Skocz do przepisu
WYJDŹ Z NUDNYCH CYKLI POSIŁKOWYCH…
Nigeryjska zupa paprykowa jest idealnym rozgrzewaczem na zimę. To kultowe nigeryjskie jedzenie z rybą lub mięsem w bulionie i suszonymi lokalnymi przyprawami. W tym poście na blogu podzielę się przepisem na zupę paprykową.
Co to jest nigeryjska zupa paprykowa? ~ 653 ~
Nigeryjska zupa paprykowa to rzadka zupa, zwykle gotowana z dużą ilością mięsa, ryb lub owoców morza. Przygotowuje się go, gotując mięso lub rybę z mieszanką aromatycznych afrykańskich przypraw, aby stworzyć złożone smaki, które eksplodują w ustach. Smak zupy paprykowej jest niesamowicie pyszny, ale trudny do opisania. Jest jednocześnie pachnący i pikantny, o ziemistym i lekko gorzkawym smaku.
Ta pachnąca zupa służy różnym celom – odświętna i podawana na przyjęciach lub specjalnych okazjach. Leczy i oczyszcza zatoki, pomagając wyzdrowieć z przeziębienia. Zupa pobudza i otwiera kubki smakowe, podawana jest jako przystawka lub jako zachęta do jedzenia w przypadku choroby. Jest spożywana jako rozgrzewająca zupa w porze deszczowej i uważa się, że pomaga świeżo upieczonym mamom szybko dojść do siebie po porodzie.
Różne rodzaje receptur nigeryjskiej zupy paprykowej zależą od źródła białka. Jest ryba, mięso kozie, ogon wołowy, różne rodzaje mięsa (podroby), wołowina, udziec krowy, wędzony indyk itp. Nazwa wariantu zupy paprykowej pochodzi od białka – tam, gdzie używa się mięsa koziego, staje się zupą paprykową z mięsa koziego i tak dalej .
Ostra zupa jest tak uwielbiana, że istnieją knajpki zwane “knajpami z zupą paprykową”, do których ludzie chodzą towarzysko i jedzą zupę paprykową.
Nigeryjska zupa paprykowa z kurczakiem
Jakie są przyprawy do zupy paprykowej? ~ 653 ~
Zupa paprykowa jest przygotowywana z różnymi lokalnymi przyprawami, z pewnymi różnicami w zależności od tego, kto gotuje. Niestety, mielona mieszanka przypraw jest tym, do czego wiele osób ma dostęp, więc nie jest łatwo wiedzieć, co się w niej znajduje. Jeśli masz szczęście i mieszkasz blisko rynków, na których dostępne są całe przyprawy, to jest to najlepsza opcja.
Nigeryjskie przyprawy do zupy paprykowej można kupić w różnych formach na lokalnych rynkach w Nigerii;
- Mieszanka przypraw mielonych – Najpopularniejsze
- Pieczone całe przyprawy – Mogą być mielone na rynku lub w domu. To jest moja preferowana opcja. Zmielona mieszanka wytrzyma wiele miesięcy w zamrażarce.
- Cała mieszanka przypraw – Będzie prażona i mielona w domu.
- Pojedyncze przyprawy – Łączysz swoje ulubione przyprawy razem do użytku w domu. To jest dla koneserów zupy paprykowej.
Tradycyjne przyprawy używane do zupy paprykowej różnią się w zależności od tego, kto ją przyrządza i do czego ma dostęp. Jednak typowy przepis na zupę paprykową będzie zawierał niektóre z następujących suszonych przypraw.
- Tykwa Gałka muszkatołowa (Ehuru, ehu, afrykańska gałka muszkatołowa)
- Ziarna selim (Uda, pieprz etiopski)
- Prekese (Aidan, Yanghanyanghan)
- Rajska śliwka z nasionami – Omilo
- Erimado – (Djansang, nasiona akpi) – nie mogłem znaleźć angielskiej nazwy, ale nazwa botaniczna to Ricinodendron Heudelotii
- Ataiko – Nie mogłem znaleźć angielskiej nazwy, ale nazwa botaniczna to Aframomum Sceptrum
- Nasiona Uziza (pieprz Ashanti. Pieprz Benin, Iyeere)
- Agbaflo (Aghafilo, gruboskórne pestki śliwki)
- Cebula Wiejska (Cebula Kameruńska, Rondelles)
- Czosnek
- Imbir
Niech ta długa lista Cię nie przeraża. Większość ludzi, którzy jedzą zupę paprykową, nie ma pojęcia, co wchodzi w skład mieszanki przypraw; ponieważ sproszkowana mieszanka przypraw jest łatwo dostępna. Oto dobry, który znalazłem na Etsy.
Jak zrobić nigeryjską zupę paprykową z kurczaka ~ 653 ~
Oto składniki, których potrzebujesz…
Kurczak
Cebula
Czosnek
Kostki bulionowe
Mieszanka przypraw do zupy paprykowej
Sól
Mielone raki
Bazylia
Kilka uwag o składnikach…
- Kurczak: W tym przepisie użyłam miękkiego kurczaka, ponieważ chcę, aby miękkie mięso spadło z kości do pikantnego bulionu. Jednak nigeryjska zupa paprykowa z kurczakiem zwykle wymaga twardego kurczaka i możesz jej użyć, jeśli wolisz; gotowanie zajmie więcej czasu.
- Przyprawa do zupy paprykowej: Polecam dobrą mieszankę przypraw mielonych, ponieważ jest łatwiejsza w użyciu bez kupowania pojedynczych przypraw. Jest dostępny w większości afrykańskich sklepów spożywczych.
- Bazylia: Jest to substytut liści zapachowych (efinryna), których nie mogłam znaleźć. Jeśli masz dostęp do urlopu zapachowego, musisz go użyć. Tajska bazylia to kolejny substytut liści zapachowych. Jest nawet lepszy niż zwykła bazylia, ponieważ jest bardzo aromatyczny i ma właściwości zbliżone do liści zapachowych.
Jak to zrobić ~ 753 ~
Obierz cebulę i czosnek. Usuń łodygę ze szkockiej papryki bonnet. Zmiksuj na puree w robocie kuchennym.
Wlej kurczaka do garnka i wsyp kostki rosołowe. Dodaj zmiksowane puree, połowę przyprawy do zupy paprykowej i odrobinę soli do smaku.
Wlej 2 szklanki wody do garnka i dobrze wymieszaj zawartość.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż kurczak będzie miękki.
Dodaj tyle wody, aby przykryła kurczaka. Dodać pozostałą mieszankę przypraw do zupy paprykowej i raki.
Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20 min.
Zdjąć z ognia i podawać.
Nigeryjska zupa paprykowa z kurczakiem
Często zadawane pytania dotyczące przepisów
Czy mogę zamrozić zupę paprykową z kurczakiem? Pewnie! Zupa paprykowa jest łatwa do zamrożenia. Zrób więcej niż potrzebujesz i przechowuj resztę w lodówce lub zamrażarce.
Dlaczego moja zupa paprykowa jest gorzka? Niektóre z przypraw używanych do zupy paprykowej są intensywne o mocnym smaku. Wystarczy użyć trochę mieszanki przypraw. Gorzki smak bierze się z użycia zbyt dużej ilości mieszanki przypraw
Z czym mogę zjeść zupę z kurczaka z papryką? Zupa paprykowa może być spożywana sama lub podawana z białym ryżem, ignamem, zielonym bananem, agidi, skrobią itp
Powiązane przepisy ~ 653 ~
Inne potrawy z Nigerii…
Nigeryjski gotowany ignam
Nigeryjska zupa z kokojamu
Popularne nigeryjskie przekąski
Przepis na nigeryjską zupę paprykową ~ 653 ~
Abi Olayiwola
Zupa paprykowa to rozgrzewająca, pachnąca zupa o niesamowitych smakach, którą lubią Nigeryjczycy.
#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-33); }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-50); }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 3 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Całkowity czas 55 min
Danie Przystawka, Przystawka, SnackCuisine Nigeryjska
Porcje 6Kalorie 219 kcal
Składniki 1x2x3x
1 kg Kurczak
1 Średnia cebula,
3 ząbki Czosnek
2 Kostki bulionowe
1 łyżka Mieszanka przypraw do zupy pieprzowej
Sól
1 łyżka Mielone raki
Bazylia kilka listków pokrojonych w plasterki
453~
Instrukcje
Obierz cebulę i czosnek. Usuń łodygę ze szkockiej papryki bonnet. Zmiksuj na puree w robocie kuchennym.
Wlej kurczaka do garnka i wsyp kostki bulionowe. Dodać zmiksowane puree, ½ przyprawy do zupy paprykowej i odrobinę soli do smaku. Dodaj 2 szklanki wody do garnka i dobrze wymieszaj zawartość.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aby kurczak się ugotował.
Dodaj tyle wody, aby przykryła kurczaka, dodaj pozostałą mieszankę przypraw do zupy paprykowej i raki. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20 minut.
Zdjąć z ognia i podawać.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 219 kalcarbohydrates: 3gproteina: 17GFAT: 15 gsurated tłuszcz: 4gpolyunsaturated tłuszcz: 3GMONOUNSUTATERAMA: 6GTRANS tłuszcz: 0,1GCholesterol: 92mgsodium: 402mgpotasium: 236mgfiber: 0,3gSSS
Nigeryjska zupa paprykowa
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!