Skocz do przepisu
Jeśli szukasz super smacznego dodatku do „szybkich”, wieczornych posiłków w pracy, to koniecznie musisz spróbować tego makaronu chermoula z tuńczykiem. Chermoula to pachnąca i cytrusowa przyprawa, używana w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs i ryb. Jest to jednak bardzo wszechstronny sos, którego można używać do przyprawiania wielu różnych potraw.
Chermoula jest bardzo prosta w przygotowaniu i może być używana jako marynata lub sos. Wyśmienicie smakuje prosto z grilla na grillowanym mięsie, rybach lub warzywach. Pysznie smakuje również jako dodatek do makaronu i kuskusu lub jako dip do podpłomyków.
Chermoula jest podobna do chimichurri i używana w podobny sposób. Główne różnice między nimi polegają na tym, że chermoula używa więcej kolendry niż pietruszki; i woła o cytryny zamiast octu.
Sos Chermoula
Nie ma dwóch takich samych przepisów na chermulę. To zależy od tego, kto robi, gdzie jest i co ma do dyspozycji, ale kluczowe składniki kolendry, pietruszki, czosnku, oliwy z oliwek i cytryny łączą się w przyjemny sposób, tworząc wybuchowy smak, który dobrze pasuje do tego makaronu chermoula z tuńczykiem.
Dodanie sosu chermoula do zwykłego dania z „makaronem z tuńczyka” przenosi smak na inny poziom. Pachnący i świeży smak makaronu chermoula z tuńczykiem jest niesamowity; i wszyscy wrócą na kilka sekund.
Sos Chermoula wytrzyma około trzech dni w lodówce, ale w moim domu zwykle nie jest taki długi. Zawsze bardzo szybko udaje nam się znaleźć dobre zastosowanie dla resztek.
Jak zrobić makaron Chermoula z tuńczykiem ~ 653 ~
Sos Chermoula jest tradycyjnie przygotowywany przez drobno posiekane składniki, ale blender lub robot kuchenny również się nada. Łatwiej jest mi korzystać z blendera, a ponadto pozwala mi on wykorzystać wszystkie części kolendry i pietruszki.
Tuńczyka można zastąpić kurczakiem lub nawet pominąć w daniu, nie odbiera to aromatycznego połączenia makaronu z sosem chermoula.
Aby zaoszczędzić czas, przygotuj sos podczas gotowania makaronu, aby oba były gotowe mniej więcej w tym samym czasie.
Makaron Chermoula Z Tuńczykiem
Abi Olayiwola
Marokańska chermoula zmienia to danie z makaronu z tuńczyka z prostego na niesamowicie pyszne.
#wprm-recipe-user-rating-38 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-38 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-38-33); }#wprm-recipe-user-rating-38 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-38-50); }#wprm-recipe-user-rating-38 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-38-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-38-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-38-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-38-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,91 z 10 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 35 min
Danie Obiad, Lunch, Danie GłówneKuchnia marokańska, północnoafrykańska
Porcje 4Kalorie 419 kcal
Składniki 1x2x3x
Sos Chermoula
2 filiżanki Świeża kolendra
1 szklanka Pietruszka
2 ząbki Czosnek
1 łyżeczka Mielony kminek
½ łyżeczki Papryka wędzona
½ łyżeczki Płatki pieprzu
¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki Świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Sól do smaku
Makaron Chermoula z tuńczykiem
2 szklanki Makaronu (użyłam conchiglie)
Sól do smaku~253 ~2 puszki odsączonego tuńczyka
1/2 sosu Chermoula
Instrukcje
Chermoula
Połącz składniki chermuli w blenderze lub robocie kuchennym.
Miksuj lub miksuj przy niskich ustawieniach, aż uzyskasz grube puree.
Makaron Chermoula z tuńczykiem
Ugotuj makaron solą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsączyć na durszlaku.
Wlej makaron do miski. Dodaj tuńczyka i połowę sosu chermoula. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Dodaj więcej sosu chermoula, jeśli wydaje się suchy lub jeśli wolisz bardziej pikantny smak.
Podawaj, gdy jest jeszcze gorący.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 419 KCALCARBOHYDRETY: 44GTREIN: 25GFAT: 16GSATERATED TAT: 2GPOLYUNSATERATED TAT: 2GMONOUNSUTATED FAT: 11GTRANS FAT: 1GCholesterol: 31 Mgsodium: 233mgpotasium: 432mgfiber: 3gSgar: 2GVITAMIN A: 2160iuVSodium:
Słowo kluczowe Czermoula
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!