Dania główne Ryby i owoce morza

Nigeryjczyk Jollof Rice

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Pochodzący z Nigerii jollof jest z jakiegoś powodu jednym z mniej popularnych dań z ryżu w kraju, ale danie jest absolutnie pyszne. Jest łatwy w przygotowaniu, a pełny smak wędzonego oleju palmowego ze sfermentowaną fasolą chleba świętojańskiego, który zawsze wydaje się działać, jest tak dobry, że wszyscy wracają na chwilę.

Ryż Jollof to jedno z najpopularniejszych dań z Afryki Zachodniej, mam na myśli wojny między Nigerią a Ghaną, które nigdy nie przestają mnie zadziwiać. Pochodzący z Nigerii jollof, tradycyjnie znany ludowi Efik jako „iwuk edesi”, pochodzi z południowej części Nigerii. Śmiało możemy stwierdzić, że to przepyszne danie to tradycyjna potrawa nigeryjska.

To rodzime nigeryjskie jedzenie to pyszne połączenie ryżu w sosie na bazie papryki i pomidorów, podobne do zwykłego jollof, ale na tym podobieństwa się kończą. Rodzimy ryż jollof jest gotowany na oleju palmowym, dlatego niektórzy nazywają go „ryżem jollof z oleju palmowego”. Do potrawy dodaje się również inne lokalne składniki, takie jak sfermentowana fasola chleba świętojańskiego, ugu (liście dyni) i suszone owoce morza.

Olej palmowy jest jednym z głównych olejów kuchennych w Afryce Zachodniej. Jest mniej przetworzony i nadal zachowuje czerwono-pomarańczowy kolor i składniki odżywcze owoców palmy. Różni się to od białego oleju palmowego stosowanego przemysłowo na całym świecie. Olej palmowy nadaje potrawom pomarańczowy kolor i nadaje temu olejowi palmowemu charakterystyczny smak i aromat.

Jak ugotować rodzimy ryż Jollof ~ 653 ~

Podobnie jak wiele nigeryjskich potraw, rodzimy ryż jollof jest wszechstronny i można go przygotować z różnymi białkami. Zwykle stosuje się połączenie suszonej i świeżej ryby oraz mięsa, co po dodaniu warzyw tworzy kompletny posiłek jednogarnkowy.

Można dodać „orisirisi”, które w języku joruba oznacza „asortyment”, aw kontekście żywności oznacza asortyment mięs, w zależności od indywidualnych upodobań. Do przepisu użyłam suszonych krewetek i wędzonej makreli z dodatkiem szpinaku zamiast ugu.

Do tego przepisu polecam sella/golden basmati. To mój ulubiony ryż. Jest puszysty, ma wyjątkowy smak, a także bardzo dobrze zachowuje swoją konsystencję podczas gotowania, nie klei się.

Inne nigeryjskie przepisy na ryż, które musisz wypróbować to; Ayamase One Pot Rice, wegetariański ryż Jollof, nigeryjski ryż kokosowy i nigeryjski smażony ryż.

Jeśli szukasz pysznych, inspirowanych Nigerią przepisów, koniecznie zajrzyj do mojego e-booka „25 z 30”. Tutaj stworzyłem 25 smacznych oryginalnych przepisów z 30 składnikami, z których większość znajdziesz w nigeryjskiej kuchni, jak ignam, fasola, ryż, banan itp.

Pochodzący z Nigerii Jollof Rice

Abi Olayiwola

Pyszne jednogarnkowe danie ryżowe o wyrazistym smaku i aromacie z południowej Nigerii, gotowane na oleju palmowym i rodzimych przyprawach

#wprm-recipe-user-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-45-33); }#wprm-recipe-user-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-45-50); }#wprm-recipe-user-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-45-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-45-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-45-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-45-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 9 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 30 minut

Danie Brunch, Obiad, Lunch, Danie główneKuchnia afrykańska, nigeryjska

Porcje 4Kalorie 480 kcal

Składniki  1x2x3x

2 Cebula

1 Czerwona papryka

4 Pomidory Duże (pomidory wołowe)

1 Scotch bonnet

3 łyżki Olej z czerwonej palmy

1 łyżka Chleb świętojański

½ szklanki Wędzone krewetki

2 szklanki Ryż surowy

Wywar wg uznania

2 filety Wędzona makrela bez kości i płatków

Sól do smaku

Garść szpinaku

Instrukcje 

Namocz krewetki w gorącej wodzie na około godzinę przed gotowaniem.

Umyj chleb świętojański i odłóż na bok.

Usuń łodygę z papryki i szkockiej czapeczki, umyj i umieść w blenderze.~ 253~Jedną cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i wrzucić do blendera.

Zmiksować paprykę i cebulę.

Obrać i posiekać pozostałą cebulę. Trzymaj z boku.

Wlej olej palmowy na patelnię i umieść na średnim ogniu, aż będzie gorący.

Dodaj pokrojoną cebulę na patelnię i smaż przez około 2-3 minuty.

Wlej paprykę, pomidor i cebulę wymieszać na patelni.

Dodać chleb świętojański.

Odsączyć krewetki i dodać na patelnię. Gotuj przez około 10 minut, regularnie mieszając, aby zapobiec przywieraniu.

Ryż umyj, odsącz i wlej na patelnię. Dodaj bulion z odrobiną wody. Zamiast bulionu możesz użyć kostek rosołowych.

Dodaj trochę soli i makreli. Dokładnie wymieszaj.

Przykryj patelnię i pozwól ryżowi się ugotować.

Sprawdź ryż po kilku minutach, a jeśli potrzeba więcej płynu, dodaj niewielką ilość bulionu lub wody na raz.

Przykryj garnku i zmniejsz ogień, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie ugotowany.

Wmieszaj szpinak i podawaj.

Odżywianie

Kalorie: 480kcal

Słowo kluczowe Iwuk edesi, rdzenny jollof, nigeryjska żywność, Paml oil jollof

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!

Karaibski ryż z fasolą

Jollof Bulgur

Łatwa Lasagne Warzywna

Perski Kuku Sabzi