Ryby i owoce morza Zupy i sosy

Nigeryjska Gulasz Rybny (Obe Eja Tutu)

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Kiedy dorastałem, kiedy ja lub któreś z moich rodzeństwa było przeziębione, moja mama robiła gulasz rybny z Nigerii, który po joruba znany jest jako „obe eja tutu”. W zależności od tego, ile jedzenia możesz zatrzymać, możesz powoli siorbać gulasz z łyżki; zjedz to z ryżem; lub połącz z zupą okro i bardzo ostrą amalą.

Obe eja tutu był oficjalnym „zimnym zabójcą” w naszym domu.
Pyszny, pikantny gulasz z kawałkami soczystej ryby w sosie pieprzowym
podstawa w wielu nigeryjskich domach; i jest idealnym komfortowym jedzeniem, które jest
bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Tradycyjnie obe eja tutu przygotowuje się z kawałków ryby, ale jeśli nie lubicie czyścić i kroić kawałków ryb tak jak ja, to filety rybne też się sprawdzają. Użyłem filetów w moim nigeryjskim przepisie na gulasz rybny z tego powodu, a także dlatego, że jest to po prostu łatwiejsze do jedzenia dla moich małych dzieci.

Przepis na gulasz rybny z Nigerii ~ 653 ~

Do gulaszu możesz użyć prawie każdej ryby, co czyni życie
łatwo.

Zwykle do przygotowania nigeryjskiego gulaszu rybnego używa się więcej niż jednej papryczki habanero, ale nie mam już dużej tolerancji na ciepło, dlatego użyłam tylko jednego kawałka. Możesz użyć więcej, jeśli wolisz ostrzejszy gulasz.

Użyłam oleju palmowego ze względów nostalgicznych, bez niego gulasz po prostu nie smakowałby tak samo. Możesz śmiało zastępować olej palmowy innymi olejami roślinnymi.

Jeśli kochasz ryby, tak jak ja, możesz również spróbować curry z ryb karaibskich i zupy Okro z wędzoną makrelą.

Przepis na gulasz rybny z Nigerii ~ 653 ~

Abi Olayiwola

Pyszny, pikantny i łatwy w przygotowaniu gulasz rybny w nigeryjskim sosie paprykowo-pomidorowym. Jest idealny do siorbania w chłodne dni lub spożywany z innymi potrawami o każdej porze dnia.

#wprm-recipe-user-rating-16 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-16 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-16-33); }#wprm-recipe-user-rating-16 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-16-50); }#wprm-recipe-user-rating-16 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-16-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-16-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-16-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-16-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,75 z 4 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 30 minut

Danie Przystawka, Obiad, Lunch, DodatekKuchnia afrykańska, Nigeryjska

Porcje 4Kalorie 289 kcal

Składniki  1x2x3x

4 filety Okoń morski Możesz użyć dowolnej dostępnej ryby

Sól do smaku

2 Czerwona papryka

1 Scotch Bonnet

3 Pomidory duże lub ½ puszki siekanych

1 ½ Cebula średni ~ 253 ~ 2 ząbki Czosnek ~ 253 ~ 1 łyżeczka startego imbiru ~ 253 ~ 3 łyżki Olej palmowy ~ 253 ~ 1 szklanka bulionu rybnego ~ 253 ~ 1 łyżka siekanej bazylii ~ 253 ~ ~ 453 ~
Instrukcje 

Pokrój każdy filet z ryby na dwa lub trzy kawałki, w zależności od wielkości. Wlej do miski, dopraw solą i odstaw na bok.

Usuń łodygę z czerwonej papryki. Zmiksuj z habanero, 1 cebulą, pomidorami, czosnkiem i imbirem.

Podgrzewaj olej palmowy na patelni przez kilka minut, aż kolor zacznie się zmieniać. Uważaj, aby nie wybielić oleju.

Posiekaj pozostałe cebule. Dodaj na patelnię i smaż przez 2 min.

Wlej zmiksowaną mieszankę papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i imbiru.

Dodaj bulion i trochę soli do smaku.

Przykryj patelnię, gotować przez około 15 minut.

Dodać rybę oraz bazylię i wymieszać.

Przykryć patelnię i gotować dalej, aż ryba będzie gotowa, co nie powinno trwać dłużej niż 10 minut.

Wyjąć zdjąć z ognia i podawać.

Odżywianie

Kalorie: 289kcal

Słowo kluczowe Zupa rybna, Gulasz rybny, Imoyo, Nigeryjski gulasz rybny, Obe eja tutu

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!