Zupy i sosy

Pikantny duszony żołądek – po nigeryjsku

Przejdź do przepisu

WYJDŹ Z NUDNYCH CYKLI ŻYWNICZYCH…

Pikantny duszony żołądek z kurczaka przygotowany z delikatnych, ale chrupiących żołądków, gotowany w nigeryjskim sosie z ostrych papryczek z aromatycznymi przyprawami, które rozbudzą Twoje kubki smakowe. Ten gulasz jest doskonały podany z białym ryżem, kuskusem lub jako dodatek do frytek.

Żołądki żołądkowe to wszechstronne mięso, które nadaje się do gotowania, smażenia, grillowania i duszenia. Spożywa się go różnie w zależności od części świata, w której się znajduje – można go smażyć w głębokim tłuszczu i spożywać jako przekąskę, dodawać do zup, sosów i curry; Gotowane z ryżem, dodawane do tacos itp.

W Nigerii żołądek kurczaka jest bardziej powszechny. Jest spożywany na przyjęciach lub specjalnych okazjach. Czasami podaje się go na patyku z cebulą i papryką; Smażone i gotowane z bananem na gizdodo, dodawane do zup paprykowych, mieszane z sosem pieprzowym lub gotowane w obfitych gulaszach, jak przepis, który udostępniam w tym poście.

Co to jest żołądek kurczaka? ~ 653 ~

Żołądek z kurczaka to przysmak, który cieszy się uznaniem na całym świecie. Jest spożywany częściej w częściach świata, w których powszechne jest jedzenie od nosa do ogona (zjadane są wszystkie części zwierzęcia), takich jak Afryka, Azja i Ameryka Południowa.

Żołądek to część kurczaka, która działa jak żołądek. Służy do mielenia pokarmu, który zjada kurczak, i jest obecny w innym drobiu, takim jak indyk i kaczka. Żołądki z kurczaka i indyka są najczęściej dostępne ze względu na ilość spożywanych ptaków.

Żołądek składa się z silnych mięśni, które w zasadzie robią to samo, co zęby innych zwierząt. Ma ciemnobrązowe mięso, które może być gumowate i chrupiące, dodając potrawom tekstury. Żołądek smakuje jak ciemne mięso kurczaka, ale ma bardziej intensywny smak. Jest bogaty w białko i jest dobrym źródłem witamin, takich jak B12 i ma niską zawartość tłuszczu. Zwykle jest to również tańsze mięso, co jest korzystne dla osób, które je jedzą.

Jak gotować duszony żołądek z kurczaka ~ 653 ~

Oto potrzebne składniki…

Żołądek

Czosnek

Cebula

Liście laurowe

Kostka bulionowa

Sól

Olej roślinny

Czerwona papryka

Papryczki Scotch Bonnet

Pomidory

Curry w proszku

Wędzona papryka

Zielona papryka

Żółta papryka

Kilka uwag o składnikach

  • Żołądek żołądkowy: W tym nigeryjskim przepisie na gulasz żołądkowy możesz zastąpić żołądek kurczaka żołądkiem indyka. Żołądek z indyka jest zwykle większy i bardziej mięsisty, ale działa równie dobrze.
  • Scotch bonnet peppers: Te papryki sprawiają, że gulasz z żołądków kurczaka jest ostry i ostry. Możesz zmniejszyć lub użyć mniej ostrej papryki w zależności od tolerancji na ciepło.

Czy muszę umyć żołądek?

Żołądki ze sklepów i supermarketów zwykle nie wymagają wiele pracy, ale i tak powinny być czyszczone. Czasami jest trochę żółtawej błony, którą należy usunąć. Aby to zrobić, ściśnij membranę, aby ją chwycić, a następnie wyciągnij. Schodzi dość łatwo.

Zmyj resztki resztek w żołądku i zdejmij białą warstwę tłuszczu. Jeśli masz cały żołądek, który nie był otwierany i czyszczony – ten film na YouTube pokazuje, jak to zrobić

Jak zrobić gulasz z kurczaka z żołądkiem ~ 753 ~

Obierz obie cebule i czosnek.

Wyczyść żołądek według potrzeb i włóż do rondelka.

Weź połowę jednej cebuli i ząbki czosnku i umieść na patelni. Dodaj liście laurowe, pokrusz w kostkach rosołowych i szczyptę soli. Wlej tyle wody, aby prawie zakryła żołądek.

Pozostaw na wolnym ogniu, aż żołądek będzie miękki. Zajmie to od 30 do 40 minut.

Podczas gdy żołądek się gotuje, usuń łodygę z papryki i papryczek Scotch Bonnet. Posiekaj żółtą i zieloną paprykę.

Włóż jedną cebulę do robota kuchennego. Wlać pomidory, czerwoną paprykę i papryczki Scotch Bonnet. Dodaj ćwierć szklanki wody i zmiksuj z grubsza.

Kiedy żołądek będzie miękki, oddzielić bulion od żołądka i odłożyć na bok.

Rozgrzej olej na patelni i dodaj żołądek. Smaż przez kilka minut, a następnie przewróć, aby druga strona się zarumieniła.

Zdjąć smażone żołądki z patelni.

Podsmaż cebulę na oleju. Gotuj, aż stanie się przezroczysty i zacznie brązowieć.

Dodaj wędzoną paprykę i curry. Mieszaj przez minutę.

Wlej zmiksowaną paprykę i bulion z żołądków.

Postaw na średnim ogniu i gotuj przez 15 minut. Spróbuj iw razie potrzeby dodaj więcej soli.

Następnie dodaj żołądek na patelnię. Dodaj żółtą i zieloną paprykę. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Zdjąć z ognia i podawać.

Często zadawane pytania dotyczące przepisów

Gdzie mogę kupić żurek? Świeży żołądek można znaleźć u lokalnych rzeźników lub w zamrażarce sklepu spożywczego pochodzenia etnicznego (azjatyckiego, afrykańskiego, karaibskiego itp.)

Co jeszcze mogę zrobić z żołądkiem? Jeśli nie chcesz dusić żołądka w sosie, jest idealny do jedzenia po ugotowaniu i może być używany jako zamiennik mięsa w posiłkach. Jeszcze lepiej smakuje po usmażeniu i stanowi świetną przekąskę.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Do tych dań możesz podać gulasz z żołądków drobiowych;

Ryż Jollof

Pieczony Yam

Frytki z manioku

Owsianka z ignamu

Pikantny Duszony Żołądek Z Kurczaka – Styl Nigeryjski

Abi Olayiwola

Nigeryjski pikantny duszony żołądek z kurczaka jest przygotowany z delikatnego, ale chrupiącego żołądka, gotowanego w ostrym sosie paprykowym z aromatycznymi przyprawami, które rozbudzą Twoje kubki smakowe.

#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-33); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-50); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 3 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 1 godz. 20 min Całkowity czas 1 godz. 30 min

Danie Przystawka, SnackCuisine Afrykańska, Nigeryjska

Porcje 4Kalorie 231 kcal

Składniki  1x2x3x

500 g Żołądek

2 ząbki Czosnek

2 Średnia cebula

2 Liście laurowe

2 Kostka bulionowa

Sól do smaku

3 łyżki Olej roślinny

1 Czerwony papryka

2 Papryka Scotch Bonnet

4 Pomidory

1 łyżeczka Curry w proszku

1 łyżeczka Papryka wędzona

1 Papryka zielona

1 Papryka żółta

Instrukcje 

Obierz dwie cebule i czosnek.

Wyczyść żołądek według uznania i włóż do rondla.

Weź połowę jednej cebuli i ząbki czosnku i umieść na patelni. Dodaj liście laurowe, pokrusz w kostkach rosołowych i szczyptę soli. Wlej tyle wody, aby prawie zakryła żołądek.

Gotuj, aż żołądek będzie miękki. Zajmie to od 30 do 40 minut.

Podczas gdy żołądek się gotuje, usuń łodygi z papryki i papryczek scotch bonnet. Posiekaj żółtą i zieloną paprykę.

Dodaj jedną cebulę do robota kuchennego. Wlać pomidory, czerwoną paprykę i papryczki Scotch Bonnet. Dodaj ćwierć szklanki wody i zmiksuj grubo.

Gdy żołądek będzie miękki, oddziel bulion od żołądka i odstaw na bok.

Podgrzej olej na patelni i dodaj żołądek. Smaż przez kilka minut, a następnie przewróć, aby druga strona się zarumieniła. Usuń smażone żołądki z patelni.

Podsmaż cebulę na oleju. Gotuj, aż stanie się przezroczysty i zacznie brązowieć. Dodaj wędzoną paprykę i curry. Mieszaj przez minutę.

Wlej zmiksowany pieprz i bulion z żołądków. Umieść na średnim ogniu i pozwól gotować przez 15 minut. Spróbuj iw razie potrzeby dodaj więcej soli.

Następnie dodaj żołądek na patelnię. Dodaj żółtą i zieloną paprykę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.

Zdjąć z ognia i podawać.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 231 kalcarbohydrates: 17gproteina: 15gfat: 12 gsurated tłuszcz: 3GPolyunsatated tłuszcz: 3GMONOUNSUTATED TŁUM: 5GTRANS FAT: 0,04GCholesterol: 67mgsodium

Słowo kluczowe duszony żołądek

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!