Dania główne

Peri Peri Panierowany Kurczak Z Warzywami

Skocz do przepisu

Pyszny tarty kurczak peri peri z warzywami jest świetny, gdy potrzebujesz szybko ugotować tani posiłek lub opróżnić lodówkę/zamrażarkę. Wszystkie składniki pochodzą z twojej spiżarni i zamrażarki, więc nie musisz wychodzić, żeby je kupić.

Użycie ognistej przyprawy peri peri o portugalskim i południowoafrykańskim pochodzeniu w tym przepisie na szatkowanego kurczaka służy jedynie jako inspiracja. Chodzi o to, abyś wykorzystał to, co masz. Zapewniam Cię, że możliwości są nieograniczone, więc śmiało eksperymentuj ze składnikami i przyprawami.

Dlaczego rozdrobniony kurczak ~ 653 ~

Rozdzieranie kurczaka na strzępy pozwala mu wchłonąć wszystkie smaki tego, w czym jest przyrządzane. Jest to również świetny sposób na rozciągnięcie kilku kawałków kurczaka, aby rozdać je większej liczbie osób. Dodatek warzyw nie tylko sprawia, że ​​jest zdrowszy, ale także zwiększa objętość i sprawia, że ​​jest bardziej sycący.

Peri peri tarty kurczak jest szybki i łatwy w przygotowaniu i bardzo uniwersalny. Możesz podawać na ryżu, z makaronem, ziemniakami lub chlebem.

Przepis na tartego kurczaka Peri Peri ~ 653 ~

Oto składniki, których potrzebujesz…

Kilka uwag o składnikach…

  • Przyprawy: Możesz użyć dowolnej mieszanki przypraw, przyprawy lub sosu z szafki. Kupiłam w sklepie puder peri peri. Możesz marynować kurczaka w sosie peri peri, jeśli taki masz. Cajun, Suya, Jerk, włoskie przyprawy to tylko niektóre przykłady mieszanek przypraw, ale tak naprawdę wszystko, co wpadnie Ci w oko lub masz pod ręką.
  • Kurczak: Użyłam piersi z kurczaka z zamrażarki. Możesz użyć udek lub innych części kurczaka, w których łatwo będzie oddzielić mięso od kości. Ten przepis to także doskonały sposób na ponowne wykorzystanie resztek kurczaka.
  • Warzywa: Użyj swoich ulubionych warzyw lub tego, co zostało. To dobry sposób na pozbycie się smutno wyglądających warzyw pod koniec tygodnia.
  • Sól: Nie doprawiałam kurczaka dodatkową solą, ponieważ przyprawa peri peri zawierała już sól. Jeśli Twoja przyprawa nie zawiera już soli, natrzyj kurczaka odrobiną soli przed dodaniem mieszanki przypraw/przyprawy.

Jak to zrobić

Wyjmij piersi z kurczaka i warzywa z zamrażarki, aby się rozmroziły.

Rozgrzej piekarnik do 170 0C z termoobiegiem.

Wylej piersi z kurczaka na tacę i wykonaj kilka nacięć nożem na powierzchni. Weź 1 łyżkę przyprawy peri peri i natrzyj kurczaka. Pozostaw na 15 minut.

Ułóż kurczaka na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika. W zależności od tego, jak duże są piersi z kurczaka, gotowanie kurczaka zajmie od 20 do 25 minut.

Poczekaj, aż trochę ostygnie, aby ułatwić obsługę, a następnie rozdrobnij, rozdzielając rękami lub dwoma widelcami. Łatwiej jest szatkować, gdy kurczak jest jeszcze ciepły.

Tymczasem, czekając aż kurczak się upiecze, możesz zacząć z innymi składnikami.

Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu.

Dodać cebulę i lekko zrumienić, ciągle mieszając. Następnie dodaj czosnek i mieszaj przez około 30 sekund.

Dodaj posiekane pomidory i mielony pieprz, pozostały proszek peri-peri z odrobiną soli. Przykryj patelnię i pozwól gotować przez około 10 minut. W tym czasie kurczak powinien być gotowy.

Wlej rozdrobnionego kurczaka, kukurydzę i zielony groszek. Wymieszaj i przykryj patelnię. Gotuj przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia i podawaj.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Inne przepisy na kurczaka do wypróbowania…

Wrap z kurczakiem

Kuku Paka (wschodnioafrykańskie curry z kurczaka)

Makaron Z Kurczaka Berberyjskiego

Łatwy kurczak Yassa

Peri Peri Rozdrobniony Kurczak Z Warzywami

Abi Olayiwola

Pyszny tarty kurczak peri peri z warzywami jest świetny, gdy potrzebujesz szybko ugotować tani posiłek lub opróżnić lodówkę/zamrażarkę.

#wprm-recipe-user-rating-17 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-17 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-17-33); }#wprm-recipe-user-rating-17 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-17-50); }#wprm-recipe-user-rating-17 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-17-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-17-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-17-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-17-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 6 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas gotowania 40 min Okres marynowania 15 min Całkowity czas 55 min

Sos DaniowyKuchnia Afrykańska

Porcje 6Kalorie 258 kcal

Składniki  1x2x3x

3 Piersi z kurczaka

1½ łyżki Peri peri Przyprawa

3 łyżki Olej

½ szklanki Posiekana cebula lub ½, posiekanej

2 ząbki Czosnek posiekany

1 puszka Posiekane pomidory

1 łyżeczka mielonego pieprzu/pieprzu w płatkach

1 szklanka groszku zielonego

1 szklanka kukurydzy

Sól do smaku

Instrukcje 

Wyjmij piersi z kurczaka i warzywa z zamrażarki, aby się rozmroziły.

Rozgrzej piekarnik do 170°C z termoobiegiem.

Wlej piersi z kurczaka na tacę i wykonaj kilka nacięć na powierzchni nóż.

Natrzyj 1 łyżkę przyprawy peri peri całego kurczaka. Pozostaw na 15 minut.

Ułóż kurczaka na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika. Pozostawić do pieczenia na 20 – 25 minut.

Pozostawić do ostygnięcia. Jeszcze ciepłe rozdrobnić, rozdrabniając rękoma lub dwoma widelcami.

Podczas gdy kurczak się piecze, rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu.

Dodaj cebulę i podsmażaj, ciągle mieszając. Następnie dodaj czosnek i mieszaj przez około 30 sekund.

Dodaj posiekane pomidory i mielony pieprz, pozostały proszek peri-peri z odrobiną soli. Przykryj patelnię i pozwól gotować przez około 10 minut.

Wlej rozdrobnionego kurczaka, kukurydzę i zielony groszek. Wymieszaj i przykryj patelnię. Gotuj przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia i podawaj.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 258 kalcarbohydrates: 14 gproteina: 27gfat: 11 gsurated tłuszcz: 1 gpolyunsaturated tłuszcz: 3GMONOUNSUKATERA: 5GTRANS tłuszcz: 1GCholesterol: 72mgsodium: 231mgpotasium: 700mgfiber: 3gsugar: 5GVITAMIN A: 522.

Słowo kluczowe Peri peri kurczak

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!

Karaibski ryż z fasolą

Jollof Bulgur

Łatwa Lasagne Warzywna

Perski Kuku Sabzi