Skocz do przepisu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…
Ten pyszny nigeryjski gulasz z bakłażana przyprawia mnie o nostalgię! Przypomina mi to dorastanie w Nigerii, jedzenie dużych zielonych afrykańskich bakłażanów (zwanych także jajkiem ogrodowym), które uwielbiałem; i robienie gulaszu z tego, co nam zostało do podania z gotowanym ignamem. Teraz nie ma dostępnych dla mnie afrykańskich zielonych bakłażanów; ale jest bakłażan; którego niestety nie lubię na surowo, ale nadal stanowi dobry zamiennik afrykańskiego bakłażana w gulaszu. Ponadto bakłażan nie ma tak wielu nasion jak bakłażan afrykański, co nadaje gulaszowi nieco inną konsystencję.
Mój gulasz z bakłażana został przygotowany z bakłażanem. Bakłażan jest czym
owoc w kształcie jajka w kolorze fioletowym nazywany jest w Wielkiej Brytanii i szerszej Europie; ale w
w USA nazywa się to bakłażanem. W tym poście na blogu pozostanę przy słowie „bakłażan”
dla spójności.
Jako dziecko jedliśmy tylko gulasz z bakłażana z ignamem, ale teraz używam go jako sosu do wielu rzeczy. Świetnie smakuje z frytkami, ryżem lub makaronem; a czasami nawet jem to jako zupę. Delikatna konsystencja gotowanego bakłażana pochłania smaki i oleje, co czyni go bardzo wszechstronnym składnikiem żywności. Gotowanie też nie zajmuje dużo czasu, co jest dodatkową zaletą.
Jak przygotować nigeryjski gulasz z bakłażana ~ 653 ~
Nigeryjski gulasz z bakłażana jest super smaczny, łatwy w przygotowaniu i nie wymaga blendera. Bakłażana gotowałam kilka minut przed dodaniem do gulaszu; jeśli masz piekarnik; i masz trochę więcej czasu, zamiast tego możesz upiec posiekany bakłażan w piekarniku przez około 30 minut, aby uzyskać bardziej intensywny smak.
Niektórzy ludzie zalecają, aby skórka bakłażana była
obrać ze skórki, aby zmniejszyć gorycz. Stwierdziłem, że nie jest to konieczne, ponieważ bakłażany
zostały teraz wyhodowane, aby miały mniej gorzką skórkę i zawsze gotuję je ze skórą.
Jeśli jednak wiesz, że bakłażan dostępny dla ciebie prawdopodobnie będzie miał
gorzka skórka, trzeba ją obrać przed gotowaniem.
Mój przepis na gulasz z bakłażana zawiera wędzoną makrelę, która dodaje głębi niesamowitemu smakowi tego dania; i czyni go bardziej pożywnym.
Jeśli szukasz innych pysznych, inspirowanych Nigerią przepisów, koniecznie zajrzyj do mojego e-booka – 25 From 30. Tutaj stworzyłam 25 smacznych oryginalnych przepisów z 30 składnikami, z których większość znajdziesz w nigeryjskim kuchnia jak ignam, fasola, ryż, banan itp.
Musisz także spróbować tych niesamowitych nigeryjskich przepisów;
Jednogarnkowy Ryż Ayamase
Owsianka Ignamowa Z Babką
Frytkownica Suya
Zupa Cocoyam
Nigeryjski Gulasz Z Bakłażana ~ 653 ~
Abi Olayiwola
Super smaczny gulasz z bakłażana z wędzoną makrelą to nigeryjska receptura, która doskonale sprawdzi się jako dodatek, dodatek lub samo.
#wprm-recipe-user-rating-17 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-17 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-17-33); }#wprm-recipe-user-rating-17 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-17-50); }#wprm-recipe-user-rating-17 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-17-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-17-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-17-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-17-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 2 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 25 minut
Dip do dania, sos, dodatekKuchnia afrykańska, nigeryjska
Porcje 4Kalorie 209 kcal
Składniki 1x2x3x
2 Bakłażan/Bakłażan
2 łyżki Olej
½ szklanki Posiekanej cebuli
2 ząbki Czosnek posiekany
1 łyżeczka Wędzona papryka
½ łyżeczki Płatki chilli
½ puszki Pomidory posiekane
2 filety Wędzona makrela płatkowana i pozbawiona kości
Sól do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Instrukcje
Usuń łodygę, umyj i pokrój bakłażana/bakłażana na mniejsze kawałki.
Gotuj bakłażana w osolonym wrzątku w garnku przez 5 minut.
Odcedź wodę i odstaw na bok, ponieważ będzie używana na gulasz.
Zmiażdż bakłażana tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.
W międzyczasie rozgrzej olej na patelni.
Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
Wlej czosnek i wędzoną paprykę i mieszaj przez około 30 sekund.
Dodaj płatki chilli, a następnie pokrojone pomidory.
Dodaj ½ szklanki wody, w której gotował się bakłażan.
Przykryj patelnię i gotuj przez około 10 minut.
Otwórz patelnię i wlej puree z bakłażana i wędzoną makrelę.
Gotuj przez 5 minut, a następnie sprawdź sól przed dodaniem, jeśli to konieczne
Dodaj pietruszkę, dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia .
Odżywianie
Kalorie: 209kcal
Słowo kluczowe Bakłażan, Bakłażan, Gulasz z bakłażana, Gulasz z jajek ogrodowych
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!