Puszysty kuskus z curry napakowany kolorowymi warzywami jest świetny jako danie główne lub jako dodatek do ulubionego białka. Ten prosty przepis na kuskus jest głównie pikantny z odrobiną słodyczy z warzyw.
Kuskus jest tani, łatwy w przygotowaniu, sycący i bardzo uniwersalny. Jest świetną alternatywą dla ryżu czy makaronu i świetnie wchłania smaki. Pochłania złocistożółty kolor curry, a także przyjemne aromaty tego przepisu. Przepis na curry z kuskusem jest gotowy w 20 minut. Jest świetne, gdy jesteś głodny i idealne na obiad w środku tygodnia.
Jak zrobić kuskus z curry
Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić kuskus z curry;
Kuskus wymaga płynu do nawodnienia. Uważam, że stosunek 1 szklanki lub 1 ½ szklanki płynu (w zależności od zastosowania) do 1 szklanki kuskusu działa bardzo dobrze. Do tego przepisu 1 szklanka wody jest po prostu idealna.
Użyłam trochę więcej oleju niż zwykle do gotowania, aby kuskus nie był zbyt suchy, aby można było się nim delektować bez dressingu lub sosu.
Jeżeli używasz mrożonych warzyw, pozwól im się rozmrozić przed gotowaniem.
Curried kuskus można przechowywać w lodówce przez 3 dni.
Curry Kuskus
Abi Olayiwola
Kuskus z curry jest pyszny i bardzo szybko się łączy.
#wprm-recipe-user-rating-10 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-10 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-10-33); }#wprm-recipe-user-rating-10 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-10-50); }#wprm-recipe-user-rating-10 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-10-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-10-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-10-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-10-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,75 z 12 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 10 min Czas namaczania 5 min
Danie Obiad, Lunch, DodatekKuchnia ogólna
Porcje 2Kalorie 737 kcal
Składniki 1x2x3x
3 łyżki Olej
½ Średnia cebula, posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka stołowa Łagodne curry w proszku
½ łyżeczki Kurkuma
½ łyżeczki Płatki pieprzu
1 papryka posiekany ~ 253 ~ ½ szklanki Kukurydza ~ 253 ~ ½ szklanki Zielony groszek ~ 253 ~ 1 szklanka Kuskus ~ 253 ~ 1 szklanka Woda ~ 253 ~ Sól ~ 253 ~ ~ 453 ~
Instrukcje
Wlej olej na patelnię na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Powinno to zająć około 3 minut.
Wlej czosnek i mieszaj ciągle przez 30 sekund. Dodaj curry w proszku, kurkumę i płatki pieprzu. Kontynuuj mieszanie przez kolejne 30 sekund.
Dodaj warzywa i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Podgrzej wodę w czajniku lub garnku.
Do garnka wsyp kuskus, zalej szklanką wrzącej wody i dobrze wymieszaj. Dodaj trochę soli do smaku i przykryj patelnię.
Zdjąć patelnię z ognia i pozwolić kuskusowi ponownie nawodnić się przez 5 minut.
Pomieszać widelcem i podawać.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 737 kcal Węglowodany: 113 g Białko: 20 g Tłuszcz: 23 g Tłuszcze nasycone: 2 g Tłuszcze trans: 1 g Sód: 33 mg Potas: 568 mg Błonnik: 11 g Cukier: 7 g Witamina A: 1716 IU Witamina C: 67 mg Wapń: 73 mg Żelazo: 3 mg
Curry kuskus słowo kluczowe
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!
Jeśli podoba Ci się ten przepis, koniecznie wypróbuj ten kremowy makaron kokosowy.