Skocz do przepisu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…
Pochodzący z Nigerii jollof jest z jakiegoś powodu jednym z mniej popularnych dań z ryżu w kraju, ale danie jest absolutnie pyszne. Jest łatwy w przygotowaniu, a pełny smak wędzonego oleju palmowego ze sfermentowaną fasolą chleba świętojańskiego, który zawsze wydaje się działać, jest tak dobry, że wszyscy wracają na chwilę.
Ryż Jollof to jedno z najpopularniejszych dań z Afryki Zachodniej, mam na myśli wojny między Nigerią a Ghaną, które nigdy nie przestają mnie zadziwiać. Pochodzący z Nigerii jollof, tradycyjnie znany ludowi Efik jako „iwuk edesi”, pochodzi z południowej części Nigerii. Śmiało możemy stwierdzić, że to przepyszne danie to tradycyjna potrawa nigeryjska.
To rodzime nigeryjskie jedzenie to pyszne połączenie ryżu w sosie na bazie papryki i pomidorów, podobne do zwykłego jollof, ale na tym podobieństwa się kończą. Rodzimy ryż jollof jest gotowany na oleju palmowym, dlatego niektórzy nazywają go „ryżem jollof z oleju palmowego”. Do potrawy dodaje się również inne lokalne składniki, takie jak sfermentowana fasola chleba świętojańskiego, ugu (liście dyni) i suszone owoce morza.
Olej palmowy jest jednym z głównych olejów kuchennych w Afryce Zachodniej. Jest mniej przetworzony i nadal zachowuje czerwono-pomarańczowy kolor i składniki odżywcze owoców palmy. Różni się to od białego oleju palmowego stosowanego przemysłowo na całym świecie. Olej palmowy nadaje potrawom pomarańczowy kolor i nadaje temu olejowi palmowemu charakterystyczny smak i aromat.
Jak ugotować rodzimy ryż Jollof ~ 653 ~
Podobnie jak wiele nigeryjskich potraw, rodzimy ryż jollof jest wszechstronny i można go przygotować z różnymi białkami. Zwykle stosuje się połączenie suszonej i świeżej ryby oraz mięsa, co po dodaniu warzyw tworzy kompletny posiłek jednogarnkowy.
Można dodać „orisirisi”, które w języku joruba oznacza „asortyment”, aw kontekście żywności oznacza asortyment mięs, w zależności od indywidualnych upodobań. Do przepisu użyłam suszonych krewetek i wędzonej makreli z dodatkiem szpinaku zamiast ugu.
Do tego przepisu polecam sella/golden basmati. To mój ulubiony ryż. Jest puszysty, ma wyjątkowy smak, a także bardzo dobrze zachowuje swoją konsystencję podczas gotowania, nie klei się.
Inne nigeryjskie przepisy na ryż, które musisz wypróbować to; Ayamase One Pot Rice, wegetariański ryż Jollof, nigeryjski ryż kokosowy i nigeryjski smażony ryż.
Jeśli szukasz pysznych, inspirowanych Nigerią przepisów, koniecznie zajrzyj do mojego e-booka „25 z 30”. Tutaj stworzyłem 25 smacznych oryginalnych przepisów z 30 składnikami, z których większość znajdziesz w nigeryjskiej kuchni, jak ignam, fasola, ryż, banan itp.
Pochodzący z Nigerii Jollof Rice
Abi Olayiwola
Pyszne jednogarnkowe danie ryżowe o wyrazistym smaku i aromacie z południowej Nigerii, gotowane na oleju palmowym i rodzimych przyprawach
#wprm-recipe-user-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-45-33); }#wprm-recipe-user-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-45-50); }#wprm-recipe-user-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-45-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-45-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-45-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-45-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 9 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 30 minut
Danie Brunch, Obiad, Lunch, Danie główneKuchnia afrykańska, nigeryjska
Porcje 4Kalorie 480 kcal
Składniki 1x2x3x
2 Cebula
1 Czerwona papryka
4 Pomidory Duże (pomidory wołowe)
1 Scotch bonnet
3 łyżki Olej z czerwonej palmy
1 łyżka Chleb świętojański
½ szklanki Wędzone krewetki
2 szklanki Ryż surowy
Wywar wg uznania
2 filety Wędzona makrela bez kości i płatków
Sól do smaku
Garść szpinaku
Instrukcje
Namocz krewetki w gorącej wodzie na około godzinę przed gotowaniem.
Umyj chleb świętojański i odłóż na bok.
Usuń łodygę z papryki i szkockiej czapeczki, umyj i umieść w blenderze.~ 253~Jedną cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i wrzucić do blendera.
Zmiksować paprykę i cebulę.
Obrać i posiekać pozostałą cebulę. Trzymaj z boku.
Wlej olej palmowy na patelnię i umieść na średnim ogniu, aż będzie gorący.
Dodaj pokrojoną cebulę na patelnię i smaż przez około 2-3 minuty.
Wlej paprykę, pomidor i cebulę wymieszać na patelni.
Dodać chleb świętojański.
Odsączyć krewetki i dodać na patelnię. Gotuj przez około 10 minut, regularnie mieszając, aby zapobiec przywieraniu.
Ryż umyj, odsącz i wlej na patelnię. Dodaj bulion z odrobiną wody. Zamiast bulionu możesz użyć kostek rosołowych.
Dodaj trochę soli i makreli. Dokładnie wymieszaj.
Przykryj patelnię i pozwól ryżowi się ugotować.
Sprawdź ryż po kilku minutach, a jeśli potrzeba więcej płynu, dodaj niewielką ilość bulionu lub wody na raz.
Przykryj garnku i zmniejsz ogień, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie ugotowany.
Wmieszaj szpinak i podawaj.
Odżywianie
Kalorie: 480kcal
Słowo kluczowe Iwuk edesi, rdzenny jollof, nigeryjska żywność, Paml oil jollof
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!