Wegetariańskie

Łatwy przepis Nasi Goreng

Uwielbiamy ryż w mojej rodzinie, aw mojej lodówce zawsze zostaje resztka ryżu. Jednym ze sposobów wykorzystania tych resztek jest prosty przepis na nasi goreng, którym się dzisiaj dzielę. To pyszne i pikantne danie to nie tylko inny sposób na jedzenie ryżu, ale także dobry sposób na zapobieganie marnowaniu żywności.

Przejdź do przepisu

Co to jest Nasi Goreng?

Nasi goreng to jedno z narodowych dań Indonezji. Prezydentowi Obamie podano to danie, kiedy odwiedził ten kraj, to musi coś oznaczać, prawda? Zasadniczo jest to smażony ryż, zwykle gotowany z kepas manis, pastą chili i krewetkami; następnie posypane sadzonymi jajkami. Indonezyjczycy zwykle jedzą ryż z większością posiłków, a nasi goreng jest często spożywany jako śniadanie, aby wykorzystać ryż pozostały z poprzedniego wieczoru.

Jednym z głównych składników profilu smakowego tego dania jest kecap manis. Jak większość dań, nasi goreng przygotowywane jest różnie w zależności od tego, w jakiej części Indonezji, a nawet w jakim gospodarstwie domowym się znajdujesz (nie żebym tam kiedykolwiek była, ale jest na mojej liście miejsc do odwiedzenia). Dodatki obejmują mięso, owoce morza, ryby i różne warzywa. Do mojego łatwego przepisu na nasi goreng użyłam resztek ryżu i fasolki szparagowej, których miałam dużo, kiedy robiłam to danie.

Co to jest Kecap Manis?

Większość przepisów na nasi goreng wymaga kecap manis. Kecap manis, zwany także słodkim sosem sojowym, to słodzona przyprawa, która pochodzi z Indonezji. Jest dostępny w większości supermarketów w Wielkiej Brytanii; i można go znaleźć w tej samej alejce co sos sojowy. Ma intensywny melasowy aromat; jest słodszy i ma gęstszą konsystencję niż zwykły sos sojowy, a słodki smak zawdzięcza przede wszystkim dodatkowi cukru palmowego. Ten sos jest bardzo uniwersalny, świetnie komponuje się również z makaronem stir-fry i sałatkami.

Przydatne wskazówki

Ważne jest, aby ugotować i schłodzić ryż w lodówce, przynajmniej przez kilka godzin przed przygotowaniem smażonego mięsa. Dzień wcześniej jeszcze lepiej pozwolić ryżowi wyschnąć i ostygnąć, aby ziarna pozostały rozdzielone. Przepis najlepiej sprawdza się z wokiem, który równomiernie rozprowadza ciepło, ale możesz też użyć patelni z powłoką nieprzywierającą

Przepis Nasi Goreng ~ 653 ~

Abi Olayiwola

To danie z Indonezji to dobry sposób na wykorzystanie resztek ryżu i warzyw.

#wprm-recipe-user-rating-44 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-44 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-44-33); }#wprm-recipe-user-rating-44 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-44-50); }#wprm-recipe-user-rating-44 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-44-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-44-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-44-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-44-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,38 z 8 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 15 min Całkowity czas 35 min

Danie Śniadanie, Danie GłówneKuchnia Indonezyjska

Porcje dla 2 osóbKalorie 272 kcal

Składniki  1x2x3x

2 łyżki stołowe Olej

1 średnia Cebula Siekana

2 ząbki Czosnek Siekany

wielkości kciuka Imbir

½ łyżeczki Płatki chilli

1 Czerwona papryczka chilli

30 g Fasolka szparagowa Cienka w plasterkach

200 g Ryż Gotowany

1 łyżka stołowa Cekap manis (słodki sos sojowy)

Sól do smaku

3 łodygi Dymka

2 Jajka sadzone

Instrukcje 

1. Usmaż jajka i odłóż na bok.2. Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni na małym ogniu.3. Gotuj cebulę, aż będą przezroczyste.4. Dodaj czosnek, chilli i imbir; i mieszać w sposób ciągły przez jedną minutę.5. Wlej fasolkę szparagową i czerwoną paprykę i mieszaj dalej przez dwie minuty.6. Dodaj ryż do garnka, wciąż mieszając, i pozwól mu się zagotować. Wlać cekap manis i dalej mieszać.8. Spróbuj iw razie potrzeby dodaj trochę soli.9. Wymieszaj z dymką i zdejmij z ognia.10. Udekoruj kolendrą i podawaj z jajkiem sadzonym.

Odżywianie

Kalorie: 272kcal

Słowo kluczowe Łatwy przepis Nasi Goreng

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!