Skocz do przepisu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…
Jeśli kiedykolwiek zostaniesz z przejrzałymi plantanami, których nikt nie chce; jak to często bywa w moim domu; lub jeśli myślisz o śniadaniu, obiedzie, a nawet kolacji z babki lancetowatej, koniecznie spróbuj tego pysznego naleśnika z babki lancetowatej z krewetkami.
Nigdy nie powinieneś marnować jedzenia; a babka lancetowata to jeden z tych składników, który można wykorzystać na tak wiele sposobów, że nie powinien trafić do kosza. Jeśli masz przejrzałego banana, możesz ugotować go z ignamem lub fasolą, aby zrobić owsiankę. Kelewele to również przepis, który świetnie komponuje się z miękkim czarnym bananem; wtedy oczywiście; mój pikantny placek bananowy z krewetkami.
Pewnie zastanawiacie się, dlaczego zrobiłam naleśniki na słono ze słodkim składnikiem. Cóż, połączenie słodkiego i słonego zawsze działało bardzo dobrze w babce; dlatego niektórzy dodają sól podczas smażenia. Pikantne składniki naleśnika wydobywają słodycz babki lancetowatej, tworząc złożone, ale niesamowite smaki.
Zainspirowana koreańskimi naleśnikami, które uwielbiam, dodałam trochę krewetek do naleśnika z babki lancetowatej, żeby był bardziej sycący. Ten pikantny naleśnik ma grubszą konsystencję niż zwykłe banany. Nie tylko pobudza kubki smakowe, ale jest również bardzo sycący i doskonały o każdej porze dnia.
Jak zrobić pikantny naleśnik z babki ~ 653 ~
Możesz pominąć krewetki, aby pikantny placek bananowy był odpowiedni dla wegetarian. Jeśli używasz krewetek, użyj gotowanych krewetek, ponieważ surowe mogą nie ugotować się odpowiednio w czasie potrzebnym do przygotowania naleśników.
Miękkie banany można łatwo rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli używasz babki lancetowatej, zmiksowanie może ułatwić zrobienie ciasta z babki lancetowatej.
Ten pikantny naleśnik smakuje lepiej na gorąco, więc jedz zaraz po zdjęciu z patelni.
Pikantny Naleśnik Z Babki ~ 653 ~
Abi Olayiwola
Pyszny, pikantny naleśnik z bananami i krewetkami jest łatwy do przygotowania; i doskonały o każdej porze dnia.
#wprm-recipe-user-rating-18 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-18 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-18-33); }#wprm-recipe-user-rating-18 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-18-50); }#wprm-recipe-user-rating-18 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-18-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-18-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-18-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-18-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 9 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 30 min
Danie Przystawka, Śniadanie, Kolacja, Lunch, PrzekąskaKuchnia afrykańska
Porcje 2Kalorie 417 kcal
Wyposażenie
Patelnia z powłoką nieprzywierającą
Składniki 1x2x3x
1 Babka Dojrzała
50 g Mąka
Sól do smaku
½ łyżeczki Imbir w proszku
1 łyżeczka Cebula w proszku
½ łyżeczki Płatki pieprzu
2 Jaja
50 g Gotowane małe krewetki
2 łyżki Olej Do natłuszczenia patelni
Instrukcje
Ciasto
Odetnij dwa końce babki lancetowatej. Zrób nacięcie wzdłuż i usuń skórę.
Pokrój babkę na mniejsze kawałki. Wlać do miski; i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Do miski dodaj mąkę, sól, proszek imbirowy i cebulę w proszku i wymieszaj.
Wbij jajka, dodaj krewetki i mieszaj, aż będą gładkie.
Naleśniki
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu.
Gdy patelnia jest gorąca, dodaj kilka kropel oleju na patelnię i rozprowadź papierowym ręcznikiem wokół dna.~253 ~Nalej chochlę ciasta na gorącą patelnię, a następnie obróć patelnię, aby rozprowadzić ją po dnie.
Odwróć naleśnik, gdy zobaczysz, jak tworzą się małe bąbelki.
Gotuj przez kolejne 2-3 minuty i zdejmij z patelni.
W razie potrzeby dodaj więcej oleju na patelnię, przygotowując resztę ciasta.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 417 kcal Węglowodany: 49 g Białko: 15 g Tłuszcz: 19 g Tłuszcze nasycone: 3 g Cholesterol: 227 mg Sód: 262 mg Potas: 554 mg Błonnik: 3 g Cukier: 14 g Witamina A: 1246 IUWitamina C: 17 mg Wapń: 63 mg I
babka lancetowata
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!