Dania główne

Kuku Paka – wschodnioafrykańskie curry z kurczakiem

Skocz do przepisu

Ten pachnący kurczak curry z Afryki Wschodniej nie różni się zbytnio od indyjskiego curry. Pokazuje wpływy indyjskie na kuchnię wschodnioafrykańską.

Co to jest Kuku Paka?

Kuku paka to bogate i kremowe danie z kurczaka gotowanego w mleku kokosowym i przyprawach. Jest popularny w przybrzeżnych regionach Afryki Wschodniej, zwłaszcza w Kenii i Tanzanii. Jest to skrócone słowo oznaczające „kuku wa paka” lub kuku ya paka” i jest również znane jako kenijskie curry z kurczaka.

Tradycyjnie kurczak używany do Kuku paka jest pieczony powoli nad paleniskiem lub na grillu. Ta jednogarnkowa wersja jest łatwa i ułatwia szybkie delektowanie się tym pysznym i pocieszającym posiłkiem. Kremowa i lekka słodycz mleka kokosowego dobrze współgra z pikantnym marynowanym kurczakiem, nadając pełnię smaku temu wschodnioafrykańskiemu curry.

Jak gotować Kuku Paka ~ 653 ~

Oto składniki, których potrzebujesz…

  • Cebula 
  • Imbir 
  • Czosnek
  • Scotch Bonnet
  • Pomidory posiekane
  • Kolendra
  • Łagodne curry w proszku
  • Kurczak
  • Olej
  • Mleko kokosowe
  • Sól

Kilka rzeczy do zapamiętania na temat składników;

  • Scotch Bonnet: To moja ulubiona ostra papryka, ponieważ zawsze mam trochę w zamrażarce. Możesz zastąpić inną papryką lub po prostu pominąć. Kuku paka to zazwyczaj łagodne curry, dostosuj pieprz i ilość do swoich upodobań.
  • Kurczak: Udka z kurczaka można zastąpić piersiami z kurczaka, jeśli wolisz. Kawałki kurczaka wielkości kęsa również dobrze pasują do tego przepisu i są szczególnie odpowiednie dla dzieci. Jeśli masz trochę czasu, możesz grillować kurczaka w piekarniku przed gotowaniem, aby uzyskać brązowy kolor i dymny posmak.
  • Inne składniki: Jak większość przepisów, to wschodnioafrykańskie kokosowe curry z kurczakiem można łatwo dostosować. Niektóre przepisy obejmują jajka na twardo, ziemniaki i inne warzywa. Mój jest prosty, tylko z kurczakiem, ale możesz dodać dodatkowe składniki, kiedy robisz swoje. Jeśli chcesz dodać jajka, ugotuj, pokrój na pół i gotuj w gotującym się sosie.

Jak to zrobić ~ 753 ~

Zmiksuj jedną cebulę, imbir, czosnek, paprykę Scotch Bonnet, pomidory, kolendrę w proszku i curry na gładką pastę w robocie kuchennym lub blenderze.

Pokrój kurczaka. Wykonaj około 3 nacięć w dowolnym kierunku z każdej strony. Jest to ważne, aby kurczak mógł szybko wchłonąć smaki.

Natrzyj kurczaka solą i umieść w misce.

Wlej zmiksowaną pastę na kurczaka i dokładnie wymieszaj rękoma. Odstawić do marynowania na 20 minut.

Gdy kurczak się marynuje; pozostałą cebulę drobno posiekać.

Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu.

Dodaj cebulę na patelnię i gotuj, aż będzie miękka i przezroczysta.

Wyjmij kawałki kurczaka z pasty i dodaj na patelnię. Smażymy z każdej strony na brązowo.

Wlej pozostałą pastę na patelnię, dodaj mleko kokosowe i trochę soli do smaku.

Przykryj patelnię. Pozwól sosowi się zagotować, a smaki się rozwiną. Powinno to zająć około 20 minut. Do tego czasu sos zgęstniałby z cudowną równowagą smaków. Jeśli okaże się zbyt gęsty jak na twój gust, możesz dodać trochę wody, aby go rozrzedzić.

Zdjąć z ognia i udekorować kolendrą. Podawaj z ulubionym płaskim pieczywem lub ryżem.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Jeśli interesują Cię przepisy z Afryki Wschodniej; musisz to sprawdzić;

Matoke z Fasolą

Kachumbari – Sałatka Pomidorowa z Afryki Wschodniej

Irio z karmelizowaną cebulą

Githeri

Przepis Kuku Paka

Abi Olayiwola

Pyszne, jednogarnkowe kokosowe curry z kurczaka, które wywodzi się z nadmorskich regionów Afryki Wschodniej.

#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-24-33); }#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-24-50); }#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-24-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-24-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-24-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-24-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,80 z 10 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas marynowania 20 min Całkowity czas 1 godz.

Danie obiadowe, lunchKuchnia afrykańska, wschodnioafrykańska

Porcje 4Kalorie 474 kcal

Składniki  1x2x3x

2 Cebule średniej wielkości

3 cm Imbir lub kciuk wielkości

3 ząbki Czosnek

1 Scotch Bonnet

½ puszki Posiekane pomidory lub 2 pomidory wołowe, posiekane

1 łyżeczka Kolendra~ 253~1 łyżka Łagodne curry w proszku

4 udka Kurczak

2 łyżki Olej

½ puszka mleka kokosowego lub 200 ml

Sól do smaku

Instrukcje 

Zmiksuj jedną cebulę, imbir, czosnek, paprykę Scotch Bonnet, pomidory, kolendrę w proszku i curry na pastę w robocie kuchennym.

Pokrój kurczaka. Wykonaj około 3 nacięć w dowolnym kierunku z każdej strony. Natrzyj kurczaka solą i umieść w misce.

Wlej zmiksowaną pastę na kurczaka i dokładnie wymieszaj rękami. Odstawić na 20 minut do marynowania.

Podczas marynowania kurczaka; drobno posiekaj pozostałą cebulę.

Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu.

Dodaj cebulę na patelnię i smaż, aż będzie miękka i przezroczysta.

Wyjmij kawałki kurczaka z pasty i dodaj do patelni . Smażymy z każdej strony na brązowo.

Wlej pozostałą pastę na patelnię, dodaj mleko kokosowe i trochę soli do smaku.

Przykryj patelnię. Pozwól sosowi się zagotować, a smaki się rozwiną. Powinno to zająć około 20 minut, ale zależy to od tego, czy używasz miękkiego czy twardego kurczaka. Twardy kurczak będzie odpowiednio gotowany dłużej.

Zdjąć z ognia i podawać z kolendrą.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 474 kcal Węglowodany: 11 g Białko: 23 g Tłuszcz: 38 g Tłuszcze nasycone: 15 g Tłuszcze trans: 1 g Cholesterol: 120 mg Sód: 192 mg Potas: 598 mg Błonnik: 2 g Cukier: 4 g Witamina A: 220 IU Witamina C: 14 mg Wapń: 6 mg Wapń: 6 mg

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!

Karaibski ryż z fasolą

Jollof Bulgur

Łatwa Lasagne Warzywna

Perski Kuku Sabzi