Skocz do przepisu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…
Zupa Egusi jest bardzo popularna w Afryce Zachodniej. Jest przygotowywany ze zmielonych nasion melona egusi i zazwyczaj gotowany z mięsem lub rybą i warzywami liściastymi. Przepis, którym się tu dzielę, dotyczy łatwej i smacznej nigeryjskiej zupy egusi, znanej również jako „efo elegusi” w języku joruba. Jest to wersja zupy egusi gotowanej z warzywami liściastymi.
Efo elegusi jest tradycyjnie spożywane z potrawami „połykanymi”, takimi jak eba, fufu, iyan (tłuczony ignam) itp. Jest również doskonałym dodatkiem do ryżu, ignamu i babki lancetowatej.
Co to jest Egusi?
Jednym z najczęstszych pytań dotyczących egusi w Google jest „Czy egusi to nasiona arbuza?”. Nie, nie jest. Jest to jadalne nasienie owocu melona egusi (Citrullus lanatus), które pochodzi z Afryki Zachodniej i wygląda jak mały arbuz. Melon egusi ma niejadalny, gorzki miąższ i jest uprawiany tylko dla nasion.
Nasiona melonów Egusi
Nasiona melona Egusi są zamknięte w łusce, którą trzeba otworzyć, aby odsłonić jadalną część. To kremowobiałe jądro nazywa się egusi/agushi, a proces usuwania łuski nazywany jest „łuskaniem”.
Suszone niełuskane nasiona melona Egusi
Łuskane Nasiona Melona Egusi
To ziarno melona o wysokiej zawartości oleju i białka jest podstawą kuchni Afryki Zachodniej. Egusi ma ziemisty, pikantny smak, który dobrze komponuje się z afrykańskimi przyprawami, takimi jak sfermentowana chleb świętojański, ogiri, suszona ryba itp. Oprócz tego, że jest mielony do gotowania w różnych zupach, jest poddawany fermentacji, aby uzyskać ogiri, ostrą przyprawę. Może być również smażony, gotowany lub gotowany na parze, aby zrobić przekąski, takie jak mbika z Konga, akara egusi z zachodniej Nigerii itp.
Mielony Melon Egusi
Jak zrobić nigeryjską zupę Egusi ~ 653 ~
Oto składniki, których potrzebujesz…
Kilka uwag o składnikach…
- Nasiona melona egusi: Nie ma przepisu na zupę egusi bez melona egusi, ponieważ zupa wzięła swoją nazwę od nasion. Przykro mi to mówić, ale nie ma tu zamiennika. Nasiona można kupić w Amazon oraz w sklepach afrykańskich i azjatyckich.
- Warzywo liściaste: Zielone warzywo liściaste jest niezbędnym składnikiem efo elegusi. Użyłam jarmużu, ale można użyć innych. Powszechnie używane warzywa liściaste obejmują liście manioku (jest to powszechne wśród Ghańczyków), szpinak, kalaloo (efo tete), karbowane liście dyni (ugwu), kapustę zieloną, wiosenną zieleninę, liść wodny, liść gorzki, uziza itp.
- Egusi mielone lub całe: Najlepiej kupować całe nasiona egusi, ponieważ pozwoli to zobaczyć, jak świeże są nasiona; i zmniejszyć ryzyko zakupu sfałszowanych produktów mielonych. Na niektórych lokalnych rynkach można kupić całe nasiona; który zostanie zmielony w młynku mechanicznym w Twojej obecności. Możesz zmielić nasiona melona w domu za pomocą przyrządu do smoothie, młynka do kawy lub młynka do mielenia na sucho, który zwykle jest dostarczany w zestawie ze zwykłymi blenderami. Jeśli nie masz żadnego z nich, możesz dodać wodę do nasion i upłynnić w blenderze przed gotowaniem.
~252 ~ Dodatek białka: Zupa Egusi jest zazwyczaj gotowana z różnymi rodzajami mięsa i ryb – wołowiną, kurczakiem, suszonymi rybami, wędzonymi rybami, owocami morza itp. Możesz użyć tego, co wolisz, a nawet pominąć, aby było odpowiednie dla wegetarian. Nasiona melona Egusi są dobrym źródłem białka i same w sobie są dość pożywne.
Jak to zrobić ~ 753 ~
Zmiksuj czerwoną paprykę, paprykę Scotch Bonnet, pomidory i jedną cebulę w robocie kuchennym z filiżanką wody.
Rozmrażaj zamrożone owoce morza. Umyj, obierz i pokrój jarmuż; posiekaj pozostałą cebulę. Wędzone filety z makreli pokroić na mniejsze kawałki. Trzymaj się jednej strony.
Rozgrzej olej w rondlu przez 30 sekund, dodaj posiekaną cebulę. Nie chcemy tutaj wybielać oleju. Smaż, aż cebula stanie się przezroczysta, a następnie dodaj chleb świętojański. Mieszaj przez minutę, aby zapobiec przywieraniu.
Dodaj zmiksowaną paprykę i gotuj przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie dodaj trochę wody do garnka (3-4 szklanki). Dodaj suszoną rybę i mielone raki, dopraw solą do smaku. Wędzona makrela jest słona i sprawi, że zupa będzie bardziej słona, więc weź to pod uwagę. Pozostawić na wolnym ogniu przez 5 minut.
Weź 2 łyżki sosu do gotowania i dodaj do egusi. Dobrze wymieszaj, aby uzyskać gęstą pastę. Użyj rąk, aby zrobić małe kulki egusi przed wrzuceniem na patelnię.
Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
Wymieszaj jarmuż i wędzoną makrelę. Jeśli uważasz, że zupa jest za gęsta, dodaj jeszcze trochę wody. Pozostawić na wolnym ogniu przez 10 minut, nadal na małym ogniu.
Dodaj owoce morza i pozostaw na 5 minut.
Zdjąć z ognia i podawać.
Często zadawane pytania dotyczące przepisów
Czy mogę użyć oleju roślinnego do zupy egusi? Olej palmowy jest preferowany, ponieważ nadaje efo elegusi charakterystyczny smak i kolor. Jeśli jednak nie masz dostępu do oleju palmowego lub nie lubisz go używać, olej roślinny powinien być w porządku.
Jak sprawić, by moje egusi było grudkowate? Jak sprawić, by moje egusi było grudkowate? Niektórzy wolą zupę egusi z kawałkami egusi. Jeśli jesteś jedną z tych osób, metodą oszustwa jest wmieszanie kilku jajek do egusi. Więc kiedy dodajesz płyn, połącz ½ jajka, wymieszaj; i dodaj na patelnię w małych kuleczkach. Następnie wykonaj kroki opisane w tym przepisie, a skończysz z grudkami egusi w zupie.
Jak przechowywać egusi? Jak przechowywać egusi: Nasiona egusi można przechowywać w hermetycznym pojemniku w warunkach otoczenia przez kilka tygodni. Zmielone egusi będą przechowywane krócej, ponieważ olej w nasionach jełczeje i nadaje dziwny smak. Nasiona i zmielone egusi najlepiej przechowywać w zamrażarce, ponieważ przetrwają wiele miesięcy.
Czy mogę zamrozić zupę egusi? Zupa Egusi wytrzyma kilka dni w lodówce i wiele tygodni w zamrażarce.
Powiązane przepisy ~ 653 ~
Inne tradycyjne zachodnioafrykańskie zupy, których musisz spróbować;
Miyan Taushe – Zupa Dyniowa Hausa
Ndole – kameruński gulasz z gorzkich liści
Zupa Orzechowa
Przepis na nigeryjską zupę Egusi ~ 653 ~
Abi Olayiwola
Nigeryjska zupa egusi, znana również jako „efo elegusi”, to pyszna i wszechstronna zupa, która dobrze komponuje się z eba, iyan, fufu, ryżem i bananem.
#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-33); }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-50); }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 2 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 godz. 10 min Całkowity czas 1 godz. 30 min
Danie Danie główne, SoupCuisine Nigeryjska, Zachodnioafrykańska
Porcje 8Kcal 295 kcal
Składniki 1x2x3x
3 Pomidory
1 Papryka czerwona
2 Papryka Scotch Bonnet
2 Cebula
¼ szklanki Olej palmowy
1 łyżka Sfermentowana fasola chleba świętojańskiego
3 łyżki Mielone raki ~253 ~1 szklanka Suszona ryba
Sól do smaku
1 ½ szklanki Egusi
3 filety Wędzona makrela
1 szklanka Mieszanka owoców morza
1 pęczek Jarmuż
Instrukcje
Zmiksuj czerwoną paprykę, paprykę szkocką, pomidory i jedną cebulę w robocie kuchennym z filiżanką wody.
Rozmroź zamrożone owoce morza. Umyj, obierz i pokrój jarmuż; posiekaj pozostałą cebulę. Wędzone filety z makreli pokroić na mniejsze kawałki. Trzymaj z boku.
Rozgrzej olej w rondlu przez 30 sekund, dodaj posiekaną cebulę. Smaż, aż cebula stanie się przezroczysta, a następnie dodaj chleb świętojański. Mieszaj przez minutę, aby zapobiec przywieraniu.
Dodaj zmiksowaną paprykę i pozostaw do gotowania na około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie dodaj trochę wody do garnka (3-4 szklanki). Dodać suszoną rybę i mielone raki z odrobiną soli do smaku. Wędzona makrela jest słona i sprawi, że zupa będzie bardziej słona, więc weź to pod uwagę. Gotuj przez 5 minut.
Weź 2 łyżki sosu do gotowania i dodaj do egusi. Dobrze wymieszaj, aby uzyskać gęstą pastę. Przed wrzuceniem na patelnię uformuj rękami małe kuleczki egusi.
Zmniejsz ogień i gotuj przez co najmniej 20 minut.
Dodaj jarmuż i wędzoną makrelę. Jeśli uważasz, że zupa jest za gęsta, dodaj jeszcze trochę wody. Gotuj przez 10 minut, wciąż na małym ogniu.
Dodaj owoce morza i pozostaw na 5 minut.
Zdjąć z ognia i podawać.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 295 kalcarbohydrates: 8gproteina: 25gfat: 19gsatowany tłuszcz: 6 gpolyunsaturated tłuszcz: 5gmonounsaturated tłuszcz: 6GTRANS tłuszcz: 1GCholesterol: 51mgsodium: 91mgpotasium.
Słowo kluczowe Efo elegusi, Zupa Egusi
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!