Skocz do przepisu
Afryka ma jedne z najsmaczniejszych przepisów na gotowane sałatki. Jest Abacha z Nigerii, Taktouka z Maroka; i oczywiście Chakalaka z Południowej Afryki.
Południowoafrykańska Chakalaka to ciepłe, pełne smaków danie. Jest przygotowywany z warzyw, fasoli i przypraw, które całkiem dobrze się łączą, zapewniając niesamowity smak. Ta pikantna południowoafrykańska przystawka jest tradycyjnie podawana z papryką lub mięsem z grilla; i czasami jest podawany jako część niedzielnego lunchu, popularnie znanego jako „Sunday kos” lub „Siedem kolorów” w RPA. Wikipedia wyjaśnia pochodzenie tego przysmaku.
Chakalaka świetnie smakuje na zimno jako dodatek do pieczeni na grillu latem lub na ciepło z pieczywem, ryżem lub puree ziemniaczanym zimą. Smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, więc upewnij się, że robisz więcej niż potrzebujesz w ciągu dnia i przechowuj resztki w lodówce. Chakalaka wytrzyma w lodówce około trzech dni, ale w zamrażarce wytrzyma tygodnie.
Podobnie jak większość potraw, każdy ma swój własny przepis na ten południowoafrykański przepis. Niektórzy dodają ocet, aby uzyskać bardziej pikantny smak; a wiele przepisów Chakalaka, które widziałem, zawierało fasolkę po bretońsku. Nigdy nie lubiłam pieczonych, bo są dla mnie za słodkie. Słodycz z pomidorów i innych warzyw w zupełności mi wystarczyła; więc zamiast tego użyłem czarnej fasoli.
Jak zrobić Chakalakę
Ten południowoafrykański przysmak jest bardzo łatwy do zrobienia. Powiedziałbym, że najtrudniejszą częścią jest przygotowanie warzyw.
To danie jest tradycyjnie pikantne, ale możesz dostosować ilość chilli w zależności od swojej tolerancji na ciepło. Możesz również użyć innych rodzajów chilli/papryki, w zależności od tego, co jest dostępne. To samo dotyczy fasoli, możesz użyć fasolki po bretońsku lub innej fasoli, którą masz.
Kluczem do wspaniałego przepisu Chakalaka jest pozwolenie warzywom zmięknąć, przy jednoczesnym zachowaniu pewnej chrupkości. Zajmuje to trochę czasu, co jest świetne, ponieważ pozwala rozwinąć się wyśmienitym smakom związanym z tym daniem. Przejście od momentu dodania wszystkich warzyw na patelnię do momentu, w którym warzywa mają idealną konsystencję, zajmuje mi około 30 minut. To, jak długo to potrwa, zależy również od wielkości używanego garnka; więc upewnij się, że od czasu do czasu posmakujesz Chakalaki podczas gotowania.
Ważne jest również mieszanie od czasu do czasu, ponieważ płyn się zmniejsza, a warzywa stają się miękkie, aby zapobiec przywieraniu.
Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić Chakalakę.
Przygotuj składniki. Podgrzej cebulę na patelni i od czasu do czasu mieszaj, aby się nie przypaliła. Rób to, aż cebula stanie się przezroczysta.
Dodaj czosnek, imbir i curry w proszku i kontynuuj mieszanie, aby zapobiec przypaleniu, podczas gdy smak się rozwija. Rób to przez około 30 sekund.
Wlej pozostałe składniki na patelnię i dodaj trochę soli do smaku. Zaczniesz od bardzo pełnej patelni, jeśli używasz małej, takiej jak ja. Mieszamy drewnianą łyżką, aby wszystkie warzywa pokryły się przyprawami. Przykryj patelnię i gotuj.
Od czasu do czasu mieszaj zawartość garnka, aby zapobiec przywieraniu. Sprawdź także sól i dodaj więcej, jeśli to konieczne. Kiedy warzywa staną się dość miękkie, ale nadal chrupiące; zdjąć z ognia.
Inne świetne gotowane sałatki do spróbowania to;
Marokański Taktouka
Sałatka z kozim mięsem
Południowoafrykańska Chakalaka
Abi Olayiwola
Chakalaka to warzywny dodatek o wyśmienitych smakach, który ma swoje korzenie w Afryce Południowej.
#wprm-recipe-user-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-13-33); }#wprm-recipe-user-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-13-50); }#wprm-recipe-user-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-13-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-13-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-13-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-13-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,63 z 8 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 35 minut
Danie Sałatka, DodatekKuchnia Afrykańska, Południowoafrykańska
Porcje 4 Kalorie 176 kcal
Składniki 1x2x3x
1 średnia Posiekana cebula
3 ząbki Czosnek posiekany
1 łyżeczka Tarty imbir
1 łyżka Curry w proszku
4 Posiekane chilli Bird eye
1 puszka Posiekane pomidory lub 3 średnie, posiekane
½ główki Kapusta średnia, pokrojona
1 Zielona papryka pokrojona
1 Żółta papryka pokrojona
2 średnie Marchew starta
1 puszka Czarna fasola odsączona i opłukana
Tymianek kilka gałązek
Sól – do smaku do smaku
Instrukcje
Rozgrzej olej na patelni i dodaj cebulę. Gotuj do zeszklenia
Dodaj czosnek, curry w proszku i imbir. Mieszaj przez 30 sekund.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki z odrobiną soli. Mieszaj drewnianą łyżką, aby składniki pokryły się przyprawami znajdującymi się już na patelni. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj.
Od czasu do czasu mieszaj, aby zapobiec przywieraniu.
Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nadal lekko chrupiące.
Zdjąć z ognia.
~ 453~
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 176 kcal Węglowodany: 36 g Białko: 9 g Tłuszcz: 1 g Tłuszcze nasycone: 1 g Sód: 193 mg Potas: 905 mg Błonnik: 12 g Cukier: 10 g Witamina A: 5551 IU Witamina C: 142 mg Wapń: 129 mg Żelazo: 4 mg
Słowo kluczowe Chakalaka, gotowana sałatka, przepis południowoafrykański
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!