Przejdź do przepisu
Matoke, znany po angielsku jako banan z regionu East African Highland, jest podstawowym produktem w Afryce Wschodniej, zwłaszcza w Ugandzie i Tanzanii. Posiłek przygotowany z niedojrzałej, zielonej matoke jest również nazywany „matoke”. Dzielę się pysznym przepisem na matoke z fasolą, który jest sycący i pocieszający. W sam raz na tę zimną porę roku.
Banany z regionu wschodnioafrykańskiego są krótkie i grube i są cenione w swojej zielonej formie do gotowania. Dojrzały matoke jest słodki i miękki jak większość bananów.
Zielone banany, zwane także bananami do gotowania, stanowią podstawę diety w Afryce, na Karaibach, w Ameryce Południowej i Azji Południowo-Wschodniej; a matoke jest tylko jednym z nich. Są bogate w potas i są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Te banany są również dość skrobiowe i muszą być spożywane z innymi źródłami pożywienia.
Matoke jest znany jako narodowa potrawa Ugandy i jest spożywany podczas większości posiłków. Podobnie jak większość podstawowych artykułów spożywczych, jest łatwo dostępny, tani i sycący. Te zielone banany z wyżyn Afryki Wschodniej są zazwyczaj tłuczone, tłuczone lub gotowane. Zwykle je się je z mięsem, rybą lub sosem orzechowym; i trochę warzyw.
Dodałem fasolę do mojego przepisu na matoke, aby dodać białka. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan i jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Oprócz matoke wszystkie składniki tego przepysznego dania znajdują się w szafkach sklepowych.
To, co sprawia, że matoke nadaje się do gotowania, to wysoka zawartość skrobi; którego nie znajdziesz w wielu bananach. Matokes jest zwykle dostępny w afrykańskich sklepach w Wielkiej Brytanii. Jeśli nie możesz go znaleźć w pobliżu, dobrym zamiennikiem będzie zielony banan lub tajskie zielone banany (sprzedawane w azjatyckich sklepach).
Jak zrobić matoke z fasolą ~ 653 ~
Trudno jest obrać skórkę z niedojrzałego banana. Mam wspomnienia walki z zieloną skórką babki lancetowatej, kiedy robiliśmy chipsy z babki lancetowatej, kiedy dorastałem. Myśl o lepkim soku zostawiającym trwałe plamy na moich ubraniach wciąż mnie przeraża. Dowiedziałem się, że Jamajczycy jedzą gotowanego zielonego banana; a skórka łatwo schodzi po ugotowaniu; więc właśnie to zrobiłam dla tego przepisu. https://www.livestrong.com/article/545364-jak-gotowac-jamaican-boiled-green-banana/
Możesz dodać inne warzywa, a nawet mięso lub ryby do tego przepisu, jeśli wolisz.
Czemu by nie spróbować Kachumbari i Irio, także z regionu Afryki Wschodniej.
Matoke z fasolą
Abi Olayiwola
Pyszne, sycące i sycące narodowe danie Ugandy, przygotowane z matoke (banan z regionu wschodnioafrykańskiego).
#wprm-recipe-user-rating-16 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-16 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-16-33); }#wprm-recipe-user-rating-16 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-16-50); }#wprm-recipe-user-rating-16 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-16-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-16-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-16-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-16-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 12 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 35 minut
Danie Kolacja, Lunch, Danie główne, DodatekKuchnia afrykańska, wschodnioafrykańska, kenijska, ugandyjska
Porcje 2Kalorie 412 kcal
Składniki 1x2x3x
4 Zielona matoke
2 łyżki Olej
1 Posiekana cebula
1 łyżeczka Starty imbir
2 ząbki Czosnek posiekany
½ łyżeczki Kminek
1 puszka Posiekane pomidory lub 400g~ 253~½ puszka fasoli Kidney lub 200g, odsączonej
½ szklanki Wywar warzywny lub woda
½ łyżeczki Płatki chilli
Sól do smaku
½ szklanki Siekana kolendra
453~
Instrukcje
Bardzo dobrze umyj banany. Zdejmij górę i końce.
Gotuj w gorącej wodzie przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia.
Poczekaj, aż ostygnie przed zdjęciem skórki.
Rozgrzej olej w rondlu.
Dodaj cebulę na patelnię i mieszaj przez kilka minut, aż cebula stanie się przezroczysta.
Dodaj kminek, czosnek i imbir. Mieszaj ciągle przez około 1 minutę, następnie dodaj pokrojone pomidory i fasolę.
Wlej bulion lub wodę z odrobiną soli. Dodaj płatki chilli i przykryj patelnię.
Pozostaw na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Wlej banany.
Pozostaw na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut, a następnie dodaj kolendrę.
Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie rozgnieć zawartość garnka do pożądanej konsystencji.
Zdjąć z ognia i podawać.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 412 kcal Węglowodany: 73 g Białko: 5 g Tłuszcz: 15 g Tłuszcze nasycone: 1 g Sód: 550 mg Potas: 1381 mg Błonnik: 7 g Cukier: 35 g Witamina A: 2801 IU Witamina C: 58 mg Wapń: 87 mg Żelazo: 4 mg
Słowo kluczowe Matoke
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!