta pyszna sałatka z makaronem została zainspirowana słynną jamajską przyprawą typu jerk. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak niesamowity. To nie tylko świetny sposób na wykorzystanie resztek makaronu i delektowanie się nim, ale także sposób na zmianę zwykłego makaronu z „zwykłego” na „niezwykły”. […]

Read More