Szybkie przepisy Wegetariańskie

Przepis na domową granolę bez pieczenia

Przejdź do przepisu

Domowa granola jest łatwa do zrobienia i smakuje lepiej niż te ze sklepu z nadzieniem cukrowym. Granola bez pieczenia jest przygotowywana na kuchence i wypełniona pełnowartościowymi składnikami na sycące i pożywne śniadanie. Ten przepis jest idealny dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika. Wszystko czego potrzebujesz to patelnia i zwykła płyta kuchenna/kuchenka.

Ten prosty przepis na granolę bez pieczenia ma Cię zainspirować. Składniki to przewodnik, możesz użyć tego, co masz pod ręką. Wszystko czego potrzebujesz to owies, a możliwości są nieograniczone dzięki dodanym składnikom.

Niezależnie od tego, czy lubisz ją jeść jako przekąskę, z mlekiem, jogurtem czy jako dodatek do deserów, takich jak kruszonka, domowa granola daje Ci kontrolę nad tym, co jesz, ponieważ dokładnie wiesz, co się w niej znajduje.

Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić muesli bez pieczenia

Płatki owsiane

Orzechy i nasiona – Migdały, orzechy pekan i nasiona słonecznika

Suszone owoce – Żurawina

Przyprawa – Cynamon

Olej – Olej kokosowy

Słodzik – Miód

Kilka uwag o składnikach…

  • Owies – Płatki owsiane najlepiej nadają się do przepisu na granolę, ponieważ wytrzymują proces opiekania; i jeśli możesz znaleźć duże płatki owsiane; nawet lepiej. Szybki lub błyskawiczny owies również nie wytrzyma.
  • Nasiona i orzechy – są potrzebne do chrupania i dodatkowych składników odżywczych. Użyłam orzechów pekan, migdałów i słonecznika; możesz użyć swoich ulubionych orzechów i nasion, np. pestki dyni, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne itp. Zmiażdż orzechy na mniejsze kawałki, jeśli lubisz mniejsze kawałki. Wiśnie itp. Plasterki kokosa również bardzo dobrze pasują do granoli.
  • Przyprawy – Do granoli możesz dodać ulubione przyprawy. Uprościłem ten przepis, dodając po prostu cynamon. Możesz to zmienić. Możesz dodać słodkie lub pikantne przyprawy w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Niezależnie od celu, zacznij od małej ilości i dostosuj ją w miarę upływu czasu, aby nie przytłoczyć smaku granoli.
  • Olej- Lubię olej kokosowy ze względu na słodki aromat i smak. Możesz użyć innych olejków w zależności od tego, jaki jest dostępny.

Jak zrobić muesli bez pieczenia

Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu.

Dodaj łyżkę oleju kokosowego na patelnię i zamieszaj, aby pokryła patelnię, wlej płatki owsiane.

Ciągle mieszaj, aby usmażyć płatki owsiane. Zdjąć z ognia, gdy płatki nabiorą jasnobrązowego koloru, powinno to zająć około 5 minut.

Wyjmij płatki owsiane z patelni i umieść patelnię z powrotem na płycie.

Wlej pozostały olej, miód i cynamon. Dokładnie wymieszaj i zmniejsz ciepło do bardzo niskiego

Dodaj płatki owsiane, orzechy i suszone owoce na patelnię i dokładnie wymieszaj. Kontynuuj mieszanie, aby granola się gotowała, aż stanie się prażona i chrupiąca. To powinno zająć kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w hermetycznym słoiku

Często zadawane pytania i uwagi dotyczące przepisów

Jak zlepić granolę? Łatwo! Po prostu dodaj trochę więcej słodzika do związania i dociśnij natychmiast po ugotowaniu, aby się skompresować. Nie mieszać, dopóki nie ostygnie.

Jak przechowywać granolę? Przechowuj w hermetycznym pojemniku, a starczy do 2 tygodni.

Czy granola mnie wzdęje? Płatki owsiane są bogate w błonnik, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Nasze ciała nie są w stanie strawić błonnika, więc przemieszcza się on do jelita grubego, gdzie jest rozkładany przez bakterie wewnątrz naszych ciał. Podczas tego procesu wytwarzane są pewne gazy, które u niektórych osób mogą powodować wzdęcia. Dzieje się tak w przypadku większości pokarmów bogatych w błonnik.

Granola bez pieczenia

Abi Olayiwola

Granola bez pieczenia jest przygotowywana na kuchence i pełna zdrowych składników na sycące i pożywne śniadanie.

#wprm-recipe-user-rating-8 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-8 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-8-33); }#wprm-recipe-user-rating-8 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-8-50); }#wprm-recipe-user-rating-8 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-8-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-8-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-8-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-8-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,80 z 5 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 15 minut

Danie ŚniadanieKuchnia Amerykańska

Porcje 6Kalorie 454 kcal

Składniki  1x2x3x

3 filiżanki Płatki owsiane

½ szklanki Migdały

½ szklanki Orzechy pekan

½ szklanki Nasiona słonecznika

½ szklanki Żurawina

1 łyżeczka Mielony cynamon

2 łyżki Olej kokosowy~253 ~¼ szklanki miodu

Instrukcje 

Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu.

Wlej na patelnię łyżkę oleju kokosowego i zamieszaj, aby pokrył patelnię, wlej płatki owsiane.

Ciągle mieszaj, aby płatki się upiekły. Zdjąć z ognia, gdy płatki nabiorą jasnobrązowego koloru, powinno to zająć około 5 minut.

Wyjąć płatki owsiane z patelni i ponownie postawić patelnię na płycie.

Wlać pozostały olej, miód i cynamon. Dokładnie wymieszaj i zmniejsz ogień do bardzo niskiego.

Dodaj płatki owsiane, orzechy i suszone owoce na patelnię i dobrze wymieszaj. Kontynuuj mieszanie, aby granola się gotowała, aż stanie się prażona i chrupiąca. Powinno to zająć kolejne 5 minut.

Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 454 kcal Węglowodany: 49 g Białko: 12 g Tłuszcz: 26 g Tłuszcze nasycone: 6 g Tłuszcze trans: 1 g Sód: 5 mg Potas: 371 mg Błonnik: 8 g Cukier: 14 g Witamina A: 16 IU Witamina C: 2 mg Wapń: 72 mg Żelazo: 3 mg

słowo kluczowe granola

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!

Inne pyszne przepisy na śniadanie do wypróbowania to;

Śniadanie Thiakry

Kaszka Gryczana Z Dynią

Nigeria Akara Wafel