Dania główne

Łatwy kurczak z Yassa

Przejdź do przepisu

Kurczak yassa! Kurczak Yassa! Ten pyszny kurczak marynowany jest w cebuli, cytrynie, musztardzie i przyprawach, które zmiękczają kurczaka. Kurczak rozwija również niesamowity aromat i pikantny pikantny smak, który kusi kubki smakowe.

Kurczak Yassa to jedno z najpopularniejszych dań pochodzących z Afryki Zachodniej. Niektórzy nazywają go kurczakiem senegalskim lub gambijskim, inni nazywają go francuską nazwą Poulet yassa. Wszystkie odnoszą się do tego samego wyśmienitego dania z kurczaka, które jest podstawą w regionie Gambia/Senegal w Afryce Zachodniej.

Ta senegalska potrawa z kurczaka wymaga dużej ilości cebuli, ale niech cię to nie zrazi. Ostrość cebuli złagodzi cytryna i musztarda. Staje się miękka i nabiera niesamowitego smaku, prawie jak marynowana cebula.

Tradycyjny przepis na kurczaka yassa obejmuje marynowanie kurczaka, grillowanie lub smażenie na brązowo, karmelizowanie cebuli, a następnie gotowanie sosu w celu jego zredukowania przed ponownym dodaniem kurczaka. Ten proces jest długi, ale poziomy złożonych smaków są nie z tego świata.

Stworzyłem oszukany przepis – zamarynuj i po prostu włóż do piekarnika, aby cebula i kurczak się upiekły. Jest to bardziej odpowiednie dla mojego intensywnego stylu życia; Po pracy mogę włożyć go do piekarnika; i zająć się innymi sprawami. Smaki tego łatwego są bardzo zbliżone do tradycyjnego dania, które sprawdza się u mnie idealnie.

Muszę się przyznać, że nigdy nie gotowałem z musztardą, dopóki nie spróbowałem po raz pierwszy kurczaka yassa, ale przepis tak mi się spodobał, że teraz częściej używam go do innych dań.

Ja podałam kurczaka yassa z pieczonymi ziemniakami, ale ten afrykański gulasz jest świetny z dużą ilością jedzenia. Wypróbuj z białym ryżem, makaronem, kuskusem – właściwie wszystkim, co zjesz z sosem; i możesz już iść.

Pamiętaj, że to prosty przepis na kurczaka yassa przygotowanego w piekarniku, dzięki czemu cebula nie będzie tak ciemna jak w przepisach przygotowanych w tradycyjny sposób. W związku z tym sos też ma jaśniejszy kolor, ale nie odbiera to pyszności temu daniu.

Jak zrobić łatwego kurczaka Yassa ~ 653 ~

Ten senegalski przepis na kurczaka wymaga planowania, ponieważ smak powstaje z marynowania kurczaka w mieszance cebuli i cytryny. Możesz marynować rano przed wyjściem do pracy lub nawet na noc. Im dłuższy czas, tym lepszy smak.

Łatwy kurczak Yassa ~ 653 ~

Abi Olayiwola

Przepis na yassa z kurczaka z piekarnika wymaga niewielkiego wysiłku, a za to pełen smaku.

#wprm-recipe-user-rating-37 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-37 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-37-33); }#wprm-recipe-user-rating-37 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-37-50); }#wprm-recipe-user-rating-37 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-37-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-37-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-37-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-37-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,84 z 6 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 55 minut

Danie Kolacja, Lunch, Danie GłówneKuchnia Afrykańska, Gambijska, Senegalska, Zachodnioafrykańska

Porcje 4Kalorie 441 kcal

Składniki  1x2x3x

4 Piersi z kurczaka

Odrobina soli

2 Liście laurowe

3 Cebula średniej wielkości, drobno pokrojona

4 ząbki Czosnek posiekany

2 łyżki Musztarda

¼ szklanki Olej~ 253~2 Wyciśnięte cytryny

1 Scotch Bonnet

Instrukcje 

Natrzyj trochę soli na piersi z kurczaka.

Umieść kurczaka ze wszystkimi składnikami na blasze do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Przykryj blachę do pieczenia folią i wstaw do lodówki na noc lub co najmniej 4 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z termoobiegiem.

Umieść kurczaka w piekarniku wciąż przykrytym.~ 253~Pozwól gotować przez około 40 minut. Następnie zdejmij folię i odłóż z powrotem na kolejne 15 minut; aby cebula zaczęła się rumienić.

Zdjąć z ognia i podawać.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 441 kcal Węglowodany: 14 g Białko: 50 g Tłuszcz: 20 g Tłuszcze nasycone: 2 g Cholesterol: 145 mg Sód: 352 mg Potas: 1054 mg Błonnik: 3 g Cukier: 5 g Witamina A: 92 IU Witamina C: 42 mg Wapń: 54 mg Żelazo:

Kuchnia afrykańska, Kurczak yassa, Kurczak gambijski, Poulet yassa, Kurczak senegalski, Kurczak yassa

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!

Exit mobile version