Skocz do przepisu
Jeśli szukasz innego sposobu na zjedzenie jajka, spróbuj perskiego kuku sabzi. Jest również nazywany kookoo sabzi lub perską ziołową frittatą; i jest to zdrowe, wysokobiałkowe danie z Iranu o świeżych i odważnych śródziemnomorskich smakach. Jest używany do świętowania irańskiego nowego roku, Nowruz; ale szczerze mówiąc, to danie jest tak smaczne i łatwe w przygotowaniu; można go jeść o każdej porze roku… io każdej porze dnia.
Kuku sabzi jest przygotowywane w podobny sposób jak frittata, ale z
mniej jaj; ponieważ jajka zasadniczo działają jako spoiwo dla warzyw i ziół.
Podobnie jak frittata, perska ziołowa frittata jest świetna na koniec tygodnia
kiedy masz warzywa do wykorzystania. Możesz dostosować przepis, dodając dowolne
warzywo, na które masz ochotę.
Kuku sabzi to bardzo zdrowe danie, które można jeść samo lub z chlebem lub ryżem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – więc idealnie nadaje się na piknik lub suchy prowiant na następny dzień.
Jak zrobić Kuku Sabzi
Kuku sabzi jest zwykle przygotowywane ze świeżymi ziołami – kolendrą,
koperek i pietruszka; z kilkoma warzywami i przyprawami. Jeśli nie masz świeżego
zioła lub jeśli siekanie nie jest czymś, co lubisz; możesz użyć suszonych ziół
kuku sabzi. Pamiętaj tylko, że nie będziesz potrzebować takiej samej ilości jak świeże zioła.
Praktyczną zasadą jest używanie jednej trzeciej suszonych ziół jako zamiennika świeżych ziół.
Wystarczy namoczyć zioła na kilka minut, aby zmiękły, a następnie odsączyć i wklepać
suchy.
Jeśli kończysz gotować kuku sabzi na płycie, tak jak ja w moim przepisie, po pewnym czasie musisz je odwrócić, aby góra też mogła się ugotować. Czasami stwierdzam, że frittata przykleja się do dna patelni, co utrudnia przewracanie. Jeśli masz do czynienia z taką sytuacją, możesz albo dokończyć w piekarniku jak zwykłą frittatę; lub pokroić na kilka klinów; i odwróć kawałki pojedynczo.
Kuku Sabzi
Abi Olayiwola
Kuku Sabzi (perska frittata z ziół) to zdrowe, wysokobiałkowe danie z Iranu o świeżych i wyrazistych śródziemnomorskich smakach, które świetnie nadaje się jako posiłek lub dodatek.
#wprm-recipe-user-rating-25 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-25 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-25-33); }#wprm-recipe-user-rating-25 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-25-50); }#wprm-recipe-user-rating-25 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-25-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-25-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-25-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-25-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 4 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 20 minut
Danie Przystawka, Śniadanie, Brunch, Kolacja, LunchKuchnia Śródziemnomorska
Porcje 3Kalorie 331 kcal
Składniki 1x2x3x
1 szklanka Posiekana natka pietruszki
1 szklanka Posiekana świeża kolendra
1 szklanka Posiekany koperek
3 łodygi Posiekany por
1 Posiekana cebula
5 Jajka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia~ 253~½ łyżeczki Pieprz czarny
½ łyżeczki Kurkuma
½ łyżeczki Mielony kminek
3 łyżki Olej
453~
Instrukcje
Umyj i usuń twarde łodygi kopru, kolendry i pietruszki. Posiekaj zioła.
Umyj i odetnij korzeń pora, następnie posiekaj.
Obierz i posiekaj cebulę.
Rozbij jajka i dokładnie wymieszaj.
Wlej jajko do miski zawierającej zioła, pory i cebulę.
Dodaj proszek do pieczenia, sól, kminek i kurkumę.
Wymieszaj wszystkie składniki razem drewnianą łyżką.
Wlej trochę oleju na patelnię z nieprzywierającą powłoką, upewniając się, że dno i boki są zakryte.
Ustaw patelnię na dużym ogniu i pozwól jej się rozgrzać.
Wlej składniki na patelnię i wyrównaj ją łyżką, aby powierzchnia była równa.
Przykryj patelnię przykryj pokrywką i zmniejsz ogień do niskiego.
W ciągu około 10 minut podstawa jaj powinna się ugotować. Sprawdź, czy środek nadal jest płynny, przykryj i pozostaw jeszcze na jakiś czas, aż środek przestanie być płynny.
Zdejmij jajka z ognia i przełóż je do płaskiej patelni lub talerza.
Natłuść dno naczynia i umieść jajka wierzchem na dole, aby wierzch się ugotował.
Postaw ponownie na małym ogniu, przykryj jeszcze przez kilka minut, aż frittata będzie twarda.
Zdjąć z ognia; pokroić w kliny i podawać.
Odżywianie
Kalorie: 331kcal
Słowo kluczowe Frittata, ziołowa Frittata, kuku, kuku sabzi, perska ziołowa frittata
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!
Tunezyjski tagine z kurczaka to danie z pieczonych jajek z Afryki Północnej, którego też warto spróbować.