Przyprawy i składniki

Nigeryjska mieszanka pieprzu

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOK

Mieszanka pieprzu nigeryjskiego jest podstawą wielu nigeryjskich przepisów, a nawet przepisów z innych części Afryki Zachodniej. Posiadanie go w lodówce lub zamrażarce to ratunek dla życia! Ułatwia to szybsze przygotowanie tych potraw.

Co to jest nigeryjska mieszanka pieprzu? ~ 653 ~

Jest znany pod różnymi nazwami. Niektórzy nazywają to nigeryjską bazą gulaszu. W moim języku (Joruba) nazywamy to „ata lilo”, co bezpośrednio przekłada się na pieprz mieszany lub po prostu „ata”, co oznacza pieprz. To czerwone puree z tatashe (czerwonej papryki), pomidorów, cebuli i ostrej papryki, typowo ata rodo (papryka szkocka) jest główną bazą wielu gulaszu, sosów i zup. Nigeryjski gulasz paprykowy to mieszanka papryki gotowana z mięsem lub rybą. Ata dindin to mieszanka smażona na oleju do stosowania jako sos. Egusi, ryż jollof, asaro, wszystkie zaczynają się mieszanką pieprzu mieszanego

Ta mieszanka pieprzu jest podstawą kuchni w południowo-zachodniej części Nigerii, a co dwie lub trzy ulice dzieli zwykle operator mechanicznego młynka (ero ilota lub tata kuku), który zarabia na życie mieszając pieprz .

Jak zrobić nigeryjską mieszankę pieprzową ~ 653 ~

Oto czego potrzebujesz…

Uwagi dotyczące składników…

  • Pomidory: W Nigerii świeże pomidory są używane do przygotowania bazy do gulaszu, ale dla tych, którzy mieszkają za granicą, gdzie pomidory nie są dostępne w obfitości przez większą część roku, używane są produkty z pomidorów w puszkach. W Wielkiej Brytanii większość ludzi używa pomidorów śliwkowych z puszki. Możesz również użyć posiekanych pomidorów lub passaty pomidorowej (przetartych i przesianych pomidorów), w zależności od tego, co możesz dostać w swoje ręce. Puszka śliwek/pokrojonych pomidorów zawiera około 6 całych pomidorów. Jeśli używasz świeżych pomidorów, użyj dojrzałych czerwonych. Większość odmian powinna być w porządku, z wyjątkiem bardzo słodkich, takich jak pomidory koktajlowe. Mogą one sprawić, że podstawa nigeryjskiego gulaszu będzie słodka, co nie jest pożądane, ponieważ jest najczęściej używane do pikantnych przepisów.
  • Ostra papryka: Mieszanka papryki zwykle zawiera jakiś rodzaj ostrej papryki, której ilość zależy od indywidualnej tolerancji na ciepło. Zazwyczaj używa się Ata rodo (scotch bonnet / habanero) lub shombo (pieprz cayenne). Pomiń, zmniejsz lub zwiększ w zależności od preferencji. Można też zastąpić inną ostrą papryką. Jeśli nie jesteś pewien, jak ostra jest dana papryka i znasz jej nazwę, spójrz na nią w skali Scoville’a, aby ocenić, ile użyć.
  • Tatashe: To, co nazywamy tatashe w Nigerii, nazywa się „pieprz poblano” ” w kuchni meksykańskiej. Jest to lekko ostra papryka, która należy do tej samej grupy Capsicum annum co papryka. Tatashe nie jest powszechne w Wielkiej Brytanii, więc zastępujemy go głównie czerwoną papryką, a czasami papryką romano, w zależności od dostępności.
  • Konsystencja: Ata lilo to zwykle gładkie puree. Tradycyjnie do uzyskania tej gładkiej tekstury używano młynków mechanicznych. Ponieważ coraz więcej osób korzysta teraz z blenderów, konsystencja powinna być tak gładka, jak naprawdę potrafi zrobić blender. Jednak niektóre przepisy, takie jak „smażony gulasz”, wymagają mieszanki papryki w kawałkach. Niektórzy ludzie lubią to naprawdę ostre, inni lubią swoje lekko słodkie itp.; i to określa ilość użytych składników. Wolę mieć więcej tatase niż pomidorów, więc wybieram około 50% papryki, 30% pomidorów, 15% cebuli i 5% szkockiej maski. Nie jest to dokładna wartość procentowa, ale sprawdza się w przypadku większości przepisów, w tym ryżu jollof.

Jak to zrobić ~ 753 ~

Usuń łodygę z szkockiej czapeczki i paprykę. Umyj paprykę i pomidory. Obierz cebulę.

Usuń nasiona z papryki, jeśli używasz blendera w domu.

Jeśli masz bardzo mocny blender lub masz dostęp do mechanicznego młynka, zostaw nasiona.

Pokrój wszystkie składniki. Dodaj do blendera z odrobiną wody i zmiksuj na gładkie puree. Mam blender Ninja 2 w 1, który bardzo dobrze sprawdza się przy miksowaniu papryki o różnej konsystencji.

Możesz zaoszczędzić czas robiąc dużą porcję i przechowując ją w lodówce lub zamrażarce. Jeśli to robisz, pomocne jest gotowanie puree, ponieważ pozwoli to zaoszczędzić czas, gdy będziesz musiał go później użyć. Pomaga również zmniejszyć zawartość wody, co pozwoli zaoszczędzić miejsce w przechowywaniu, a także wydłuży żywotność mieszanki pieprzu.

Często zadawane pytania i uwagi dotyczące przepisów

Dlaczego muszę usunąć nasiona z tatase/papryki? Większość mikserów nie jest w stanie ich zmiksować, a w mieszance będą unosić się nasiona. Jeśli masz dostęp do mechanicznego młynka, nie ma takiej potrzeby, ponieważ zmieli on również nasiona.

Gdzie mogę kupić papryczki typu scotch bonnet: W Wielkiej Brytanii zazwyczaj można je kupić w sklepach azjatyckich, afrykańskich i karaibskich.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Oto kilka przepisów, które wymagają nigeryjskiego gulaszu;

Nigeryjska zupa cocoyam

Jollof kasza bulgur

Owsianka z ignamu z bananem

Nigeryjska mieszanka pieprzu ~ 653 ~

Abi Olayiwola

Ta mieszana mieszanka pieprzu jest podstawą wielu nigeryjskich przepisów.

#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-33); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-50); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 2 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min

Danie SkładnikKuchnia nigeryjska

Porcje 8Kalorie 48 kcal

Sprzęt

Ninja Blender 2-w-1

Składniki  1x2x3x

4 Papryka

6 Pomidory średniej wielkości lub 1 puszka śliwki lub posiekana

2 Cebula średniej wielkości

3 Papryczki Scotch Bonnet

Instrukcje 

Zdjąć łodygę ze szkockiej czapeczki i paprykę. Umyj paprykę i pomidory. Obierz cebulę.

Usuń nasiona z papryki, jeśli używasz blendera w domu. Jeśli masz bardzo mocny blender lub masz dostęp do mechanicznego młynka, zostaw nasiona.

Pokrój wszystkie składniki. Dodać do blendera z odrobiną wody i zmielić na gładkie puree.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 48 kcal Węglowodany: 10 g Białko: 2 g Tłuszcze: 1 g Tłuszcze nasycone: 1 g Tłuszcze wielonienasycone: 1 g Tłuszcze jednonienasycone: 1 g Sód: 8 mg Potas: 396 mg Błonnik: 3 g Cukier: 6 g Witamina A: 2668 IU Witamina C: 1 mg Wapń: 20

Słowo kluczowe Ata lilo, nigeryjska mieszanka pieprzu

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!

Cinnamon Spice

Sumak

Marokańska Taktouka

Ghana Shito

African Red Palm Oil