Przyprawy i składniki Wegetariańskie

Marokańska Taktouka

Skocz do przepisu

Marokańska Taktouka to pyszna gotowana sałatka, która jest podawana jako przystawka lub dodatek, zwykle z chlebem.

To pyszne i aromatyczne połączenie zielonej papryki i pomidorów z ziołami i przyprawami ucieleśnia proste, ale przepyszne smaki tradycyjnego marokańskiego jedzenia. Taktouka jest zwykle podawana z chlebem, ale to nie znaczy, że nie można jej podawać z innymi potrawami. Pysznie smakuje z grzankami, ryżem lub kuskusem, a sam smakuje wyśmienicie. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Kiedy ludzie słyszą taktouka, automatycznie myślą o shakshuka, która jest innym daniem. Shakshuka to jajka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym, podczas gdy taktouka nie obejmuje jajek. W kuchni marokańskiej i ogólnie na Bliskim Wschodzie posiłek zaczyna się od małych misek sałatek, na przykład taktouka i zaalouk. Te przystawki są podawane z chlebem, aby zetrzeć pyszny sos. Taktouka jest bardzo popularną przystawką i zawsze znajduje się w menu, niezależnie od tego, czy jesz poza domem, w domu, czy w domu kogoś innego.

Jak zrobić Taktoukę

Taktouka, to jedno z tych dań, które smakują lepiej w następnej kolejności
dzień, więc zrób więcej niż potrzebujesz; lub nawet zrobić to do przodu, a będziesz się z tego cieszyć
jeszcze. Dobrze wytrzyma w lodówce przez kilka dni. Można podawać na ciepło lub
zimno, chociaż wolę gorące.

W tym przepisie na taktoukę nie upiekłam i nie obrałam
papryka, jak robi się to tradycyjnie, aby zaoszczędzić czas; Dodałam wędzoną paprykę
nadać dymny smak związany z tym daniem. Oznaczało to, że papryka
miał więcej gryzienia, co bardzo mi się podobało. Dodałem też trochę szkockiej maski
podgrzać, ale możesz to pominąć, jeśli nie lubisz gorących potraw.

Jeśli masz mało czasu, możesz również użyć kupionej w sklepie pieczonej papryki w słoikach, ale wyjdzie to drożej.

Marokański Taktouka

Abi Olayiwola

Taktouka to pyszna gotowana sałatka z Maroka, zwykle spożywana jako przystawka. Jest łatwy w przygotowaniu i odpowiedni dla wegetarian i wegan.

#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-24-33); }#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-24-50); }#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-24-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-24-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-24-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-24-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,88 z 8 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 30 minut

Danie Przystawka, Dip, PrzystawkaKuchnia śródziemnomorska, marokańska, północnoafrykańska

Porcje 4Kalorie 147,3 kcal

Składniki  1x2x3x

3 łyżki Olej

3 ząbki Czosnek posiekany

½ łyżeczki Mielony kminek

1 łyżeczka Wędzona papryka

3 duże Zielona papryka posiekana

1 puszka Posiekane pomidory

1 mała Scotch Bonnet (opcjonalnie) posiekana

Sól do smaku

2 łyżki Świeża kolendra Posiekana

2 łyżki Posiekanej pietruszki

Instrukcje 

Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu

Dodaj czosnek, kminek i wędzoną paprykę i mieszaj nieprzerwanie przez 30 sekund

Wrzuć zieloną paprykę na patelnię i wymieszaj; dodaj pomidory, szkocką paprykę i trochę soli do smaku.

Poczekaj, aż zawartość patelni się rozgrzeje. Kiedy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i przykryj patelnię.

Odstaw na 15 minut, następnie dodaj pietruszkę i kolendrę. Przykryj patelnię na kolejne 10 minut, aby wszystkie smaki się rozwinęły.

Zdjąć z ognia i podawać.

Odżywianie

Kalorie: 147,3kcal

Słowo kluczowe marokański starter, Taktouka

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!

Musisz też spróbować tego południowoafrykańskiego przysmaku, chakalaka.