Kto powiedział, że do mięsa można używać tylko jamajskich przypraw do jerków? Ta pyszna sałatka z makaronem została zainspirowana słynną jamajską przyprawą typu jerk. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak niesamowity. To nie tylko świetny sposób na wykorzystanie resztek makaronu i delektowanie się nim, ale także sposób na zmianę zwykłego makaronu z „zwykłego” na „niezwykły”.
Przejdź do przepisu
Większość ludzi myśli, że przyprawę do szarpnięć można stosować tylko do mięsa, ale to nieprawda. Jak każda przyprawa, możesz jej używać do gotowania wszystkiego, co lubisz, o ile lubisz smak. Możesz także dostosować miks, jeśli jest coś, co ci się szczególnie nie podoba. Nie używam cukru w moich przepisach na jerki, ponieważ nie lubię dodanego słodkiego smaku; i smakują niesamowicie.
Pochodzenie przyprawy Jerk
Pochodzenie przyprawy Jamaican Jerk sięga czasów sprzed niewolnictwa
okresy; do rdzennych Indian jamajskich zwanych „Arawak”. Kiedyś szarpali się
sezonować i konserwować mięso. Spopularyzowali go nawet maroonowie, którzy
byli niewolnikami, którzy uciekli przed brytyjską inwazją na wyspę
prażenie powietrzem, które pochodzi z Afryki, skąd pochodzą.
Przyprawa do jerków przeszła długą drogę od tego czasu i jest teraz ulubioną w różnych częściach świata; z przepisami różniącymi się w zależności od tego, gdzie jesteś i z kim jesteś. To, co ich wszystkich łączy, to; ziele angielskie, tymianek i chili.
Jak przechowywać przyprawę Jerk
Aby przygotować ten przepis, najpierw musisz zrobić mieszankę przypraw do jerków. Po prostu przechowuj pozostałą mieszankę w hermetycznym pojemniku i może ona trwać do 6 miesięcy. Możesz użyć tego do innych potraw lub grillowanego mięsa, ryb lub warzyw. Oprócz tego, że jest tańszy, kolejną zaletą mieszania własnych przypraw jest to, że można je dostosować do własnych upodobań. Na przykład, jeśli nie lubisz dużo ciepła, możesz zmniejszyć ilość chilli itp.
Makaron Z Przyprawą Jerk
Abi Olayiwola
Makaron gotowany z jamajską przyprawą do szarpania dla niesamowitego smaku.
#wprm-recipe-user-rating-42 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-42 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-42-33); }#wprm-recipe-user-rating-42 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-42-50); }#wprm-recipe-user-rating-42 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-42-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-42-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-42-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-42-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 2 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 25 min
Danie Danie Główne, SaladKuchnia Karaibska
Porcje 3Kalorie 341 kcal
Składniki 1x2x3x
Jerk Mieszanka przyprawowa bez cukru
1 łyżka stołowa Mielone ziele angielskie
1 łyżka stołowa Cebula w proszku
½ łyżeczki Płatki chili
½ łyżeczki Czosnek w proszku
½ łyżeczki Papryka wędzona
½ łyżeczki Cynamon
½ łyżeczki Imbir
1 łyżeczka Suszony tymianek
Jerk Składniki makaronu
2 szklanki Makaron o dowolnym kształcie
2 łyżki Olej
1 Posiekana cebula
1 puszka Czarna fasola opłukana i odsączona
1 szklanka kukurydzy cukrowej – 1 szklanka mrożonej
2 łyżki przyprawy jamajskiej
Sól do smaku
Instrukcje
Wymieszaj wszystkie przyprawy w słoiku. Ugotuj makaron z odrobiną soli. Zdjąć z ognia; odcedzić i przepłukać zimną wodą, 7 minut przed zalecanym czasem gotowania na opakowaniu.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
Ugotuj cebulę, aż będzie miękka i przezroczysta.
Dodaj mieszankę przypraw do szarpnięć i mieszaj nieprzerwanie przez 30 sekund.
Dodaj ugotowany makaron, czarną fasolę i słodką kukurydzę z filiżanką wody i w razie potrzeby dodaj trochę soli.
Przykryj patelnię i gotuj, aż woda wyschnie.~ 253~
Uwagi
Pozostałą mieszankę przypraw do szarpnięć trzymaj w słoiku i szczelnie przykryj. Będzie to trwało miesiącami.
Odżywianie
Kalorie: 341kcal
Słowo kluczowe Mieszanka Jerk, Makaron Jerk, Przyprawa Jerk
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!