Dania główne Wegetariańskie

Nigeryjska Kaszka Fasolowa (Ewa Riro)

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Owsianka z nigeryjskiej fasoli, znana również jako duszona fasola, jest podstawą diety w wielu gospodarstwach domowych w kraju. Nazywa się to „ewa riro” w joruba lub czasami po prostu określane jako „ewa”, co oznacza fasolę. Jest podobny do ghańskiego „czerwonego czerwonego” i jest idealny dla wegetarian.

Duszona fasola swoją popularność zawdzięcza temu, że fasola jest tania i sycąca. Jest łatwo dostępny dla każdego i można go ugotować bez zamieszania i wielu dodanych składników. Jest to popularny posiłek wśród studentów, ponieważ jest to tani sposób na nakarmienie wielu osób na raz. Kiedy chodziłem do szkoły średniej z internatem, co drugi dzień jedliśmy fasolę. Na uniwersytecie był to główny posiłek, kiedy musieliśmy ugotować coś taniego, co zdarzało się najczęściej.

Owsiankę z fasoli można przygotować na różne sposoby, zwykle jako obfite, bezproblemowe danie „jednogarnkowe”, ale ten przepis zmienia ją z zwykłej na wyjątkową. Jest dodatkowy krok, który zajmuje trochę więcej czasu, ale eliminuje monotonię posiłków. Podawaj tę pyszną i prawie papkowatą fasolę z dodo na boku następnym razem, gdy będziesz gościć, aby zachwycić gości.

Co to jest nigeryjska fasola? ~ 653 ~

Większość nigeryjskich przepisów na fasolę zawiera zwykle jedną z trzech fasoli, które wszystkie należą do rodziny Vigna unguiculata i odgrywają kluczową rolę w nigeryjskiej diecie. Są to ewa oloyin, drum i Sokoto white.

Ewa oloyin bezpośrednio przekłada się na „fasola z miodem” i po angielsku nazywana jest miodową fasolą. Czasami nazywana jest również „słodką fasolą” ze względu na swój charakterystyczny słodki smak. Ma jasnobrązowy kolor. Bęben również ma brązową barwę, ale głębszą niż oloyin i nieco większą. Te dwie brązowe fasole są bardzo popularne w Nigerii, ale nigdzie indziej. Dlatego nazywa się je fasolą nigeryjską.

Trzecią jest biała Sokoto, która jest częściej spożywana w północnej części kraju; i jest fasolą podbitą. Jest powszechnie spożywany w Afryce Zachodniej i na Karaibach.

Ta wszechstronna nigeryjska fasola, choć nie jest bogata w białko, jest głównym źródłem białka dla większości rodzin, ponieważ mięso i ryby mogą być drogie. Służą do przygotowywania szeregu potraw, z których jedną jest ewa riro. Inne to ewa agoyin, moimoi, akara (koose), ekuru, zupa gebgiri i tak dalej. Przepis na pyszne afrykańskie fasolki mam w moim e-booku – “25 From 30”. Tutaj stworzyłem 25 smacznych i oryginalnych przepisów z 30 składnikami powszechnymi w kuchni Afryki Zachodniej, w tym fasolą.

Jak gotować owsiankę z nigeryjskiej fasoli ~ 653 ~

Będziesz potrzebował…

Fasola nigeryjska

Papryczki Scotch Bonnet

Cebula

Czerwony olej palmowy

Sól

Kostka bulionowa

Kilka uwag o składnikach

  • Czerwony olej palmowy: To jedno danie, w którym nie można skąpić oleju palmowego, ponieważ dodaje on nie tylko koloru, ale i smaku. Nie będę sugerować zamiennika czerwonego oleju palmowego, ponieważ uważam, że owsianka z nigeryjskiej fasoli nie jest bez niego kompletna. Dla tych, którzy nie wiedzą, olej palmowy używany w Nigerii jest uprawiany i produkowany na poziomie lokalnym. . Wolę fasolkę miodową ze względu na jej słodycz.
  • Pieprz: Scotch Bonnet nadaje temu daniu charakterystyczny owocowy, ale ostry smak. Możesz zastąpić inną ostrą papryką lub papryką, jeśli nie chcesz ciepła. Jeśli nie masz świeżej ostrej papryki, dobrze sprawdzi się również suszona papryka mielona.
  • Pomidory: To składnik opcjonalny. Jeśli mam mieszankę papryki, która składa się z papryki, cebuli i pomidorów, użyłbym tego. Jednakże, jeśli robię mieszankę papryki tylko do gotowania fasoli, używam tylko Scotch Bonnet i dużo cebuli.
  • Dodatkowe składniki: Ten przepis jest prosty, aby był odpowiedni dla wegetarian, ale czasami , do smaku dodaję mielone krewetki lub suszoną rybę. Możesz także dodać mięso, takie jak wędzony indyk itp., oraz ryby, aby uzyskać dodatkowe białko.

Jak zbierać fasolę ~ 753 ~

To pierwszy krok w przygotowaniu dowolnego przepisu na nigeryjską fasolę. Ziarna są przetwarzane lokalnie i zazwyczaj zawierają kamienie i cząsteczki brudu. Nawet paczkowana fasola, którą kupujemy w Wielkiej Brytanii, wymaga trochę zerwania, aby usunąć kamienie.

Aby zerwać, rozłóż na tacy, aby było widać wszystkie ziarna, poszukaj ciał obcych i usuń. Jeśli fasola ma dużo ciał obcych, metoda opisana w tym filmie powinna być skuteczna.

Jak to ugotować ~ 753 ~

Używam tradycyjnego szybkowaru do gotowania fasoli (możesz użyć szybkowaru elektrycznego, jeśli wolisz) i oto jak to robię…

Posiekaj jedną cebulę.

Fasolkę umyj co najmniej dwa razy w zimnej wodzie i odcedź na durszlaku.

Wlej fasolę do szybkowaru, dodaj cebulę i zalej taką ilością wody, aby zakryła fasolę. Praktyczną zasadą jest, aby stosunek ziaren do wody wynosił 1:3.

Zamknij zawór szybkowaru i pozostaw do osiągnięcia pełnego ciśnienia. Nie powinno to zająć więcej niż 15 minut.

Gdy osiągnie pełne ciśnienie, zmniejsz ogień i pozostaw na dodatkowe 15 minut, aby fasola się ugotowała.

Jeśli używasz garnka, wykonaj pierwsze dwa kroki, a następnie wlej fasolę i cebulę do garnka o podobnym stosunku fasoli do wody. Umieścić na kuchence i gotować, aż fasola stanie się miękka. Może to zająć od 1 godziny do 1 godziny 30 minut, w zależności od rodzaju fasoli. Jeśli woda wyschnie, zanim ziarna staną się miękkie, może być konieczne dodanie większej ilości wody do garnka. Dodawaj po trochu.

Gdy fasola się gotuje, możesz zacząć przygotowywać sos.

Zdjąć szypułkę z papryczek typu Scotch Bonnet i obrać pozostałą cebulę. Dodać do blendera z odrobiną wody i pozostawić na puree.

Wlej olej palmowy do nieprzywierającego garnka wystarczająco dużego, aby ugotować fasolę i pozostaw na około 3 minuty. Nie chcemy tutaj wybielać oleju.

Wlej mieszankę papryki i cebuli, kostkę bulionową (użyłam Knorra) i trochę soli.

Zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut, aby otrzymać smażony gulasz. Zdjąć z ognia.

Zdjąć szybkowar z ognia i pozostawić do naturalnego ostygnięcia, aby rozhermetyzować. Powinno to zająć około 15 minut.

Gdy garnek jest odpowiednio schłodzony. Odblokuj pokrywę. Ziarna powinny być bardzo miękkie, a płyn powinien znacznie się zredukować. Nie spuszczaj pozostałego płynu, aby nie stracić smaku ziaren.

Wsyp fasolę do garnka z sosem. Jeśli gotujesz w garnku, zrób to samo.

Wymieszaj zawartość garnka i gotuj na małym ogniu. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli. Mieszaj co kilka minut i gotuj przez około 10 minut przed zdjęciem z ognia.

Podawaj samo lub z garri (sfermentowaną mączką z manioku) posypane. Jeśli nie masz pewności, z czym jeść fasolę, oto kilka innych pomysłów.

Dodo (smażony banan)

Chleb

Jam

Ryż

Ogi (papa)

Często zadawane pytania i uwagi dotyczące przepisów

Gdzie mogę kupić fasolę z Nigerii? Zwykle jest dostępna w sklepach azjatyckich i karaibskich oznaczona jako fasola brązowa lub fasola miodowa. Można go również znaleźć w supermarketach , gdzie są alejki etniczne i będzie to sekcja afrykańsko-karaibska. W Wielkiej Brytanii fasola z czarnymi oczkami jest bardziej dostępna, ponieważ można ją znaleźć w większości dużych supermarketów.

Czy mogę gotować z wyprzedzeniem? Zdecydowanie! Jest to jeden posiłek, który zajmuje trochę czasu i który większość rodzin często je. W lodówce wytrzyma kilka dni, a w zamrażarce kilka tygodni. Możesz zrobić wiele partii naraz. Pakuj porcjami do osobnych misek do zamrażania. Wyjmij i rozmroź przed podgrzaniem w kuchence mikrofalowej, kiedy będziesz gotowy do jedzenia.

Na co zwracam uwagę kupując nigeryjską fasolę? Chcesz czystych ziaren z minimalnym brudem i kamieniami. Fasola jest bardzo podatna na atak ryjkowca, a sposób, w jaki wiesz, czy tak się stało, polega na tym, że widzisz dziury w fasoli. Upewnij się, że fasola, którą kupujesz, nie jest dziurawa.

Powiązane przepisy ~ 753 ~

Inny przepis na fasolę

Gbegiri

Akara Wafel

Kenijski Githeri

Przepis na owsiankę z nigeryjskiej fasoli przy użyciu szybkowaru ~ 653 ~

Abi Olayiwola

Pyszna, miękka owsianka z nigeryjskiej fasoli jest świetna jako rodzinny posiłek lub coś specjalnego na przyjęcie

#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-33); }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-50); }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,84 z 6 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 55 min Całkowity czas 1 godz. 5 min

Danie Kolacja, Lunch, Danie GłówneKuchnia Afrykańska, Nigeryjska, Zachodnioafrykańska

Porcje 4Kalorie 153 kcal

Wyposażenie

Tradycyjny szybkowar

Składniki  1x2x3x

2 cebule

2 szklanki fasoli nigeryjskiej

2 papryczki Scotch Bonnet

¼ szklanki Olej palmowy

Sól do smaku

1 kostka bulionowa

Instrukcje 

Posiekaj jedną cebulę.

Fasolkę umyj co najmniej dwa razy w zimnej wodzie i odcedź na durszlaku.

Wlej fasolę do szybkowaru, dodaj cebulę i zalej wystarczającą ilością wody, aby przykryć fasolę. Praktyczną zasadą jest, aby stosunek ziaren do wody wynosił 1:3.

Zamknij zawór szybkowaru i pozostaw do osiągnięcia pełnego ciśnienia. Powinno to zająć nie więcej niż 15 minut.

Gdy osiągnie pełne ciśnienie, zmniejsz ogień i pozostaw na dodatkowe 15 minut, aby fasola się ugotowała.

Podczas gdy fasola się gotuje, możesz zacząć przygotowywać sos.~ 253~Zdjąć łodygę z papryczek typu scotch bonnet i obrać pozostałą cebulę. Dodaj do blendera niewielką ilość wody i zmiksuj.

Wlej olej palmowy do nieprzywierającego garnka wystarczająco dużego, aby ugotować fasolę i pozostaw na około 3 minuty. Nie chcemy tutaj wybielać oleju.

Wlej mieszankę papryki i cebuli, kostkę bulionową (użyłam Knorra) i trochę soli. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut, aby otrzymać smażony gulasz. Zdjąć z ognia.

Zdjąć z szybkowaru z ognia i pozostawić do naturalnego ostygnięcia, aby rozhermetyzować. Powinno to zająć około 15 minut.

Po odpowiednim schłodzeniu garnka. Odblokuj pokrywę. Wrzuć fasolę do garnka z sosem.

Wymieszaj zawartość garnka i gotuj na małym ogniu. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli. Mieszaj co kilka minut i gotuj przez około 10 minut przed zdjęciem z ognia.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 153 kcal Węglowodany: 6 g Białko: 1 g Tłuszcz: 14 g Tłuszcze nasycone: 7 g Tłuszcze wielonienasycone: 1 g Tłuszcze jednonienasycone: 5 g Cholesterol: 1 mg Sód: 241 mg Potas: 99 mg Błonnik: 1 g Cukier: 3 g Witamina A: 49 j.m.

Słowo kluczowe fasola nigeryjska

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!