Wegetariańskie

Prosta Zupa Brokułowa Z Mlekiem Kokosowym

Brokuły to jedno z warzyw, na które moje dzieci kręcą nosem, ale ta kremowa i prosta zupa brokułowa jest tak smaczna, że podobało im się. Dla innych ludzi, którzy prawdopodobnie odsuną brokuły na bok swoich talerzy, cóż; ten przepis może zmienić twoje zdanie!

Przejdź do przepisu

Ten prosty przepis na zupę brokułową został zainspirowany tajskimi smakami, ale jest łagodniejszy dla szerszego grona odbiorców. Mleko kokosowe nadaje mu przyjemną kremowość i maskuje brokułowy smak. Jest łatwy w przygotowaniu, pyszny, pełen składników odżywczych i po prostu idealny na te mroźne zimowe wieczory.

Odżywianie brokułów

Brokuły należą do rodziny krzyżowych, do której należą kalafior i brukselka. To potęga składników odżywczych, o niskiej kaloryczności i bardzo wysokiej zawartości błonnika. Ma więcej białka niż większość warzyw i jest bogata w witaminę C, witaminę K, witaminę A i żelazo. Jest również dobrym źródłem minerałów, takich jak selen i magnez.

Ma wysoką zawartość fitoskładników, z których jednym z nich jest glukozynolan. Glukozynolany to substancje na bazie siarki, które odpowiadają za gorzki smak brokułów. Rozkładają się na substancje, które mają właściwości ochronne przed rakiem w kilku narządach.

Zielone i fioletowe kiełkujące brokuły są bogatsze w fitoskładniki i wit. C niż zwykłe brokuły, więc są dla ciebie jeszcze lepsze.

Jak przechowywać brokuły

Badania wykazały, że brokuły bardzo szybko tracą swoje wartości odżywcze po zbiorze. Przechowywanie różyczek w zapieczętowanej torbie i chłodzenie pomaga powstrzymać spadek. Lepiej jest też wybrać zawinięte różyczki, gdy idziesz na zakupy, zamiast nagich warzyw, ponieważ lepiej zachowają one swoje wartości odżywcze.

Innym sposobem na zachowanie brokułów jest przechowywanie ich w hermetycznej torbie i zamrażanie. Przechowywany w ten sposób może trwać wiele miesięcy.

Zupa Brokułowa Z Mlekiem Kokosowym

Abi Olayiwola

Inspirowana tajskimi smakami zupa brokułowa z mlekiem kokosowym.

#wprm-recipe-user-rating-40 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-40 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-40-33); }#wprm-recipe-user-rating-40 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-40-50); }#wprm-recipe-user-rating-40 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-40-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-40-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-40-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-40-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,60 z 5 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 25 min Całkowity czas 30 min

Danie Zupa, przystawkaKuchnia Tajska, Światowa

Porcje 2Kalorie 297 kcal

Składniki  1x2x3x

2 łyżki stołowe Olej

1 Posiekana cebula

2 ząbki Czosnek posiekany

½ łyżeczki Mielona kolendra

1 łyżeczki Starty imbir

1 Posiekana zielona papryczka chilli

1 główka Średnie brokuły, pokroić na mniejsze kawałki

400 ml Mleko kokosowe

1 szklanka Wywar warzywny

2 szklanki Szpinak

5 gałązek Kolendra

Instrukcje 

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie miękka i przezroczysta.

Dodaj czosnek i mieloną kolendrę. Mieszaj przez 30 sekund, następnie dodaj chili i imbir, a następnie brokuły.

Wlej mleko kokosowe wraz z połową bulionu do rondla.

Dodaj trochę soli do smaku.

Przykryj rondel i pozwól gotować przez około 10 minut.

Zdjąć z ognia, następnie wymieszać ze szpinakiem i listkami kolendry.

Zmiksować blenderem lub blenderem ręcznym.

Dodać część zarezerwowanego bulionu, jeśli podobnie jak rozcieńczalnik do zupy, postaw ją z powrotem na ogniu na 2 minuty.

Zdjąć z ognia i podawać.

Odżywianie

Kalorie: 297kcal

Słowo kluczowe Zupa brokułowa z kokosem, Zupa brokułowa, Tajska zupa brokułowa

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!