Skocz do przepisu
Ayamase krewetkowy makaron, czyli makaron gotowany w pikantnym sosie z zielonego pieprzu to proste danie, które obfituje w smaki. Jeśli lubisz pikantne jedzenie i szukasz alternatywy dla makaronu w sosie pomidorowym lub kremowym, to powinno być dla Ciebie. Jest to również świetna alternatywa dla dania z ryżu, gdy goszczą Państwo.
To danie zostało zainspirowane gulaszem Ayamase, który ma swoje korzenie w Afryce Zachodniej. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym gulaszu, przeczytaj ten wpis na blogu.
Makaron Ayamase to bardzo uniwersalne danie, które można dostosować do wegetarian, pomijając krewetki i mielone raki.
Co będzie potrzebne do zrobienia makaronu Ayamase ~ 653 ~
Kilka uwag o składnikach..
- Scotch bonnet: Ayamase to ostry sos, a zielony scotch bonnet to jeden z charakterystycznych składników. Jeśli uznasz, że Scotch Bonnet jest zbyt ostry, możesz zastąpić go innym łagodniejszym zielonym chili, takim jak jalapeno lub całkowicie pominąć.
- Warzywa: Możesz dodać dowolne dodatkowe warzywo lub po prostu zamienić groszek na ulubione warzywa
- Czerwony olej palmowy: Zgodnie z tradycyjnym przepisem ayamase, do tego dania z makaronem użyłem czerwonego oleju palmowego; który działał całkiem dobrze. Możesz zastąpić innymi olejami, jeśli nie masz dostępu do czerwonego oleju palmowego. Jeśli nie znasz czerwonego oleju palmowego, koniecznie przeczytaj ten post o najważniejszym oleju kuchennym w Afryce Zachodniej.
- Mielone raki: To kolejny tradycyjny składnik gulaszu ayamase. Zasadniczo jest to suszony, mielony rak, który jest używany do przyprawiania pikantnych potraw w kuchni Afryki Zachodniej. Nie mogłem wymyślić substytutu tego składnika, ale możesz ugotować makaron ayamasa bez niego, jeśli nie jest dostępny. Zwykle jest sprzedawany w sklepach azjatyckich i afrykańskich. Jest również dostępny na Amazon.
~252 ~ Białko: Możesz użyć innego białka niż krewetki. Piersi z kurczaka lub filety rybne pokrojone na małe kawałki bardzo dobrze sprawdzą się w tym przepisie. Wystarczy dodać go wcześniej, aby odpowiednio się ugotował.
Jak to zrobić
Makaron ugotować z solą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić.
Usuń łodygę z papryki i szkockiej czapeczki i dodaj do blendera. Obierz cebulę i czosnek; zmiksować z papryką.
Wlej olej palmowy na patelnię i pozostaw na około 2 minuty, aby lekko zbielał. Dodać zmiksowaną mieszankę ze zmielonymi rakami, kostką bulionową i odrobiną soli.
Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu. Powinno to zająć około 15 minut i powinno wyglądać tak.
Dodaj krewetki i groszek. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Wrzuć makaron i pozwól mu się ogrzać przed zdjęciem z ognia.
Makaron Ayamase z Krewetkami
Abi Olayiwola
Makaron gotowany w pikantnym sosie z zielonego pieprzu inspirowany gulaszem ayamase z Afryki Zachodniej jest pyszny i oferuje coś innego niż zwykły makaron w sosie śmietanowym lub pomidorowym.
#wprm-recipe-user-rating-22 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-22 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-22-33); }#wprm-recipe-user-rating-22 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-22-50); }#wprm-recipe-user-rating-22 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-22-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-22-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-22-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-22-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 6 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 30 minut
Danie Obiad, Lunch, Danie GłówneKuchnia afrykańska, afrykańska zachodnia
Porcje 4Kalorie 393 kcal
Składniki 1x2x3x
2 szklanki Makaron
1 Zielona papryka
2 Zielona Scotch Bonnet
1 Średnia cebula
3 ząbki Czosnek
3 łyżki Czerwonego oleju palmowego
1 łyżka Mielone raki ~ 253~Sól do smaku
1 Kostka bulionu
1 szklanka Świeże krewetki
1 szklanka Groszek zielony
Instrukcje
Ugotuj makaron z solą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłóż na bok.
Podczas gdy makaron się gotuje, przygotuj sos.
Usuń łodygę z papryki i szkocką czapeczkę i włóż do blendera. Obierz cebulę i czosnek; wymieszaj z papryką.
Wlej olej palmowy do rondla i pozostaw na około 2 minuty, aby lekko zbielał. Dodać zmiksowaną mieszankę ze zmielonymi rakami, kostką bulionową i odrobiną soli. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu. Powinno to zająć około 15 minut.
Dodaj krewetki i groszek. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Wrzuć makaron i pozwól mu się ogrzać przed zdjęciem z ognia.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 393 KCALCARBOHYRETRES: 52GZEIN: 18GFAT: 12GSATERATED TAT: 6GPOLYUNSATERATED TAT: 2GMONOUNSUTATED TAT: 4GCholesterol: 90mgsod: 513mgpotasium: 374mgfiber
Słowo kluczowe afrykańskie danie z makaronem, Ayamase
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!
Inne dania inspirowane Afryką Zachodnią do spróbowania to;
Ryż jednogarnkowy Ayamase
Nigeryjski ryż Jollof