Brokuły to jedno z warzyw, na które moje dzieci kręcą nosem, ale ta kremowa i prosta zupa brokułowa jest tak smaczna, że podobało im się. Dla innych ludzi, którzy prawdopodobnie odsuną brokuły na bok swoich talerzy, cóż; ten przepis może zmienić twoje zdanie!
Przejdź do przepisu
Ten prosty przepis na zupę brokułową został zainspirowany tajskimi smakami, ale jest łagodniejszy dla szerszego grona odbiorców. Mleko kokosowe nadaje mu przyjemną kremowość i maskuje brokułowy smak. Jest łatwy w przygotowaniu, pyszny, pełen składników odżywczych i po prostu idealny na te mroźne zimowe wieczory.
Odżywianie brokułów
Brokuły należą do rodziny krzyżowych, do której należą kalafior i brukselka. To potęga składników odżywczych, o niskiej kaloryczności i bardzo wysokiej zawartości błonnika. Ma więcej białka niż większość warzyw i jest bogata w witaminę C, witaminę K, witaminę A i żelazo. Jest również dobrym źródłem minerałów, takich jak selen i magnez.
Ma wysoką zawartość fitoskładników, z których jednym z nich jest glukozynolan. Glukozynolany to substancje na bazie siarki, które odpowiadają za gorzki smak brokułów. Rozkładają się na substancje, które mają właściwości ochronne przed rakiem w kilku narządach.
Zielone i fioletowe kiełkujące brokuły są bogatsze w fitoskładniki i wit. C niż zwykłe brokuły, więc są dla ciebie jeszcze lepsze.
Jak przechowywać brokuły
Badania wykazały, że brokuły bardzo szybko tracą swoje wartości odżywcze po zbiorze. Przechowywanie różyczek w zapieczętowanej torbie i chłodzenie pomaga powstrzymać spadek. Lepiej jest też wybrać zawinięte różyczki, gdy idziesz na zakupy, zamiast nagich warzyw, ponieważ lepiej zachowają one swoje wartości odżywcze.
Innym sposobem na zachowanie brokułów jest przechowywanie ich w hermetycznej torbie i zamrażanie. Przechowywany w ten sposób może trwać wiele miesięcy.
Zupa Brokułowa Z Mlekiem Kokosowym
Abi Olayiwola
Inspirowana tajskimi smakami zupa brokułowa z mlekiem kokosowym.
#wprm-recipe-user-rating-40 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-40 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-40-33); }#wprm-recipe-user-rating-40 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-40-50); }#wprm-recipe-user-rating-40 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-40-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-40-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-40-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-40-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,60 z 5 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 25 min Całkowity czas 30 min
Danie Zupa, przystawkaKuchnia Tajska, Światowa
Porcje 2Kalorie 297 kcal
Składniki 1x2x3x
2 łyżki stołowe Olej
1 Posiekana cebula
2 ząbki Czosnek posiekany
½ łyżeczki Mielona kolendra
1 łyżeczki Starty imbir
1 Posiekana zielona papryczka chilli
1 główka Średnie brokuły, pokroić na mniejsze kawałki
400 ml Mleko kokosowe
1 szklanka Wywar warzywny
2 szklanki Szpinak
5 gałązek Kolendra
Instrukcje
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie miękka i przezroczysta.
Dodaj czosnek i mieloną kolendrę. Mieszaj przez 30 sekund, następnie dodaj chili i imbir, a następnie brokuły.
Wlej mleko kokosowe wraz z połową bulionu do rondla.
Dodaj trochę soli do smaku.
Przykryj rondel i pozwól gotować przez około 10 minut.
Zdjąć z ognia, następnie wymieszać ze szpinakiem i listkami kolendry.
Zmiksować blenderem lub blenderem ręcznym.
Dodać część zarezerwowanego bulionu, jeśli podobnie jak rozcieńczalnik do zupy, postaw ją z powrotem na ogniu na 2 minuty.
Zdjąć z ognia i podawać.
Odżywianie
Kalorie: 297kcal
Słowo kluczowe Zupa brokułowa z kokosem, Zupa brokułowa, Tajska zupa brokułowa
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!