Szybkie przepisy Wegetariańskie

Pieczone w piekarniku chrupiące afrykańskie ignamy

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Smażony ignam (dundun) to popularne uliczne jedzenie na ulicach Nigerii. Dzisiaj podzielę się przepisem na chrupiące pieczone chipsy z ignamu, który jest łatwy do zrobienia w domu; i smakuje tak pysznie jak dundun.

Przez ignam mam na myśli ignam afrykański, który jest powszechnie spożywany w Afryce Zachodniej i na Karaibach. Jeśli nie znasz afrykańskiego ignamu, sprawdź ten post.

Słowo „frytki” mam na myśli długie i cienkie kawałki, które są albo smażone, albo pieczone, a które nasi przyjaciele po drugiej stronie stawu nazywają „frytkami”. Pozostanę przy brytyjskim określeniu tego słowa, ponieważ będę robić z ignamu chipsy, podobne do chipsów ziemniaczanych.

Chrupki z ignamu mogą być przekąską lub głównym posiłkiem; i działa o każdej porze dnia. Pieczenie ignamu zamiast smażenia jest nie tylko wygodne, ale oznacza również, że za każdym razem otrzymujesz chrupiące chipsy z ignamu. Dodatek przypraw do tego zwykłego posiłku podnosi go do rangi czegoś wyjątkowego.

Jak zrobić afrykańskie chipsy z ignamu ~ 653 ~

Oto składniki, których potrzebujesz…

  • Pochrzyn afrykański
  • Masło
  • Sól
  • Wędzona papryka
  • Łagodne curry w proszku

Kilka uwag o składnikach…

  • Pochrzyn: Afrykański biały lub żółty pochrzyn jest najlepszy do tego przepisu. Uważam, że dojrzały yam może być czasami zbyt suchy; a nowy pochrzyn działa lepiej.
  • Przyprawy: Użyłam tu moich ulubionych przypraw, ale ty nie musisz robić tego samego. Wrzuć ignam do swoich ulubionych przypraw, aby nastroić frytki. Czasami używam soli, mocy cebuli i płatków chilli do pikantnych chipsów z ignamu. Jeśli nie chcesz przypraw, po prostu wrzuć sól.
  • Masło: Można zastąpić wybranym olejem.

Jak to zrobić ~ 753 ~

Najtrudniejszą częścią tego przepisu na afrykański pochrzyn jest obieranie i krojenie pochrzynu. Potem staje się bryzą. Ten post pokazuje, jak łatwo obrać ignam.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.

Odetnij jeden koniec ignamu i pokrój na duże kawałki.

Pochrzyn obierz i pokrój w słupki. Umieść pochrzyn w misce z wodą, aby zapobiec brązowieniu.

Wlej bataty do durszlaka, aby odciekły, a następnie wlej do miski.

Rozpuść masło, aby stało się płynne. Wlej do miski z solą i przyprawami.

Rzuć ignam, aby równomiernie pokrył wszystkie kawałki i wylej na blachę do pieczenia.

Upewnij się, że piekarnik osiągnął odpowiednią temperaturę i umieść w nim blachę.

Zostaw do pieczenia na 20 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać gorące.

Często zadawane pytania dotyczące przepisów

Czy mogę zrobić afrykańskie chipsy Yam Ahead? W pełni upieczone chipsy z ignamu nie przechowują się dobrze w lodówce, ponieważ z czasem stają się rozmokłe; i wysycha po podgrzaniu. Wręcz przeciwnie, zamrożone paluszki z surowego ignamu będą dobrze przechowywać w zamrażarce. Wrzucić masło lub olej z solą i przyprawami. Najpierw zamroź w jednej warstwie, aby zapobiec zbrylaniu się, a następnie zapakuj do torby z zamkiem błyskawicznym i włóż z powrotem do zamrażarki. Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, po prostu umieść zamrożone chipsy z ignamu prosto na blasze do pieczenia i upiecz.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Podobnie jak gotowany afrykański ignam, chipsy bardzo dobrze komponują się z wieloma sosami. Zwykle podaje się go z ata dindin (smażonym gulaszem), ale dobrze komponuje się również z gulaszem z jajek ogrodowych i gulaszem z peklowanej wołowiny.

Inne przepisy na bataty do wypróbowania;

Gotowany pochrzyn

Owsianka z ignamu z bananem (Asaro)

Pochrzyn curry

Pieczone w piekarniku Chrupiące Chipsy Yam

Abi Olayiwola

Pyszne, chrupiące chipsy z afrykańskiego ignamu zapiekane w piekarniku.

#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-33); }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-50); }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,72 z 7 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min

Danie Przystawka, Obiad, Lunch, PrzekąskaKuchnia afrykańska, afrykańska zachodnia

Porcje 2Kalorie 422 kcal

Składniki  1x2x3x

Ćwiartka pochrzynu średniej wielkości

30 g Masło

Sól do smaku

1 łyżeczka Wędzona papryka

1 łyżeczka Łagodne curry w proszku

Instrukcje 

Rozgrzej piekarnik do 170°C

Odetnij jeden koniec batata i pokrój go na duże kawałki.

Obierz ignam ze skórki i pokrój w słupki. Wrzuć pochrzyn do miski z wodą, aby zapobiec brązowieniu.

Wlej pałeczki pochrzynu do durszlaka, aby odciekły, a następnie wlej do miski.

Rozpuść masło, aby stało się płynne. Wlej do miski z odrobiną soli i przyprawami.

Rzuć ignam, aby równomiernie pokrył wszystkie kawałki i wylej na blachę do pieczenia.

Upewnij się, że piekarnik osiągnął odpowiednią temperaturę i umieść w nim blachę.

Zostaw do pieczenia na 20 minut. Wyjmij z piekarnika i podawaj gorące.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 422KCALCARBOHYDRETYS: 71GTREIN: 8GFAT: 13GSUTATED TAT: 8GPOLYUNSATERATED TAT: 1GMONOUNSUTATED FAT: 3GTRANS FAT: 1GCholesterol: 32mgsodium

Słowo kluczowe afrykańskie chipsy z ignamu

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!