Przejdź do przepisu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…
Kremowa i pełna smaku prosta zupa orzechowa z Afryki Zachodniej z kurczakiem jest łatwa do przygotowania, zawiera składniki z szafek sklepowych i jest idealną rozrywką dla tłumów.
Orzeszki ziemne (zwykle nazywane orzeszkami ziemnymi) są bardzo powszechnym składnikiem kuchni afrykańskiej, a gulasz, sosy i zupy na bazie orzeszków ziemnych są bardzo popularne, szczególnie w Afryce Zachodniej. Na przykład w północnej Nigerii nazywa się to Miyan gyada, aw regionie delty Nigru Omisagwe (ofe isaghwe). Do tego dochodzi Nkatenkwan z Ghany, zupa Granat z Sierra Leone oraz Mafe z regionów Senegalu i Gambii.
Jestem bardziej zaznajomiony z przepisem na zupę orzechową Hausa, Miyan gyada. Mieszkałem w okolicy przez rok i ten bogaty sos z lekką nutą chilli podawano z masą na przyjęciach i podczas specjalnych okazji.
W zależności od tego kto i gdzie przyrządza zupę z orzeszków ziemnych przygotowuje się ją na różne sposoby iz różnymi dodatkami. Niektórzy mielą surowe orzeszki ziemne na zupę; niektórzy używają prażonych orzeszków ziemnych, podczas gdy inni gotują swoje. Dostosowałem przepis na zupę z orzeszków ziemnych, aby używać masła orzechowego z regularną bazą zupy z papryki, pomidorów i cebuli dla łatwości i szybkości. Zupa zgęstnieje jeszcze szybciej, jeśli masz już zmiksowaną paprykę, pomidory i cebulę w zamrażarce.
Jak zrobić zupę orzechową z Afryki Zachodniej ~ 653 ~
Oto składniki, których potrzebujesz…
- Pomidory
- Czerwona papryka
- Scotch Bonnet
- Cebula
- Udka z kurczaka
- Tymianek
- Imbir
- Sól
- Gładkie masło orzechowe
- Szpinak
~ 252~Czosnek
Kilka uwag o składnikach…
- Peanut Butter: W tym przepisie wykorzystano naturalne gładkie masło orzechowe bez dodatku cukru. Jeśli masz prażone niesolone orzeszki ziemne, możesz użyć tego zamiast masła orzechowego – zmiel i użyj takiej samej ilości jak masło orzechowe.
- Białko: Oprócz kurczaka możesz użyć dowolnego białka do wyboru – mięso kozie, wołowina, świeże ryby, wędzone ryby, krewetki itp.
- Zieloni: To zależy od wyboru lub tego, co jest dostępne. Szpinak możesz zastąpić jarmużem lub kapustą. Lokalne warzywa liściaste, takie jak gorzkie liście, ugu i uziza dobrze komponują się z zupą orzechową – jeśli używasz któregoś z nich, musisz dodać wcześniej niż szpinak, aby odpowiednio się ugotować.
Jak to zrobić…
Obierz cebulę i czosnek. Paprykę i pomidory umyć. Usuń łodygę z papryki i papryki Scotch Bonnet.
Włóż udka z kurczaka do rondla. Cebulę, czosnek i imbir pokroić w plasterki – wrzucić na patelnię. Dodaj połowę tymianku z odrobiną soli, a następnie dodaj tyle wody, aby przykryła kawałki kurczaka. Czas gotowania kurczaka zależy od rodzaju gotowanego kurczaka. Miękkie udka z kurczaka będą gotowane w około 20 minut, podczas gdy twarde udka z kurczaka potrwają dłużej.
Podczas gdy kurczak się gotuje, zmiksuj w blenderze pozostałą cebulę, papryczki Scotch Bonnet, paprykę i pomidory. Trzymaj się z boku.
Kiedy kurczak jest ugotowany, odcedź bulion na durszlaku, aby pozbyć się pozostałości czosnku, cebuli i imbiru. Wlej bulion z powrotem do garnka. Dodaj kurczaka i wlej zmiksowaną paprykę. Dodaj pozostały tymianek.
Przykryj patelnię i pozostaw do gotowania na 15 minut.
Wymieszaj masło orzechowe z gorącą wodą, aby ułatwić mieszanie. Dodać na patelnię i dobrze wymieszać. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli. Gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.
Pamiętaj, że zupa z orzeszków ziemnych gęstnieje podczas gotowania; i staje się jeszcze gęstszy po pozostawieniu do ostygnięcia. Spraw, aby było nieco bardziej rzadkie niż wolisz i powinno zgęstnieć. Możesz zrobić go tak cienkim lub grubym, jak chcesz, dostosowując ilość wody.
Wymieszaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut przed zdjęciem z ognia.
Nie dodawałam do przepisu dodatkowych olejów, ponieważ orzeszki ziemne i tak są bogate w olej; tyle, żeby ugotować gulasz. Czerwona papryka i pomidory dodały trochę koloru potrawie.
Uwagi do przepisów i często zadawane pytania
Z czym podaję zupę z orzeszków ziemnych? Zupa z orzeszków ziemnych jest zdrowa i stanowi dobre źródło białka. W północnej części Nigerii podawany jest z Tuwo shinkafa, czyli ciastem/kluskami z ryżu lub masy. Zupa z orzeszków ziemnych z Ghany jest zwykle podawana z Omo tuo lub fufu. Możesz podawać go z większością produktów bogatych w skrobię; eba, fufu lub dowolna „jaskółka” (pierogi) z ziaren lub korzeni. Dobrze komponuje się również z ryżem, bananem i ignamem.
Czy zupa z orzeszków ziemnych jest odpowiednia dla wegan? Tak, ta zupa może być odpowiednia dla wegan, jeśli nie dodasz żadnych białek zwierzęcych. Orzeszki ziemne są źródłem białka; a po dodaniu zielonych warzyw zupa staje się jeszcze bardziej pożywna.
Czy mogę zamrozić zupę z orzeszków ziemnych? Tak, wytrzyma kilka tygodni w zamrażarce.
Powiązane przepisy ~ 653 ~
Inne pyszne zupy z Afryki Zachodniej…
Zupa Egusi
Miyan Taushe
Lekka zupa z Ghany
Ugba Zupa
Zupa Okro Z Wędzoną Makrelą
Nigeryjska Gulasz Rybny
Zachodnioafrykańska Zupa Orzechowa Z Kurczakiem ~ 653 ~
Abi Olayiwola
Kremowa i przepyszna zupa orzechowa inspirowana Afryką Zachodnią jest zdrowym, dobrym źródłem białka i pasuje do większości produktów bogatych w skrobię.
#wprm-recipe-user-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-13-33); }#wprm-recipe-user-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-13-50); }#wprm-recipe-user-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-13-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-13-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-13-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-13-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,70 z 10 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 1 godz. Całkowity czas 1 godz. 10 min
Zupa Daniowa, StewCuisine Afrykańska, Ghańska, Nigeryjska, Zachodnioafrykańska
Porcje 6Kalorie 146 kcal
Składniki 1x2x3x
3 Pomidory duże
1 Czerwona papryka
2 Scotch Bonnet
2 Cebula
6 sztuk Udka z kurczaka
Tymianek kilka gałązek
2 ząbki Czosnek posiekany
1 łyżeczka startego imbiru
Sól do smaku
½ szklanki Gładkie masło orzechowe
1 szklanka Pokrojony szpinak
Instrukcje
Obierz cebulę i czosnek. Paprykę i pomidory umyć. Usuń łodygę z papryki i papryki Scotch Bonnet.
Włóż udka z kurczaka do rondla. Cebulę, czosnek i imbir pokroić w plasterki – wrzucić na patelnię. Dodaj połowę tymianku z odrobiną soli, a następnie dodaj tyle wody, aby przykryła kawałki kurczaka. Gotuj kurczaka do miękkości.
Podczas gdy kurczak się gotuje, zmiksuj w blenderze pozostałą cebulę, papryczki Scotch Bonnet, paprykę i pomidory. Trzymaj się z boku.
Kiedy kurczak jest ugotowany, odcedź bulion na durszlaku, aby pozbyć się pozostałości czosnku, cebuli i imbiru. Wlej bulion z powrotem do garnka.
Dodaj kurczaka i wlej mieszankę zmiksowanej papryki. Dodać pozostały tymianek. Przykryj patelnię i pozostaw do gotowania na 15 minut.
Wymieszaj masło orzechowe z gorącą wodą, aby ułatwić mieszanie. Dodać na patelnię i dobrze wymieszać. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli. Gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
Wmieszaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut przed zdjęciem z ognia.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 146 kcal Węglowodany: 8 g Białko: 6 g Tłuszcz: 11 g Tłuszcze nasycone: 2 g Tłuszcze trans: 1 g Cholesterol: 1 mg Sód: 105 mg Potas: 228 mg Błonnik: 2 g Cukier: 4 g Witamina A: 471 IU Witamina C: 4 mg Wapń: 25 mg I
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!