Zupy i sosy

Miyan Taushe | Zupa Dyniowa Hausa

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Miyan taushe to smaczny i pożywny gulasz spożywany przez Hausas. To połączenie dyni z orzeszkami ziemnymi, zielonymi warzywami liściastymi, przyprawami i mięsem jest pożywne, z dobrą równowagą pikantności i kremowości, dzięki czemu jest pobłażliwe.

Znana również jako zupa dyniowa Hausa lub nigeryjska zupa dyniowa. Miyan taushe to jedna z bardziej popularnych zup z północnej części Nigerii, obok miyan kuka (zupa z liści baobabu) i miyan gyeda (zupa z orzeszków ziemnych).

Zwykle podaje się go z masa/waina (ciasto ryżowe) lub tuwo shinkafa (kulki ryżowe). Jednak pasuje do większości jaskółek. Jaskółka odnosi się do gęstej pasty, zwykle wytwarzanej z ziaren skrobi lub roślin okopowych; i spożywane z zupami w Afryce Zachodniej.

Jak zrobić Miyana Taushe

Oto potrzebne składniki…

Jak to zrobić ~ 753 ~

Umyj i pokrój szpinak. Następnie umyj sfermentowaną fasolę chleba świętojańskiego. Trzymaj je z boku.

Mięso kozie umyj i wlej do rondla z filiżanką wody.

Pokrój jedną cebulę i posiekaj czosnek. Dodać na patelnię. Rozgnieć kostki bulionowe z odrobiną soli. Umieść patelnię na średnim ogniu. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Zwykle zajmuje to od 30 do 40 minut.

Podczas gdy mięso się gotuje, umyj dynię piżmową i odetnij dwa końce. Obierz, a następnie pokrój na połówki przed wydrążeniem nasion i pokrojeniem w kostkę. Ten post Simply Recipes pokazuje, jak to zrobić.

Dodaj dynię piżmową do garnka z mięsem i przykryj.

Kostki powinny być miękkie i gotowe po około 10 minutach. Zdjąć z patelni i przełożyć do innego garnka lub pojemnika. Użyj tłuczka do ziemniaków lub praski do puree.

Gdy dynia piżmowa się gotuje, umyj ją, a następnie usuń szypułki z czerwonej papryki i papryki Scotch Bonnet. Wymieszaj z pozostałą cebulą i odłóż na bok.

Kiedy mięso kozie będzie miękkie, wlej zmiksowaną paprykę na patelnię, nadal na średnim ogniu. Dodaj czerwony olej palmowy, mielone raki i sfermentowaną fasolę chleba świętojańskiego. Wymieszaj je na patelni, przykryj i gotuj przez 10 minut.

Wmieszaj masło orzechowe i zmniejsz ogień – gotuj przez 5 minut.

Dodaj rozgniecioną dynię piżmową. Wymieszaj z zawartością patelni i dopraw solą. W razie potrzeby dodaj więcej. Pozwól gotować przez 10 minut. Jeśli uważasz, że jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody, aby go rozrzedzić.

Wmieszaj szpinak, pozostaw na kolejne dwie minuty i zdejmij z ognia.

Kilka uwag o składnikach…

  • Dynia: To jest główny składnik tego przepisu i możesz użyć dowolnej dojrzałej dyni, kabaczka lub jadalnej tykwy. Użyłam dyni piżmowej, ponieważ jest dostępna w moich lokalnych sklepach.
  • Warzywo liściaste: Miyan taushe jest tradycyjnie przygotowywane z „yakuwa” (liście białego hibiskusa). Ten liść ma lekko pikantny smak, dla którego nie mogłem znaleźć bezpośredniego zamiennika. W moim przepisie użyłem szpinaku, ale możesz użyć innych warzyw liściastych, takich jak jarmuż, ugwu (karbowane liście dyni) lub callaloo. Jeśli znajdziesz yakuwę, wystarczy użyć tylko trochę, ponieważ pikantny smak może zdominować zupę, jeśli użyjesz jej za dużo. tolerancja.
  • Mięso kozie: Można zastąpić innymi białkami – wołowiną, jagnięciną, kurczakiem, wędzoną rybą itp.

Często zadawane pytania i uwagi dotyczące przepisów

Co zrobić z resztkami dyni/dyni? Jeśli nie zużyjesz całej dyni/dyni, możesz pokroić ją na mniejsze kawałki i zamrozić. Następnie gotuj bezpośrednio z zamrożonego, gdy będziesz gotowy do użycia. Resztę możesz też zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce; wytrzyma około tygodnia w ten sposób.

Czy mogę użyć puree z dyni z puszki? Dynia w puszce jest dobrym zamiennikiem, jeśli nie możesz znaleźć świeżej dyni/dyni. To gotowana i rozgnieciona dynia/dynia, więc zadziała.

Czy mogę zamrozić resztki? Tak, możesz! Miyan Taushe będzie przechowywany w zamrażarce przez wiele tygodni. W lodówce wytrzyma również około tygodnia.

Gdzie mogę dostać mięso kozie? Mięso kozie nie jest powszechne w głównych supermarketach w Wielkiej Brytanii. Zamiast tego znajdziesz go w specjalistycznych sklepach mięsnych, sklepach rolniczych oraz sklepach azjatyckich, afrykańskich lub karaibskich.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Inne afrykańskie zupy do jedzenia z łykiem…

Zachodnioafrykańska zupa z orzeszków ziemnych

Zupa Okro

Łatwa Zupa Gbegiri

Zupa Egusi

Miyan Taushe – Zupa Dyniowa Hausa

Abi Olayiwola

Miyan taushe to pyszne połączenie dyni z orzeszkami ziemnymi, zielonymi warzywami liściastymi, przyprawami i mięsem, które je się z połykaniem.

#wprm-recipe-user-rating-7 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-7 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-7-33); }#wprm-recipe-user-rating-7 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-7-50); }#wprm-recipe-user-rating-7 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-7-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-7-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-7-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-7-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 2 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 1 godz. 30 min Całkowity czas 1 godz. 30 min

Danie ZupaKuchnia afrykańska, nigeryjska

Porcje 6Kalorie 419 kcal

Składniki  1x2x3x

1 kg Mięso kozie pokrojone na małe kawałki

3 ząbki Czosnek

2 Cebula średnia

Sól do smaku

2 Kostki bulionowe

2 Czerwona papryka

3 Pomidory~ 253~2 papryczki Scotch bonnet

1 łyżka Sfermentowana fasola chleba świętojańskiego

3 łyżki Czerwony olej palmowy

1 łyżka Raki mielone

½ Dynia piżmowa duża lub jedna mała

3 łyżki Masło orzechowe bez dodatku cukru

2 szklanki Szpinaku

Instrukcje 

Umyj i pokrój szpinak. Następnie umyj sfermentowaną fasolę chleba świętojańskiego. Trzymaj oba na boku.

Umyj kozie mięso i wlej do rondla z filiżanką wody.

Pokrój jedną cebulę i posiekaj czosnek. Dodać na patelnię. Rozgnieć kostki bulionowe z odrobiną soli.

Umieść patelnię na średnim ogniu. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Zwykle zajmuje to od 30 do 40 minut.

Podczas gdy mięso się gotuje, umyj dynię piżmową i odetnij oba końce.

Zdejmij skórkę ostrym nożem. Przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę

Dodać dynię piżmową do garnka z mięsem i przykryć. Kostki powinny być miękkie i gotowe po około 10 minutach. Zdjąć z patelni i przełożyć do innego garnka lub pojemnika. Użyj tłuczka do ziemniaków lub praski do rozgniatania.

Gdy dynia piżmowa się gotuje, umyj ją, a następnie usuń łodygi z czerwonej papryki i papryki Scotch Bonnet. Wymieszaj z pozostałą cebulą i odłóż na bok.

Gdy mięso kozie będzie miękkie, wlej zmiksowaną paprykę na patelnię, wciąż na średnim ogniu. Dodaj czerwony olej palmowy, mielone raki i sfermentowaną fasolę chleba świętojańskiego. Wymieszaj je na patelni, przykryj i gotuj przez 10 minut.

Dodaj masło orzechowe i zmniejsz ogień — gotuj przez 5 minut.

Dodaj rozgniecioną dynię piżmową. Wymieszaj z zawartością patelni i dopraw solą. W razie potrzeby dodaj więcej. Pozwól gotować przez 10 minut. Jeśli uważasz, że jest za gęste, możesz dodać trochę wody, aby je rozrzedzić.

Wmieszaj szpinak, pozostaw na jeszcze dwie minuty i zdejmij z ognia.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 419 KCALCARBOHYRATES: 18GZEIN: 42GFAT: 20GSATERATED TAT: 7GPOLYUNSATERATED TAT: 2GMONOUNSUTATHED: 8GCholesterol: 107mgsod: 230mgpotasion: 1207mgfiber

Słowo kluczowe Miyan tausze

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!