Przejdź do przepisu
Domowa granola jest łatwa do zrobienia i smakuje lepiej niż te ze sklepu z nadzieniem cukrowym. Granola bez pieczenia jest przygotowywana na kuchence i wypełniona pełnowartościowymi składnikami na sycące i pożywne śniadanie. Ten przepis jest idealny dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika. Wszystko czego potrzebujesz to patelnia i zwykła płyta kuchenna/kuchenka.
Ten prosty przepis na granolę bez pieczenia ma Cię zainspirować. Składniki to przewodnik, możesz użyć tego, co masz pod ręką. Wszystko czego potrzebujesz to owies, a możliwości są nieograniczone dzięki dodanym składnikom.
Niezależnie od tego, czy lubisz ją jeść jako przekąskę, z mlekiem, jogurtem czy jako dodatek do deserów, takich jak kruszonka, domowa granola daje Ci kontrolę nad tym, co jesz, ponieważ dokładnie wiesz, co się w niej znajduje.
Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić muesli bez pieczenia
Płatki owsiane
Orzechy i nasiona – Migdały, orzechy pekan i nasiona słonecznika
Suszone owoce – Żurawina
Przyprawa – Cynamon
Olej – Olej kokosowy
Słodzik – Miód
Kilka uwag o składnikach…
- Owies – Płatki owsiane najlepiej nadają się do przepisu na granolę, ponieważ wytrzymują proces opiekania; i jeśli możesz znaleźć duże płatki owsiane; nawet lepiej. Szybki lub błyskawiczny owies również nie wytrzyma.
- Nasiona i orzechy – są potrzebne do chrupania i dodatkowych składników odżywczych. Użyłam orzechów pekan, migdałów i słonecznika; możesz użyć swoich ulubionych orzechów i nasion, np. pestki dyni, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne itp. Zmiażdż orzechy na mniejsze kawałki, jeśli lubisz mniejsze kawałki. Wiśnie itp. Plasterki kokosa również bardzo dobrze pasują do granoli.
- Przyprawy – Do granoli możesz dodać ulubione przyprawy. Uprościłem ten przepis, dodając po prostu cynamon. Możesz to zmienić. Możesz dodać słodkie lub pikantne przyprawy w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Niezależnie od celu, zacznij od małej ilości i dostosuj ją w miarę upływu czasu, aby nie przytłoczyć smaku granoli.
- Olej- Lubię olej kokosowy ze względu na słodki aromat i smak. Możesz użyć innych olejków w zależności od tego, jaki jest dostępny.
Jak zrobić muesli bez pieczenia
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu.
Dodaj łyżkę oleju kokosowego na patelnię i zamieszaj, aby pokryła patelnię, wlej płatki owsiane.
Ciągle mieszaj, aby usmażyć płatki owsiane. Zdjąć z ognia, gdy płatki nabiorą jasnobrązowego koloru, powinno to zająć około 5 minut.
Wyjmij płatki owsiane z patelni i umieść patelnię z powrotem na płycie.
Wlej pozostały olej, miód i cynamon. Dokładnie wymieszaj i zmniejsz ciepło do bardzo niskiego
Dodaj płatki owsiane, orzechy i suszone owoce na patelnię i dokładnie wymieszaj. Kontynuuj mieszanie, aby granola się gotowała, aż stanie się prażona i chrupiąca. To powinno zająć kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w hermetycznym słoiku
Często zadawane pytania i uwagi dotyczące przepisów
Jak zlepić granolę? Łatwo! Po prostu dodaj trochę więcej słodzika do związania i dociśnij natychmiast po ugotowaniu, aby się skompresować. Nie mieszać, dopóki nie ostygnie.
Jak przechowywać granolę? Przechowuj w hermetycznym pojemniku, a starczy do 2 tygodni.
Czy granola mnie wzdęje? Płatki owsiane są bogate w błonnik, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Nasze ciała nie są w stanie strawić błonnika, więc przemieszcza się on do jelita grubego, gdzie jest rozkładany przez bakterie wewnątrz naszych ciał. Podczas tego procesu wytwarzane są pewne gazy, które u niektórych osób mogą powodować wzdęcia. Dzieje się tak w przypadku większości pokarmów bogatych w błonnik.
Granola bez pieczenia
Abi Olayiwola
Granola bez pieczenia jest przygotowywana na kuchence i pełna zdrowych składników na sycące i pożywne śniadanie.
#wprm-recipe-user-rating-8 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-8 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-8-33); }#wprm-recipe-user-rating-8 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-8-50); }#wprm-recipe-user-rating-8 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-8-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-8-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-8-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-8-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,80 z 5 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 15 minut
Danie ŚniadanieKuchnia Amerykańska
Porcje 6Kalorie 454 kcal
Składniki 1x2x3x
3 filiżanki Płatki owsiane
½ szklanki Migdały
½ szklanki Orzechy pekan
½ szklanki Nasiona słonecznika
½ szklanki Żurawina
1 łyżeczka Mielony cynamon
2 łyżki Olej kokosowy~253 ~¼ szklanki miodu
Instrukcje
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu.
Wlej na patelnię łyżkę oleju kokosowego i zamieszaj, aby pokrył patelnię, wlej płatki owsiane.
Ciągle mieszaj, aby płatki się upiekły. Zdjąć z ognia, gdy płatki nabiorą jasnobrązowego koloru, powinno to zająć około 5 minut.
Wyjąć płatki owsiane z patelni i ponownie postawić patelnię na płycie.
Wlać pozostały olej, miód i cynamon. Dokładnie wymieszaj i zmniejsz ogień do bardzo niskiego.
Dodaj płatki owsiane, orzechy i suszone owoce na patelnię i dobrze wymieszaj. Kontynuuj mieszanie, aby granola się gotowała, aż stanie się prażona i chrupiąca. Powinno to zająć kolejne 5 minut.
Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 454 kcal Węglowodany: 49 g Białko: 12 g Tłuszcz: 26 g Tłuszcze nasycone: 6 g Tłuszcze trans: 1 g Sód: 5 mg Potas: 371 mg Błonnik: 8 g Cukier: 14 g Witamina A: 16 IU Witamina C: 2 mg Wapń: 72 mg Żelazo: 3 mg
słowo kluczowe granola
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!
Inne pyszne przepisy na śniadanie do wypróbowania to;
Śniadanie Thiakry
Kaszka Gryczana Z Dynią
Nigeria Akara Wafel