Dania główne Zupy i sosy

Przepis na zupę z orzeszków ziemnych z Afryki Zachodniej

Przejdź do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Kremowa i pełna smaku prosta zupa orzechowa z Afryki Zachodniej z kurczakiem jest łatwa do przygotowania, zawiera składniki z szafek sklepowych i jest idealną rozrywką dla tłumów.

Orzeszki ziemne (zwykle nazywane orzeszkami ziemnymi) są bardzo powszechnym składnikiem kuchni afrykańskiej, a gulasz, sosy i zupy na bazie orzeszków ziemnych są bardzo popularne, szczególnie w Afryce Zachodniej. Na przykład w północnej Nigerii nazywa się to Miyan gyada, aw regionie delty Nigru Omisagwe (ofe isaghwe). Do tego dochodzi Nkatenkwan z Ghany, zupa Granat z Sierra Leone oraz Mafe z regionów Senegalu i Gambii.

Jestem bardziej zaznajomiony z przepisem na zupę orzechową Hausa, Miyan gyada. Mieszkałem w okolicy przez rok i ten bogaty sos z lekką nutą chilli podawano z masą na przyjęciach i podczas specjalnych okazji.

W zależności od tego kto i gdzie przyrządza zupę z orzeszków ziemnych przygotowuje się ją na różne sposoby iz różnymi dodatkami. Niektórzy mielą surowe orzeszki ziemne na zupę; niektórzy używają prażonych orzeszków ziemnych, podczas gdy inni gotują swoje. Dostosowałem przepis na zupę z orzeszków ziemnych, aby używać masła orzechowego z regularną bazą zupy z papryki, pomidorów i cebuli dla łatwości i szybkości. Zupa zgęstnieje jeszcze szybciej, jeśli masz już zmiksowaną paprykę, pomidory i cebulę w zamrażarce.

Jak zrobić zupę orzechową z Afryki Zachodniej ~ 653 ~

Oto składniki, których potrzebujesz…

  • Pomidory
  • Czerwona papryka
  • Scotch Bonnet
  • Cebula
  • Udka z kurczaka
  • Tymianek
  • ~ 252~Czosnek

  • Imbir
  • Sól
  • Gładkie masło orzechowe
  • Szpinak

Kilka uwag o składnikach…

  • Peanut Butter: W tym przepisie wykorzystano naturalne gładkie masło orzechowe bez dodatku cukru. Jeśli masz prażone niesolone orzeszki ziemne, możesz użyć tego zamiast masła orzechowego – zmiel i użyj takiej samej ilości jak masło orzechowe.
  • Białko: Oprócz kurczaka możesz użyć dowolnego białka do wyboru – mięso kozie, wołowina, świeże ryby, wędzone ryby, krewetki itp.
  • Zieloni: To zależy od wyboru lub tego, co jest dostępne. Szpinak możesz zastąpić jarmużem lub kapustą. Lokalne warzywa liściaste, takie jak gorzkie liście, ugu i uziza dobrze komponują się z zupą orzechową – jeśli używasz któregoś z nich, musisz dodać wcześniej niż szpinak, aby odpowiednio się ugotować.

Jak to zrobić…

Obierz cebulę i czosnek. Paprykę i pomidory umyć. Usuń łodygę z papryki i papryki Scotch Bonnet.

Włóż udka z kurczaka do rondla. Cebulę, czosnek i imbir pokroić w plasterki – wrzucić na patelnię. Dodaj połowę tymianku z odrobiną soli, a następnie dodaj tyle wody, aby przykryła kawałki kurczaka. Czas gotowania kurczaka zależy od rodzaju gotowanego kurczaka. Miękkie udka z kurczaka będą gotowane w około 20 minut, podczas gdy twarde udka z kurczaka potrwają dłużej.

Podczas gdy kurczak się gotuje, zmiksuj w blenderze pozostałą cebulę, papryczki Scotch Bonnet, paprykę i pomidory. Trzymaj się z boku.

Kiedy kurczak jest ugotowany, odcedź bulion na durszlaku, aby pozbyć się pozostałości czosnku, cebuli i imbiru. Wlej bulion z powrotem do garnka. Dodaj kurczaka i wlej zmiksowaną paprykę. Dodaj pozostały tymianek.

Przykryj patelnię i pozostaw do gotowania na 15 minut.

Wymieszaj masło orzechowe z gorącą wodą, aby ułatwić mieszanie. Dodać na patelnię i dobrze wymieszać. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli. Gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.

Pamiętaj, że zupa z orzeszków ziemnych gęstnieje podczas gotowania; i staje się jeszcze gęstszy po pozostawieniu do ostygnięcia. Spraw, aby było nieco bardziej rzadkie niż wolisz i powinno zgęstnieć. Możesz zrobić go tak cienkim lub grubym, jak chcesz, dostosowując ilość wody.

Wymieszaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut przed zdjęciem z ognia.

Nie dodawałam do przepisu dodatkowych olejów, ponieważ orzeszki ziemne i tak są bogate w olej; tyle, żeby ugotować gulasz. Czerwona papryka i pomidory dodały trochę koloru potrawie.

Uwagi do przepisów i często zadawane pytania

Z czym podaję zupę z orzeszków ziemnych? Zupa z orzeszków ziemnych jest zdrowa i stanowi dobre źródło białka. W północnej części Nigerii podawany jest z Tuwo shinkafa, czyli ciastem/kluskami z ryżu lub masy. Zupa z orzeszków ziemnych z Ghany jest zwykle podawana z Omo tuo lub fufu. Możesz podawać go z większością produktów bogatych w skrobię; eba, fufu lub dowolna „jaskółka” (pierogi) z ziaren lub korzeni. Dobrze komponuje się również z ryżem, bananem i ignamem.

Czy zupa z orzeszków ziemnych jest odpowiednia dla wegan? Tak, ta zupa może być odpowiednia dla wegan, jeśli nie dodasz żadnych białek zwierzęcych. Orzeszki ziemne są źródłem białka; a po dodaniu zielonych warzyw zupa staje się jeszcze bardziej pożywna.

Czy mogę zamrozić zupę z orzeszków ziemnych? Tak, wytrzyma kilka tygodni w zamrażarce.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Inne pyszne zupy z Afryki Zachodniej…

Zupa Egusi

Miyan Taushe

Lekka zupa z Ghany

Ugba Zupa

Zupa Okro Z Wędzoną Makrelą

Nigeryjska Gulasz Rybny

Zachodnioafrykańska Zupa Orzechowa Z Kurczakiem ~ 653 ~

Abi Olayiwola

Kremowa i przepyszna zupa orzechowa inspirowana Afryką Zachodnią jest zdrowym, dobrym źródłem białka i pasuje do większości produktów bogatych w skrobię.

#wprm-recipe-user-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-13-33); }#wprm-recipe-user-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-13-50); }#wprm-recipe-user-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-13-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-13-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-13-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-13-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,70 z 10 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 1 godz. Całkowity czas 1 godz. 10 min

Zupa Daniowa, StewCuisine Afrykańska, Ghańska, Nigeryjska, Zachodnioafrykańska

Porcje 6Kalorie 146 kcal

Składniki  1x2x3x

3 Pomidory duże

1 Czerwona papryka

2 Scotch Bonnet

2 Cebula

6 sztuk Udka z kurczaka

Tymianek kilka gałązek

2 ząbki Czosnek posiekany

1 łyżeczka startego imbiru

Sól do smaku

½ szklanki Gładkie masło orzechowe

1 szklanka Pokrojony szpinak

Instrukcje 

Obierz cebulę i czosnek. Paprykę i pomidory umyć. Usuń łodygę z papryki i papryki Scotch Bonnet.

Włóż udka z kurczaka do rondla. Cebulę, czosnek i imbir pokroić w plasterki – wrzucić na patelnię. Dodaj połowę tymianku z odrobiną soli, a następnie dodaj tyle wody, aby przykryła kawałki kurczaka. Gotuj kurczaka do miękkości.

Podczas gdy kurczak się gotuje, zmiksuj w blenderze pozostałą cebulę, papryczki Scotch Bonnet, paprykę i pomidory. Trzymaj się z boku.

Kiedy kurczak jest ugotowany, odcedź bulion na durszlaku, aby pozbyć się pozostałości czosnku, cebuli i imbiru. Wlej bulion z powrotem do garnka.

Dodaj kurczaka i wlej mieszankę zmiksowanej papryki. Dodać pozostały tymianek. Przykryj patelnię i pozostaw do gotowania na 15 minut.

Wymieszaj masło orzechowe z gorącą wodą, aby ułatwić mieszanie. Dodać na patelnię i dobrze wymieszać. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli. Gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przypaleniu.

Wmieszaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut przed zdjęciem z ognia.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 146 kcal Węglowodany: 8 g Białko: 6 g Tłuszcz: 11 g Tłuszcze nasycone: 2 g Tłuszcze trans: 1 g Cholesterol: 1 mg Sód: 105 mg Potas: 228 mg Błonnik: 2 g Cukier: 4 g Witamina A: 471 IU Witamina C: 4 mg Wapń: 25 mg I

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!