WYJDŹ Z NUDNEGO CYKLU POSIŁKÓW…
Kuchnia nigeryjska jest zróżnicowana i rozległa, a różne grupy etniczne wnoszą różne smaki i aromaty. Jednym z czynników jednoczących te grupy etniczne są przekąski; które generalnie przemawiają do Nigeryjczyków, niezależnie od części kraju, z której pochodzą. W Nigerii istnieją różne rodzaje przekąsek. Niektóre popularne to chin chin, kuli kuli, kokoro, chipsy z babki lancetowatej, gurundi, prażone orzeszki ziemne i cukierki kokosowe.
Wspólną cechą tych lokalnych nigeryjskich przekąsek jest to, że składają się z niewielu składników i są zdrowsze niż wysoko przetworzone przekąski. Są również suche i chrupiące od smażenia w jakiejś formie oleju roślinnego lub pieczenia; nie można ich jeść po cichu bez trzasków i chrupnięć podczas żucia. Smażenie, pieczenie i suszenie to doskonałe formy konserwacji, ponieważ przekąski te zachowują długą żywotność w temperaturze otoczenia i zwykle nie wymagają przechowywania w chłodni.
Wybór nigeryjskich przekąsek
Bardziej tradycyjne nigeryjskie przekąski są spożywane od pokoleń i wykorzystują głównie lokalnie dostępne składniki, takie jak orzechy kokosowe, orzeszki ziemne (orzeszki ziemne), kukurydza itp. Bardziej współczesne, takie jak chin chin, zawierają mąkę. Niezależnie od tego, czy są tradycyjne, czy nowoczesne, te przekąski są uwielbiane i spożywane przy różnych okazjach. Kiedy dorastałam – kupowaliśmy je głównie jako przydrożne przekąski. Niektóre z bardziej tradycyjnych, jak gurundi, jedliśmy tylko wtedy, gdy mój rodzic pojechał do naszego rodzinnego miasta i przywiózł trochę ze sobą.
W ostatnich latach te przekąski stały się podstawą nigeryjskich przyjęć, gdzie są podawane jako przekąski lub przekąski i określane jako „małe kotlety”. Osoby mieszkające za granicą mogą znaleźć niektóre z tych przekąsek w sklepach spożywczych w Afryce Zachodniej, sklepach azjatyckich, Amazon i Etsy.
Kokoro
To jedna z najbardziej chrupiących nigeryjskich przekąsek, jakie znam – żeby ją zjeść, trzeba mieć mocne zęby.
Kokokoro to smażona w głębokim tłuszczu przekąska w kształcie patyka. Głównym składnikiem jest mąka kukurydziana lub sieczka, zwykle z dodatkiem innych składników, takich jak garri, mąka z ignamu itp. Z tych składników robi się pastę, miesza z przyprawami, walcuje i smaży. „Kokoro alata” ma dodaną paprykę dla podgrzania. Ta przekąska z mąki kukurydzianej to typowa nigeryjska receptura, w której nic się nie marnuje – plewy kukurydziane, które są głównym składnikiem pozostałości po usunięciu skrobi z kukurydzy w celu zrobienia ogi.~ 153~
Podbródek Podbródek
Podbródek nigeryjski to słodka przekąska, którą można znaleźć w różnych częściach kraju. Jest to smażone w głębokim tłuszczu ciasto z mąki, cukru i masła; pokroić w małe kształty. Niektórzy dodają mleko i przyprawy jako opcjonalne składniki, aby uwydatnić podbródek.
Niewielki rozmiar podbródka ułatwia podjadanie. Jest to jedna z najlepszych pozycji serwowanych jako „małe kotlety” na nigeryjskich przyjęciach. W zależności od preferencji i użytych składników istnieją różne stopnie chrupkości podbródka. Lubię chrupiące, ale nie za twarde i unikam tych, które łamią szczękę.
Zrobienie podbródka w domu zajmuje trochę czasu, ale jest to doskonałe zajęcie rodzinne. Gdy ciasto będzie gotowe, możesz poprosić dzieci, aby pokroiły i oprószyły mąką, podczas gdy dorosły będzie smażył. Ciepły podbródek, z wciąż miękkim środkiem, smakuje wyśmienicie, podbródek twardnieje i staje się chrupiący po ostygnięciu. Oto przepis na chrupiący podbródek.
Jeśli zamierzasz robić podbródek w domu, potrzebujesz noża do pizzy. Zmniejsza kłopot z krojeniem ciasta nożem, co jest najbardziej uciążliwą czynnością podczas przygotowywania tej popularnej przekąski.
Prażone orzeszki ziemne
To jedno z najpopularniejszych ulicznych potraw w Nigerii. To zdrowa przekąska z orzeszków ziemnych prażonych na sucho z solą.
Prażony orzeszek ziemny (epa, gyada) to podstawowy składnik kuli kuli, kolejnej popularnej przekąski. Można go jeść samego lub nasączonego garri. Może też towarzyszyć boli (pieczony babka lancetowata), popcorn lub świeżo upieczony chleb.
Ta pyszna przekąska jest przygotowywana przez prażenie orzeszków ziemnych bez łupin w różnych mediach, w tym w czystym piasku, popiele, garri itp., aby zapobiec przypaleniu. Orzechy są następnie pakowane w butelki lub hermetyczne pojemniki, aby zachować świeżość.
Kuli Kuli
Kuli kuli to pikantna chrupiąca przekąska z prażonych na sucho orzeszków ziemnych i przypraw. Pochodzi z północnej części Nigerii i jest powszechnie spożywany w Afryce Zachodniej. Aby zrobić kuli kuli, prażone na sucho orzeszki ziemne są mielone i wyciskane z oleju. Bogata w białko pozostałość jest mieszana z solą i przyprawami, formowana w różne kształty i smażona w wyekstrahowanym oleju z orzeszków ziemnych. W mantrze „nic się nie marnuje”, kuli kuli przygotowywany jest na wielką skalę z pozostałości po ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych.
Ta przekąska z orzeszków ziemnych jest spożywana sama lub czasami z garri lub ogi. Jest głównym składnikiem przyprawy suya i jest również używana do wyrobu “kilishi”, suszonej suszonej wołowiny.
Gurundi/Gurudi
Pamiętasz chipsy kokosowe Funtime? To był gurundi.
Gurundi jest spożywane w południowo-zachodniej części Nigerii. To pieczona przekąska z mielonego kokosa z maniokiem lub mąką kukurydzianą i cukrem. Ta pyszna nigeryjska przekąska wygląda jak ciastko z wzorem w kształcie widelca na górze. Jest jednocześnie chrupiący i ciągnący się i bardzo smaczny.
Chipsy bananowe ~ 653 ~
Ten smażony banan w cienkich plasterkach, spożywany w Afryce Zachodniej i na Karaibach, jest podstawową przekąską w Nigerii. Jest również znany jako ipekere lub kpekere. Ta chrupiąca przekąska może być słodka lub pikantna, w zależności od tego, czy użyjesz dojrzałego, czy niedojrzałego banana
Gdy robi się z niedojrzałego babki lancetowatej – o smaku decyduje dodatek cukru lub soli; jednakże, jeśli używany jest pół-dojrzały lub dojrzały babka lancetowata, słodycz babki przebija się i uzyskujesz słodki smak.
Chipsy z babki lancetowatej są tradycyjnie krojone w okrągłe kawałki na całej szerokości lub dłuższe kawałki na całej długości babki lancetowatej, przed smażeniem lub pieczeniem. Jeśli robisz własne chipsy, do krojenia przyda się krajalnica mandolina.
Cukierki kokosowe
Ta pyszna przekąska, którą za młodu nazywaliśmy „kokosem”, to wiórki kokosowe gotowane w cukrze, aż się skarmelizują lub krystalizują na złoto-brązowy kolor. Pozostawia się do ostygnięcia i stwardnienia w postaci grudek do żucia (karmelizowanych) lub luźnych (krystalizowanych). Ta słodka nigeryjska przekąska kokosowa to kolejna pozycja „małych kotletów” na przyjęciu owanmbe. ~ 153 ~
Luźne cukierki kokosowe