Przejdź do przepisu
Jeśli szukasz smakołyku, a masz trochę więcej czasu do spędzenia w kuchni, koniecznie wypróbuj tę łatwą warzywną lasagne. Warstwy makaronu umieszczone pomiędzy śródziemnomorskimi warzywami w dymnym sosie pomidorowym i bogatym sosie serowym, wykończone musującą, chrupiącą polewą serową tworzą głębię smaku, która jest po prostu „nie z tego świata”.
Warzywna lasagne to kreatywny sposób na uzyskanie większej ilości warzyw
w twojej diecie. Moja córka, która uważa, że nie lubi warzyw, jest zachwycona
danie, które jest wypełnione warzywami.
Lasagne w oryginalnej postaci nie jest daniem codziennym. Makaron jajeczny jest domowej roboty, z autentycznym sosem ragu i sosem beszamelowym, którego przygotowanie zajmuje wiele godzin. Ideą tego przepisu na warzywną lasagne jest uzyskanie smaku zbliżonego do oryginału bez spędzania wielu godzin w kuchni. Nie jest to jednak tak szybkie jak większość moich przepisów, ale pyszne i aromatyczne danie, które dostajesz na koniec, sprawia, że warto poświęcić na to czas.
lasagne lub lasagne
Nie byłam pewna, czy to danie nazywa się lasagne czy lasagne, ponieważ w internecie wydają się być używane zamiennie. Lasagne odnosi się do pojedynczego arkusza makaronu, podczas gdy lasagne to liczba mnoga, a ponieważ danie może mieć więcej niż jeden arkusz; to jest lasagne!
Jak zrobić warzywną lasagne ~ 653 ~
Chociaż sos beszamelowy jest tradycyjnie używany do lasagne, dodaje kolejny poziom aktywności, co wydłuża czas. Połączenie ricotty i chałwy działa dobrze. Bogactwo ricotty przełamuje lekko pikantny smak twarogu; co tworzy odpowiedni poziom serowej dobroci w tej warzywnej lasagne. Twarożek ugotuje się w upieczonej lasagne z grudkami, co nie wpływa na smak, ale jeśli wolisz, możesz go zmiksować w blenderze, aby pozbyć się grudek.
W tym przepisie użyłam arkuszy suszonego makaronu, chociaż
zaleceniem na opakowaniu było, aby nie gotować wszystkiego wcześniej; Uważam, że to moczenie
gorąca woda przez kilka minut sprawia, że makaron staje się plastyczny, co sprawia, że jest on plastyczny
łatwe do ułożenia; ale gotuje również do przyjemnej miękkiej, ale jędrnej konsystencji. Korzystałem ze sklepu
kupił świeży makaron w przeszłości, a makaron dość szybko stał się rozmoczony.
Jestem jednak pewien, że jeśli znajdziesz dobrej jakości świeży makaron; będzie dokładnie trzymać
proces pieczenia.
Lazania warzywna może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Możesz również przygotować dużą porcję z wyprzedzeniem, przygotowując i składając lasagne w naczyniu żaroodpornym, które należy przykryć przed włożeniem do zamrażarki. Rozmrażaj przez noc i umieść w piekarniku, gdy będziesz gotowy na posiłek.
Łatwa lasagne warzywna
Abi Olayiwola
Pyszna lasagne nadziewana warzywami w dymnym sosie pomidorowym i sosie śmietanowym.
#wprm-recipe-user-rating-27 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-27 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-27-33); }#wprm-recipe-user-rating-27 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-27-50); }#wprm-recipe-user-rating-27 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-27-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-27-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-27-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-27-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 3 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 25 minut Czas gotowania 1 godz. 5 min
Danie Obiad, Lunch, Danie GłówneKuchnia Włoska
Porcje 4Kalorie 618 kcal
Składniki 1x2x3x
Sos pomidorowy
2 łyżki Oleju
1 Drobna cebula, posiekana
2 ząbki Czosnek posiekany
1 łyżeczka Papryka wędzona
1 łyżeczka Oregano
1 Cukinia pokrojona w kostki
1 Kostka bakłażana
2 Papryka w plasterkach
6 Pieczarki duże, w plasterkach
500 g Passata (przecier pomidorowy)
200 ml Wywar warzywny
Sól do smaku
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii~253 ~
Sos Serowy
150 g Ricotta
300 g Twaróg
100 g Tarta Mozzarella
½ łyżeczki Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka Posiekanej świeżej bazylii
Lazania Warzywna~853 ~10-16 arkuszy lasagne
Sos serowy w całości
Sos pomidorowy w całości
100 g Tarta mozzarella
30 g Tarty parmezan
Instrukcje
Umyj i przygotuj warzywa.
Rozgrzej piekarnik do 180 0C z termoobiegiem/200 0C
Rozgrzej olej w rondlu; i dodaj cebulę. Ciągle mieszaj, aż zgęstnieje.
Dodaj czosnek, wędzoną paprykę i oregano. Kontynuuj mieszanie przez około 30 sekund.
Wlej warzywa i wymieszaj, aby zawartość garnka się pokryła.
Dodaj passatę i bulion warzywny z odrobiną soli do smaku.
Przykryj garnek i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Dodać posiekaną bazylię i pozostawić na kolejne 10 minut, aby sos się zagotował.
Podgrzać trochę wody w garnku i zagotować. Delikatnie włóż płaty makaronu do garnka.
Pozostaw na około 3 minuty, a następnie delikatnie spuść gorącą wodę z garnka.
Zalej zimną wodą płaty makaronu w garnku i rozdziel płaty pod zimną wodą za pomocą Twoje ręce. Umieść/rozłóż arkusze na tacy, aby zapobiec przywieraniu.
Gdy makaron się moczy, wymieszaj wszystkie składniki sosu serowego w misce i dobrze wymieszaj.
Rozsmaruj cienką warstwę sosu pomidorowego na spodzie naczynia do pieczenia. Zapobiegnie to przyklejaniu się arkuszy makaronu do naczynia.
Ułóż warstwę pojedynczych arkuszy makaronu, tak aby przykryła jak największą powierzchnię patelni.
Dodaj warstwę sosu serowego, a następnie warstwę pomidora sos.
Powtórz dwa poprzednie kroki; i kontynuuj to, aż naczynie do pieczenia zostanie wypełnione po brzegi.
Lubię kończyć sosem serowym, który następnie posypuję startą mozzarellą i parmezanem.
Przykryj folią kuchenną i pozostaw do zapiekania przez 30 min.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na około 30 minut, aby sos związał makaron i umożliwił dokładne pokrojenie.
Jeśli nie możesz czekać lub nie masz czasu, wykop od razu – będziesz miał lepką i papkowatą lasagne ze względu na ciepły ser; ale nie jest mniej smaczne niż po ostygnięciu.
Odżywianie
Kalorie: 618kcal
Hasło kluczowe lasagne, lasagne, lasagne warzywna, obiad wegetariański, dania wegetariańskie
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!