Dania główne

Łatwy przepis na ryż z wołowiną po kenijsku

Jeśli szukasz innego sposobu na zjedzenie ryżu lub chcesz zachwycić swoich gości następnym razem, gdy będziesz gościć, koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis na ryż z kenijskiej wołowiny pilau.

Co to jest kenijski ryż pilau? ~ 653 ~

Kenijski ryż pilau to proste danie z ryżu przyprawione bulionem mięsnym i przyprawami, czasem gotowane z warzywami. To aromatyczne danie z ryżu jest powszechnie podawane na przyjęciach i okazjach, zwykle z kachumbari (sałatka z pomidorów i ogórków). Podobnie jak ryż jollof w Afryce Zachodniej, jest zawsze obecny na Eid, Boże Narodzenie i inne specjalne okazje. Kenijski ryż pilau jest również znany jako ryż pilau suahili i ryż pilau z Afryki Wschodniej.

Potrawa pilau jest powszechna w Indiach i krajach Bliskiego Wschodu, każdy ma swój sposób przygotowania. Ryż pilau z Afryki Wschodniej jest powszechny w krajach wokół wybrzeża Suahili, takich jak Kenia i Tanzania; stąd jest również nazywany suahili pilau. Chociaż istnieje wiele wpływów indyjskich w lokalnej kuchni krajów wokół wybrzeża suahili, pilau kenijski lub suahili bardziej przypomina wyglądem bliskowschodnią wersję o jasnobrązowym kolorze niż indyjski pilau o jasnożółtym kolorze z dodatek kurkumy.

Jak gotować kenijską wołowinę Pilau ~ 653 ~

Oto składniki potrzebne do przepisu na wołowinę pilau…

Wołowina

Cebula

Czosnek

Imbir

Liście laurowe

Sól

Olej słonecznikowy

Zmielone goździki

mielony kminek

Mielony cynamon

Zmielony kardamon

Pieprz w płatkach

Ryż

Kilka uwag o składnikach…

  • Ryż: Użyłem i polecam złote basmati, aby uzyskać najlepszy ryż pilau. Jego atrakcyjność, oprócz wyraźnego smaku, polega na zdolności do zachowania tekstury podczas gotowania; co sprawia, że ​​jest mniej prawdopodobne, że stanie się lepki. Jest również puszysty i dobrze sprawdza się w większości dań z ryżem. Jeśli nie masz złotego basmati; następnie inne rodzaje basmati lub długoziarnisty nieprzywierający ryż są zalecane do tego prostego przepisu na pilau z mięsem.
  • Wołowina: To jest przepis na pilau z wołowiną. Możesz również zjeść pilau z kurczaka, pilau z kozim mięsem itp. Zasadniczo wołowinę w pilau można zastąpić innym mięsem lub zastąpić warzywami, takimi jak grzyby, aby była odpowiednia dla wegetarian
  • Przyprawy: Tradycyjnie całe przyprawy do pilau są prażone i mielone, ale dla wygody użyłam już zmielonych przypraw z mojej szafki. Jeśli wolisz, możesz użyć całych przypraw. Przed zmieleniem w moździerzu musisz uprażyć całe przyprawy na patelni. Jeśli nie trzymasz wielu różnych przypraw w swojej szafce, przyprawa pilau (pilau masala) jest dostępna już zmieszana. Można go znaleźć w sklepach azjatyckich i śródziemnomorskich. Będziesz potrzebował dwóch łyżek pilau masala na 2 szklanki ryżu.
  • Pieprz: Użyłam płatków pieprzu, ponieważ nie miałam czarnego pieprzu w domu, kiedy chciałam zrobić ten przepis. Możesz zastąpić czarnym pieprzem w proszku.

Jak to zrobić…

Obierz cebulę i ząbki czosnku.

Umyj wołowinę i włóż do garnka. Pokrój jedną cebulę i 2 ząbki czosnku z imbirem. Dodać liście laurowe, szklankę wody i trochę soli do smaku.

Gotuj, aż wołowina będzie miękka, a następnie zdejmij z ognia. Kawałki mięsa i bulion trzymaj z boku.

Posiekaj pozostałą cebulę i czosnek.

Umyj ryż i powtarzaj czynność, aż woda będzie czysta.

Na innej patelni rozgrzej olej na małym ogniu. Dodaj cebulę do garnka i gotuj, aż cebula zacznie się karmelizować i zbrązowieje. Cebulę należy ciągle mieszać drewnianą łyżką, aby zapobiec spaleniu.

Wlej czosnek i zmielone przyprawy. Brązowawy kolor pochodzi od brązowych przypraw. Mieszaj przez 30 sekund.

Dodaj ryż do garnka. Wlać bulion i kawałki mięsa. Dodaj więcej wody, aby wystarczyła do ugotowania ryżu (przeczytaj instrukcje na opakowaniu ryżu). Spróbuj soli i dodaj więcej, jeśli to konieczne.

Przykryj i pozwól ryżowi się ugotować, aż cała wilgoć zostanie wchłonięta.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Inne przepisy z Afryki Wschodniej do wypróbowania to;

Ugandyjski Rolex

Kachumbari

Kuku Paka

Irio

Kenijski ryż pilau z wołowiną ~ 653 ~

Abi Olayiwola

Kenijski pilau z wołowiną to proste danie z ryżu przyprawione bulionem mięsnym i przyprawami. To aromatyczne danie z ryżu jest powszechnie podawane na przyjęciach i okazjach.

#wprm-recipe-user-rating-12 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-12 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-12-33); }#wprm-recipe-user-rating-12 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-12-50); }#wprm-recipe-user-rating-12 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-12-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-12-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-12-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-12-66 stop {stop-color: #5A822B; }3,89 z 9 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 1 godz. Całkowity czas 1 godz. 15 min

Danie Obiad, Lunch, Danie GłówneKuchnia Wschodnioafrykańska, Kenijska

Porcje 4Kalorie 675 kcal

Składniki  1x2x3x

250 g Wołowina

2 Cebula

4 ząbki Czosnek

5 cm Imbir lub kciuk wielkości

2 małe Liście laurowe

Sól do smaku

¼ szklanki Olej słonecznikowy~253 ~1 łyżeczka Mielone goździki

½ łyżeczki Mielony kminek

1 łyżeczka Mielony cynamon

½ łyżeczki Mielony kardamon

½ łyżeczki Mielony pieprz

2 szklanki Ryż

453~
Instrukcje 

Obierz cebulę i ząbki czosnku.

Umyj wołowinę i włóż na patelnię. Pokrój jedną cebulę i 2 ząbki czosnku z imbirem. Dodaj liście laurowe, szklankę wody i trochę soli do smaku.

Gotuj, aż wołowina będzie miękka, następnie zdejmij z ognia. Kawałki mięsa i bulion odłóż na bok.

Posiekaj pozostałą cebulę i czosnek.

Umyj ryż i powtórz czynność, aż woda będzie czysta.

Na innej patelni rozgrzej olej na małym ogniu. Dodaj cebulę do garnka i gotuj, aż cebula zacznie się karmelizować i zbrązowieje. Cebulę należy ciągle mieszać drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła.

Wsypać czosnek i zmielone przyprawy. Mieszaj przez 30 sekund.

Dodaj ryż do garnka. Wlać bulion i kawałki mięsa. Dodaj więcej wody, aby wystarczyła do ugotowania ryżu (przeczytaj instrukcje na opakowaniu ryżu). Spróbuj soli i dodaj więcej, jeśli to konieczne.

Przykryj i pozwól ryżowi się ugotować, aż cała wilgoć zostanie wchłonięta.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 675 kalcarbohydrates: 86 gproteina: 19GFAT: 28GSATERATED TAT: 6GPOLYUNSATERATED TAT: 1GMONOUNSUTATED FAT: 18GTRANS FAT: 1GCholesterol: 44mgsodium: 52mgpotasionium: 397mgfiber: 3GSSIN: 3GVITAMIN A: 11iuViMin can ca

Hasło kluczowe pilau kenijski, pilau suahili

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!

Karaibski ryż z fasolą

Jollof Bulgur

Łatwa Lasagne Warzywna

Perski Kuku Sabzi