Makaron z beszamelem, znany również jako macarona beszamel, to egipski makaron przekładany pysznym, bogatym sosem mielonym, zwieńczony gładkim, kremowym sosem beszamelowym i zapiekany w celu uzyskania pysznej chrupkości szczyt. Uważa się, że pochodzi z Grecji i jest określana jako egipska wersja greckiej pastitsio lub włoskiej lasagne.
To bliskowschodnie danie z makaronem z ciepłymi przyprawami jest najbardziej komfortowym jedzeniem i przypadnie do gustu tłumom. Jest łatwy do wykonania i łatwo łączy się w oddzielne warstwy, które ładnie łączą się podczas jedzenia. Makaron beszamelowy jest sycący i pożywny, dzięki czemu świetnie nadaje się do posiłków sahur w czasie ramadanu.
Jak zrobić egipski makaron beszamelowy
Oto składniki na makaron z beszamelem…
Sos Mięsny
Olej słonecznikowy
Cebula
Czosnek
Cynamon
Kminek
Sól
Mielona (mielona) wołowina
Przecier pomidorowy
Marchew
Makaron
Makaron penne
Sól
Sos beszamelowy
Mąka uniwersalna
Masło
Mleko
Gałka muszkatołowa
Kilka uwag o składnikach…
- Kształt makaronu: Penne jest tradycyjnie używane w tym egipskim przepisie. Utrzymuje sos i jest piękny po wycięciu kawałka. Jest również bardzo powszechny, co czyni go dostępnym. Możesz zastąpić pastę o prostych kształtach z dziurkami, jak rigatoni lub dowolny dostępny rodzaj makaronu – danie nadal będzie pyszne. beszamel z makaronem. Można go zastąpić mielonym indykiem lub kurczakiem, w zależności od upodobań i tego, co jest dostępne. Możesz to wykluczyć, jeśli go nie masz. Innym sposobem na dodanie smaku do białego sosu jest zagotowanie mleka z czosnkiem i liśćmi laurowymi – i pozostawienie go do zaparzenia na co najmniej 30 minut przed dodaniem go do białego sosu.
- Dodane warzywa: dodałam tarte marchewki do sosu mięsnego, aby przemycić trochę warzyw do tego pobłażliwego dania. Możesz użyć swoich ulubionych warzyw – tarte pieczarki i brokuły też dobrze komponują się w sosie mięsnym.
Jak to zrobić…
Sos Mięsny
Powinieneś to przygotować jako pierwsze, ponieważ potrzebuje czasu, aby ostygło, aby mogło utrzymać się w warstwach podczas serwowania. Możesz zrobić to dzień wcześniej lub przygotować i schłodzić w lodówce na czas robienia makaronu i białego sosu.
Posiekaj cebulę i ząbki czosnku. Zetrzyj marchewki.
Rozgrzej olej na średnim ogniu, a następnie dodaj cebulę. Gotuj, aż będą przezroczyste.
Dodaj czosnek, cynamon i kminek. Mieszaj przez 30 sekund.
Włóż mięso mielone do garnka. Drewnianą łyżką rozbić kawałki i wymieszać z cebulą i przyprawami. Mieszaj, aż mięso zrobi się brązowe.
Wlej marchewkę, przecier pomidorowy i szczyptę soli.
Gotuj przez co najmniej 30 minut, od czasu do czasu obracając drewnianą łyżką. Sos powinien się zredukować, a bogate smaki się rozwiną.
Posmakuj soli i dodaj więcej, jeśli to konieczne. Zdjąć z ognia.
Makaron
Gotuj makaron z solą o 3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu. Będzie się dalej piec w piekarniku i może stać się zbyt miękki, jeśli jest już ugotowany al dente przed złożeniem. Odcedź ugotowany makaron i odłóż go na bok.
Biały Sos
Biały sos do egipskiego makaronu musi być gładki i gęsty; dlatego zużywa się mniej płynu niż w przypadku tradycyjnego beszamelu.
Zetrzeć gałkę muszkatołową.
Rozpuść masło na patelni na małym ogniu. Dodaj mąkę i wymieszaj z masłem, aż będzie gładkie.
Podgrzej mleko w dzbanku w kuchence mikrofalowej, żeby było gorące.
Zdjąć rondel z ognia i powoli dodawać mleko mieszając, aby uniknąć grudek i przywierania. Dodaj co najmniej trzy czwarte mleka i mieszaj, aż będzie gładkie.
Dodaj szczyptę soli i startą gałkę muszkatołową na patelnię.
Postaw rondel z powrotem na płycie grzejnej na małym ogniu i dalej energicznie mieszaj. Sos będzie powoli gęstniał. Jeśli będzie za gęste, dodawaj więcej mleka, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sos beszamelowy stanie się zbyt gęsty, aby można go było polać, jeśli pozostawi się go do ostygnięcia. Jeśli tak się stanie, podgrzej ją przed skropieniem makaronu i sosu mięsnego.
Zgromadzenie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (350 stopni F).
Weź pół szklanki białego sosu i wrzuć do makaronu. Posmaruj niewielką ilością białego sosu dno naczynia do pieczenia.
Zacznij od ułożenia połowy makaronu na dnie. Następnie rozprowadź sos mięsny; następnie dodać pozostałą połowę makaronu.
Na koniec polej resztą sosu beszamelowego i rozsmaruj tak, aby pokrył wierzch.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 – 50 minut, aż wierzch będzie chrupiący i złocistobrązowy.
Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 10 minut. Podawaj z ulubioną zieloną sałatą
Często zadawane pytania dotyczące przepisów
Czy mogę wcześniej przygotować makaron beszamelowy? Gotowanie różnych składników potrawy, a następnie pieczenie w piekarniku wymaga czasu. Sos do mięsa i tak radzę przygotować wcześniej, aby był schłodzony do łatwego montażu. Możesz również przygotować wcześniej makaron i biały sos, a następnie złożyć i upiec w piekarniku, gdy będą gotowe do spożycia. Resztę możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni – po prostu podgrzej w kuchence mikrofalowej, kiedy będziesz gotowy do jedzenia.
Narzędzia specjalne
Naczynie do pieczenia – Do tego przepisu potrzebujesz większej formy do pieczenia.
Obraz
Powiązane przepisy ~ 653 ~
Inne przepisy z Afryki Północnej do wypróbowania
Pełne medale
Różany Makaron Harissa
Ryba Chermoula Z Kuskusem
Makaron Chermoula Z Tuńczykiem
Marokański Taktouka
Egipski Makaron Beszamel
Abi Olayiwola
Makaron w stylu egipskim przekładany pysznym, bogatym sosem mielonym, zwieńczony gładkim, kremowym sosem beszamelowym i zapiekany na pysznym chrupiącym wierzchu.
#wprm-recipe-user-rating-7 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-7 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-7-33); }#wprm-recipe-user-rating-7 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-7-50); }#wprm-recipe-user-rating-7 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-7-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-7-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-7-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-7-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 3 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 godz. 40 min Całkowity czas 2 godz.
Danie główneKuchnia egipska, północnoafrykańska
Porcje 6Kalorie 865 kcal
Wyposażenie
1 Naczynie do pieczenia Do tego przepisu potrzebujesz dużej formy do pieczenia.
Składniki 1x2x3x
Sos mięsny
2 łyżki Olej słonecznikowy
1 Cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka Cynamon
½ łyżeczki Kminek
500 g Mięso mielone (mielona wołowina)~253 ~Sól
400 g Przecier pomidorowy (1 puszka)
2 Marchewki
Makaron
400 g Makaron penne
Sól
Sos beszamelowy
100 g Wszystkie Mąka
100 g Masło
4½ szklanki Mleko
½ łyżeczki Gałka muszkatołowa
Sól
Instrukcje
Sos mięsny
Posiekaj cebulę i ząbki czosnku. Zetrzyj marchewki.
Rozgrzej olej na średnim ogniu, a następnie dodaj cebulę. Gotuj do zeszklenia.
Dodaj czosnek, cynamon i kminek. Mieszaj przez 30 sekund.
Dodaj mięso mielone do garnka. Drewnianą łyżką rozbić kawałki i wymieszać z cebulą i przyprawami. Mieszaj, aż mięso zbrązowieje.
Wlej marchewkę, przecier pomidorowy i szczyptę soli. Gotuj przez co najmniej 30 minut, od czasu do czasu obracając drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia.
Makaron
Gotuj makaron z solą przez 3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu. Odcedź ugotowany makaron i odłóż go na bok.
Biały sos
Zetrzyj gałkę muszkatołową.
Rozpuść masło na patelni na małym ogniu. Dodaj mąkę i wymieszaj z masłem, aż będzie gładkie.
Podgrzej mleko w dzbanku w kuchence mikrofalowej, aby było gorące.
Zdjąć rondel z ognia i powoli dodawać mleko, mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek i klejący. Dodać co najmniej trzy czwarte mleka i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodać szczyptę soli i startą gałkę muszkatołową do rondla.
Postawić rondel z powrotem na płycie, na małym ogniu i dalej energicznie mieszać. Sos będzie powoli gęstniał. Jeśli będzie za gęste, dodawaj więcej mleka, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sos beszamelowy stanie się zbyt gęsty, aby można go było polać, jeśli pozostawi się go do ostygnięcia. Jeśli tak się stanie, podgrzej ją przed skropieniem makaronu i sosu mięsnego.
Montaż
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (350 stopni F).
Weź pół filiżanki biały sos i wrzucić do makaronu. Nałóż niewielką ilość białego sosu na dno naczynia do pieczenia.
Zacznij od ułożenia połowy makaronu na dnie. Następnie rozprowadź sos mięsny; następnie dodać pozostałą połowę makaronu. Na koniec polać resztą sosu beszamelowego i rozsmarować tak, aby pokrył wierzch.
Wstawić do piekarnika i piec przez 40 – 50 min, aż wierzch będzie chrupiący i złocistobrązowy.
Pozostawić do ostygnięcia na min. 10 minut przed podaniem.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 865KCALCARBOHYDRATYS: 82GTREIN: 32GFAT: 45GSUTATED TŁUM: 21GPOLYUNSATERATED STŁUM: 3GMONOUNSUSUTATED FAT: 17GTRANS FAT: 1GCholesterol: 120mgsodium: 268mgpotasiumum: 1039mgfiber: 5gSmarsmsMin: 4470IVITAMINCIMINS
Słowo kluczowe Makaron Beszamel
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!