Skocz do przepisu
Marokańska Taktouka to pyszna gotowana sałatka, która jest podawana jako przystawka lub dodatek, zwykle z chlebem.
To pyszne i aromatyczne połączenie zielonej papryki i pomidorów z ziołami i przyprawami ucieleśnia proste, ale przepyszne smaki tradycyjnego marokańskiego jedzenia. Taktouka jest zwykle podawana z chlebem, ale to nie znaczy, że nie można jej podawać z innymi potrawami. Pysznie smakuje z grzankami, ryżem lub kuskusem, a sam smakuje wyśmienicie. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Kiedy ludzie słyszą taktouka, automatycznie myślą o shakshuka, która jest innym daniem. Shakshuka to jajka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym, podczas gdy taktouka nie obejmuje jajek. W kuchni marokańskiej i ogólnie na Bliskim Wschodzie posiłek zaczyna się od małych misek sałatek, na przykład taktouka i zaalouk. Te przystawki są podawane z chlebem, aby zetrzeć pyszny sos. Taktouka jest bardzo popularną przystawką i zawsze znajduje się w menu, niezależnie od tego, czy jesz poza domem, w domu, czy w domu kogoś innego.
Jak zrobić Taktoukę
Taktouka, to jedno z tych dań, które smakują lepiej w następnej kolejności
dzień, więc zrób więcej niż potrzebujesz; lub nawet zrobić to do przodu, a będziesz się z tego cieszyć
jeszcze. Dobrze wytrzyma w lodówce przez kilka dni. Można podawać na ciepło lub
zimno, chociaż wolę gorące.
W tym przepisie na taktoukę nie upiekłam i nie obrałam
papryka, jak robi się to tradycyjnie, aby zaoszczędzić czas; Dodałam wędzoną paprykę
nadać dymny smak związany z tym daniem. Oznaczało to, że papryka
miał więcej gryzienia, co bardzo mi się podobało. Dodałem też trochę szkockiej maski
podgrzać, ale możesz to pominąć, jeśli nie lubisz gorących potraw.
Jeśli masz mało czasu, możesz również użyć kupionej w sklepie pieczonej papryki w słoikach, ale wyjdzie to drożej.
Marokański Taktouka
Abi Olayiwola
Taktouka to pyszna gotowana sałatka z Maroka, zwykle spożywana jako przystawka. Jest łatwy w przygotowaniu i odpowiedni dla wegetarian i wegan.
#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-24-33); }#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-24-50); }#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-24-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-24-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-24-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-24-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,88 z 8 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 30 minut
Danie Przystawka, Dip, PrzystawkaKuchnia śródziemnomorska, marokańska, północnoafrykańska
Porcje 4Kalorie 147,3 kcal
Składniki 1x2x3x
3 łyżki Olej
3 ząbki Czosnek posiekany
½ łyżeczki Mielony kminek
1 łyżeczka Wędzona papryka
3 duże Zielona papryka posiekana
1 puszka Posiekane pomidory
1 mała Scotch Bonnet (opcjonalnie) posiekana
Sól do smaku
2 łyżki Świeża kolendra Posiekana
2 łyżki Posiekanej pietruszki
Instrukcje
Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu
Dodaj czosnek, kminek i wędzoną paprykę i mieszaj nieprzerwanie przez 30 sekund
Wrzuć zieloną paprykę na patelnię i wymieszaj; dodaj pomidory, szkocką paprykę i trochę soli do smaku.
Poczekaj, aż zawartość patelni się rozgrzeje. Kiedy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i przykryj patelnię.
Odstaw na 15 minut, następnie dodaj pietruszkę i kolendrę. Przykryj patelnię na kolejne 10 minut, aby wszystkie smaki się rozwinęły.
Zdjąć z ognia i podawać.
Odżywianie
Kalorie: 147,3kcal
Słowo kluczowe marokański starter, Taktouka
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!
Musisz też spróbować tego południowoafrykańskiego przysmaku, chakalaka.