Skocz do przepisu
Pyszny tarty kurczak peri peri z warzywami jest świetny, gdy potrzebujesz szybko ugotować tani posiłek lub opróżnić lodówkę/zamrażarkę. Wszystkie składniki pochodzą z twojej spiżarni i zamrażarki, więc nie musisz wychodzić, żeby je kupić.
Użycie ognistej przyprawy peri peri o portugalskim i południowoafrykańskim pochodzeniu w tym przepisie na szatkowanego kurczaka służy jedynie jako inspiracja. Chodzi o to, abyś wykorzystał to, co masz. Zapewniam Cię, że możliwości są nieograniczone, więc śmiało eksperymentuj ze składnikami i przyprawami.
Dlaczego rozdrobniony kurczak ~ 653 ~
Rozdzieranie kurczaka na strzępy pozwala mu wchłonąć wszystkie smaki tego, w czym jest przyrządzane. Jest to również świetny sposób na rozciągnięcie kilku kawałków kurczaka, aby rozdać je większej liczbie osób. Dodatek warzyw nie tylko sprawia, że jest zdrowszy, ale także zwiększa objętość i sprawia, że jest bardziej sycący.
Peri peri tarty kurczak jest szybki i łatwy w przygotowaniu i bardzo uniwersalny. Możesz podawać na ryżu, z makaronem, ziemniakami lub chlebem.
Przepis na tartego kurczaka Peri Peri ~ 653 ~
Oto składniki, których potrzebujesz…
Kilka uwag o składnikach…
- Przyprawy: Możesz użyć dowolnej mieszanki przypraw, przyprawy lub sosu z szafki. Kupiłam w sklepie puder peri peri. Możesz marynować kurczaka w sosie peri peri, jeśli taki masz. Cajun, Suya, Jerk, włoskie przyprawy to tylko niektóre przykłady mieszanek przypraw, ale tak naprawdę wszystko, co wpadnie Ci w oko lub masz pod ręką.
- Kurczak: Użyłam piersi z kurczaka z zamrażarki. Możesz użyć udek lub innych części kurczaka, w których łatwo będzie oddzielić mięso od kości. Ten przepis to także doskonały sposób na ponowne wykorzystanie resztek kurczaka.
- Warzywa: Użyj swoich ulubionych warzyw lub tego, co zostało. To dobry sposób na pozbycie się smutno wyglądających warzyw pod koniec tygodnia.
- Sól: Nie doprawiałam kurczaka dodatkową solą, ponieważ przyprawa peri peri zawierała już sól. Jeśli Twoja przyprawa nie zawiera już soli, natrzyj kurczaka odrobiną soli przed dodaniem mieszanki przypraw/przyprawy.
Jak to zrobić
Wyjmij piersi z kurczaka i warzywa z zamrażarki, aby się rozmroziły.
Rozgrzej piekarnik do 170 0C z termoobiegiem.
Wylej piersi z kurczaka na tacę i wykonaj kilka nacięć nożem na powierzchni. Weź 1 łyżkę przyprawy peri peri i natrzyj kurczaka. Pozostaw na 15 minut.
Ułóż kurczaka na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika. W zależności od tego, jak duże są piersi z kurczaka, gotowanie kurczaka zajmie od 20 do 25 minut.
Poczekaj, aż trochę ostygnie, aby ułatwić obsługę, a następnie rozdrobnij, rozdzielając rękami lub dwoma widelcami. Łatwiej jest szatkować, gdy kurczak jest jeszcze ciepły.
Tymczasem, czekając aż kurczak się upiecze, możesz zacząć z innymi składnikami.
Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu.
Dodać cebulę i lekko zrumienić, ciągle mieszając. Następnie dodaj czosnek i mieszaj przez około 30 sekund.
Dodaj posiekane pomidory i mielony pieprz, pozostały proszek peri-peri z odrobiną soli. Przykryj patelnię i pozwól gotować przez około 10 minut. W tym czasie kurczak powinien być gotowy.
Wlej rozdrobnionego kurczaka, kukurydzę i zielony groszek. Wymieszaj i przykryj patelnię. Gotuj przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia i podawaj.
Powiązane przepisy ~ 653 ~
Inne przepisy na kurczaka do wypróbowania…
Wrap z kurczakiem
Kuku Paka (wschodnioafrykańskie curry z kurczaka)
Makaron Z Kurczaka Berberyjskiego
Łatwy kurczak Yassa
Peri Peri Rozdrobniony Kurczak Z Warzywami
Abi Olayiwola
Pyszny tarty kurczak peri peri z warzywami jest świetny, gdy potrzebujesz szybko ugotować tani posiłek lub opróżnić lodówkę/zamrażarkę.
#wprm-recipe-user-rating-17 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-17 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-17-33); }#wprm-recipe-user-rating-17 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-17-50); }#wprm-recipe-user-rating-17 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-17-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-17-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-17-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-17-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 6 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas gotowania 40 min Okres marynowania 15 min Całkowity czas 55 min
Sos DaniowyKuchnia Afrykańska
Porcje 6Kalorie 258 kcal
Składniki 1x2x3x
3 Piersi z kurczaka
1½ łyżki Peri peri Przyprawa
3 łyżki Olej
½ szklanki Posiekana cebula lub ½, posiekanej
2 ząbki Czosnek posiekany
1 puszka Posiekane pomidory
1 łyżeczka mielonego pieprzu/pieprzu w płatkach
1 szklanka groszku zielonego
1 szklanka kukurydzy
Sól do smaku
Instrukcje
Wyjmij piersi z kurczaka i warzywa z zamrażarki, aby się rozmroziły.
Rozgrzej piekarnik do 170°C z termoobiegiem.
Wlej piersi z kurczaka na tacę i wykonaj kilka nacięć na powierzchni nóż.
Natrzyj 1 łyżkę przyprawy peri peri całego kurczaka. Pozostaw na 15 minut.
Ułóż kurczaka na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika. Pozostawić do pieczenia na 20 – 25 minut.
Pozostawić do ostygnięcia. Jeszcze ciepłe rozdrobnić, rozdrabniając rękoma lub dwoma widelcami.
Podczas gdy kurczak się piecze, rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i podsmażaj, ciągle mieszając. Następnie dodaj czosnek i mieszaj przez około 30 sekund.
Dodaj posiekane pomidory i mielony pieprz, pozostały proszek peri-peri z odrobiną soli. Przykryj patelnię i pozwól gotować przez około 10 minut.
Wlej rozdrobnionego kurczaka, kukurydzę i zielony groszek. Wymieszaj i przykryj patelnię. Gotuj przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia i podawaj.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 258 kalcarbohydrates: 14 gproteina: 27gfat: 11 gsurated tłuszcz: 1 gpolyunsaturated tłuszcz: 3GMONOUNSUKATERA: 5GTRANS tłuszcz: 1GCholesterol: 72mgsodium: 231mgpotasium: 700mgfiber: 3gsugar: 5GVITAMIN A: 522.
Słowo kluczowe Peri peri kurczak
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!