Będę odnosić się do Rolexa, jedzenia w tym poście, a nie do zegarka. „Ugandyjski Rolex” to proste, ale pyszne jedzenie, które można jeść o każdej porze dnia. „Rolex”, wywodzący się z „zawijanych jaj”, to popularne uliczne jedzenie z Ugandy, które jest wytwarzane przez zawijanie omletu i warzyw w chapati.
Jest popularny wśród studentów, więc dlaczego nie? Jest tani, sycący, pożywny i łatwy do jedzenia w biegu. Ta ugandyjska bułka jajeczna jest doskonała jako główna poczta lub przekąska; ciepły czy zimny; i jest łatwy do wykonania w domu.
Jak zrobić ugandyjski Rolex ~ 653 ~
Oto składniki, których potrzebujesz…
- Chapati
- Jaja
- Cebula
- Kapusta
- Kolendra
- Sól
- Awokado
- Pomidory
~252 ~Olej słonecznikowy
Kilka uwag o składnikach…
- Chapati: Użyłam kupionego w sklepie chapati, ponieważ było wygodne i szybkie. Jeśli wolisz zrobić to sam, ten film pokazuje, jak zrobić ugandyjskie chapati.
- Dodane składniki: Tradycyjnie ta ugandyjska potrawa zawiera chapati, jajka i warzywa. Jednak z czasem zostało to ulepszone, a restauracje takie jak Ugaroll serwują wiele odmian nadzienia. Spersonalizuj Rolexa w domu, dodając ulubione nadzienie – kurczaka, ser, inne warzywa itp. Myślę, że to doskonały sposób na opróżnienie lodówki pod koniec tygodnia, więc nie krępuj się eksperymentować.
~453 ~
Jak to zrobić…
Obierz cebulę.
Cebulę i kapustę bardzo drobno posiekać. Chcesz, aby były wystarczająco małe, aby można je było szybko ugotować.
Umyj kolendrę i pomidory. Posiekaj/posiekaj kolendrę. Pokrój pomidory w cienkie plasterki.
Podgrzej chapati na nieprzywierającej patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trzymaj się jednej strony.
Rozbij jajka do dużej miski. Dodaj cebulę, kolendrę i kapustę z odrobiną soli. Wymieszaj i podziel mieszaninę na dwie porcje.
Umieść nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju i obracaj patelnią, aby pokryć powierzchnię.
Wlej jedną porcję mieszanki jajecznej; wirować, aby przykryć powierzchnię patelni i zmniejszyć ciepło. Sprawdź, czy dno jest ustawione, ostrożnie podnosząc boki płaską łyżką.
Odwróć delikatnie, aby druga strona się ugotowała, a następnie zdejmij z ognia.
Awokado obrać i pokroić w kostkę.
Połóż ugotowane chapati na płaskim talerzu. Umieść jajko na wierzchu, połóż pomidory i awokado. Na koniec dodaj świeżą kolendrę.
Zwinąć chapati i zawinąć w folię lub papier. Zjedz swojego Rolexa, póki jest ciepły.
Sprzęt/Narzędzia
Patelnia z powłoką nieprzywierającą
Powiązane przepisy ~ 653 ~
Inne przepisy na przekąski inspirowane Afryką to;
Sharwarma
Okład Suya
Ugandyjski przepis na Rolexa
Abi Olayiwola
Ugandyjski Rolex to proste, ale pyszne jedzenie, które można jeść o każdej porze dnia.
#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-33); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-50); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,84 z 6 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Całkowity czas 30 min
Oczywiście Śniadanie, SnackCuisine Ugandy
Porcje 2Kalorie 468 kcal
Sprzęt
Patelnia z powłoką nieprzywierającą
Składniki 1x2x3x
2 Chapati
4 Jaja
¼ Cebula średnia
¼ Średnia główka kapusty
Garść świeżej kolendry
Sól
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 małe awokado~253 ~2 Pomidory
Instrukcje
Obierz cebulę.
Cebulę i kapustę bardzo drobno posiekaj. Chcesz, aby były wystarczająco małe, aby szybko się ugotowały.
Umyj kolendrę i pomidory. Posiekaj/posiekaj kolendrę. Pokrój pomidory w cienkie plasterki.
Podgrzej chapati na nieprzywierającej patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trzymaj się z boku.
Rozbij jajka do dużej miski. Dodaj cebulę, kolendrę i kapustę z odrobiną soli. Wymieszaj i podziel mieszaninę na dwie porcje.
Umieść nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju i obracaj patelnią, aby pokryć powierzchnię.
Wlej jedną porcję mieszanki jajecznej; wirować, aby przykryć powierzchnię patelni i zmniejszyć ciepło. Sprawdź, czy dno jest ustawione, ostrożnie podnosząc boki płaską łyżką. Delikatnie obróć, aby druga strona się ugotowała, a następnie zdejmij z ognia.
Awokado obierz i pokrój w kostkę.
Połóż ugotowane chapati na płaskim talerzu. Umieść jajko na wierzchu, połóż pomidory i awokado. Na koniec dodaj świeżą kolendrę.
Zwiń chapati i zawiń w folię lub papier przed jedzeniem na gorąco lub na zimno
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 468KCALCARBOHYDRATYS: 22GTREYIN: 16GFAT: 38GSUTATED TAT: 6GPOLYUNSATERATED TAT: 4GMONOUNSUTATHED STŁUM: 25GTRANS FAT: 1GCholesterol: 327mgsodium
Słowo kluczowe Rolex z Ugandy
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!