Skocz do przepisu
Etiopski gulasz z klopsikami berbere jest właśnie tym, czego wymaga zimna i deszczowa pogoda ostatnich kilku dni. Klopsik jest przygotowywany z rozgrzewającej etiopskiej mieszanki przypraw i gotowany w bogatym sosie pomidorowym z kuskusem, ciecierzycą i szpinakiem. Jest pyszne, pocieszające i bardzo sycące.
Etiopski gulasz z klopsikami berbere jest łatwy do przygotowania, a mieszanka przypraw berbere po prostu dodaje niesamowitej głębi smaku. Nie ma tu sztywnych zasad, możesz dodać do gulaszu wszystko, co ci się podoba. Zastąp kuskus ryżem lub komosą ryżową. Ciecierzycę i szpinak zastąp wybranymi warzywami. Po prostu użyj tego, co masz i ciesz się tym jednym cudem z etiopskimi przyprawami
Gulasz z klopsikami to bardzo wszechstronna wygodna potrawa. Klopsiki możesz doprawić, jak chcesz lub jakimikolwiek przyprawami, które masz w spiżarni – tym razem zdecydowałam się na przyprawy etiopskie, ale następnym razem mogę użyć przypraw włoskich. Gdy masz klopsiki, możesz dodać wszystko, co lubisz. Lubię mieć pewność, że są warzywa i źródło węglowodanów. Powinien to być pełnowartościowy posiłek przygotowany w jednym garnku.
Mam nadzieję, że ten przepis Cię zainspiruje, ale nie krępuj się eksperymentować z tym, co lubisz. Napisz do mnie komentarz, aby dać mi znać, czego próbowałeś i jak poszło.
Jeśli lubisz berberyjskie przyprawy, to powinieneś spróbować również tego makaronu z kurczakiem berberysem.
Jak zrobić etiopski gulasz z klopsikami berberyjskimi ~ 653 ~
Lubię grube gulasze, a ten etiopski gulasz z klopsikami jest dość gęsty. Jeśli wolisz rzadszy gulasz, po prostu dodaj więcej wody. Rozmiar klopsika jest również kwestią osobistych preferencji, chociaż w przypadku przepisów na gulasz wolę mniejszy rozmiar klopsika.
Jak zwykle zrobiłam własną mieszankę przypraw berberysu, tak jak wolę, ale berberysy można kupić w alejkach z przyprawami w lokalnym supermarkecie. Jeśli robisz własną mieszankę przypraw, uważaj na mieloną kozieradkę. Ma niesamowity aromat, ale smakuje gorzko, gdy jest używany w zbyt dużej ilości. Potrzebujesz tylko trochę tej przyprawy.
Ten gulasz można przechowywać w lodówce przez kilka dni i nadaje się do zamrażarki, więc możesz zrobić więcej niż potrzebujesz.
Etiopski gulasz z klopsikami berberyjskimi ~ 653 ~
Abi Olayiwola
Pyszne i sycące klopsiki przygotowane z rozgrzewającej mieszanki przypraw etiopskich i gotowane w bogatym sosie pomidorowym z kuskusem, ciecierzycą i szpinakiem.
#wprm-recipe-user-rating-15 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-15 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-15-33); }#wprm-recipe-user-rating-15 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-15-50); }#wprm-recipe-user-rating-15 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-15-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-15-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-15-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-15-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,91 z 10 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 35 minut
Danie Obiad, Lunch, Danie GłówneKuchnia afrykańska, wschodnioafrykańska, etiopska
Porcje 4Kalorie 551 kcal
Składniki 1x2x3x
Berbere Spice Blend
3 łyżki Papryka
1 łyżka Czosnek w proszku
1 łyżka Chili w proszku
1 łyżeczka Płatki cebuli
1 łyżeczka Mielona kolendra
1 łyżeczka Mielone goździki~ 253~1 łyżeczka Mielony kminek
1 łyżeczka Mielony cynamon
½ łyżeczki Kozieradka
453~Klopsiki berberyjskie
250 g Mięso mielone
½ łyżeczki Sól
3 łyżki mieszanki przypraw Berbere
20 g Bułka tarta ~ 253 ~ ½ Jajko ~ 253 ~ 3 łyżki Olej ~ 253 ~ ½ szklanki Cebula mrożona lub połówka, posiekana ~ 253 ~ 2 ząbki Czosnek posiekany ~ 253 ~ 1 łyżka Mieszanka przypraw Berbere ~ 253 ~ 1 puszka Pomidory 400 g ~ 253 ~ 1 szklanka bulionu
1 puszka ciecierzycy
Sól do smaku
½ szklanki kuskusu
2 garści szpinaku baby
453~
Instrukcje
Mieszanka przypraw berberyjskich
Połącz przyprawy w misce i dokładnie wymieszaj
Klopsiki berberyjskie
Wlej mięso mielone, sól, 2 łyżki mieszanki przypraw berberyjskich i bułkę tartą do miski.
Rozbij jajko, wymieszaj i wlej połowę do miski.
Zawartość miski wymieszaj rękami.
Zwiń małe kulki i umieść na tacy.
Rozgrzej olej w rondlu na małym ogniu.
Dodać klopsiki na patelnię, upewniając się, że nie są zbyt blisko siebie. Pozostaw do zrumienienia i delikatnie przewróć, aby obydwie strony były smażone. Może być konieczne zrobienie tego w kilku partiach, w zależności od wielkości patelni.
Przenieś klopsiki na talerz.
Zupa z klopsikami Berbere
Dodaj cebulę na patelnię, na której smażono klopsy. Dodaj trochę oleju, jeśli potrzeba więcej.
Smaż cebulę, aż będzie przezroczysta, następnie dodaj czosnek i jedną łyżkę mieszanki przypraw Berbere. Mieszaj ciągle przez 30 sekund.
Dodaj pokrojone pomidory, bulion, ciecierzycę i sól. Wymieszaj, a następnie dodaj klopsiki.
Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Zredukuj ciepło do bardzo niskiego poziomu. Wymieszaj kuskus na patelni i pozostaw na 5 minut.
Wmieszaj szpinak, zdejmij z ognia i pozostaw na kolejne 5 minut na kuskus.
Podaj.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 551 kcal Węglowodany: 92 g Białko: 14 g Tłuszcz: 15 g Tłuszcze nasycone: 1 g Cholesterol: 20 mg Sód: 1355 mg Potas: 488 mg Błonnik: 11 g Cukier: 45 g Witamina A: 2408 IUWitamina C: 24 mg Wapń: 6 mg
Słowo kluczowe Gulasz z klopsikami
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!