Skocz do przepisu
Ten pachnący kurczak curry z Afryki Wschodniej nie różni się zbytnio od indyjskiego curry. Pokazuje wpływy indyjskie na kuchnię wschodnioafrykańską.
Co to jest Kuku Paka?
Kuku paka to bogate i kremowe danie z kurczaka gotowanego w mleku kokosowym i przyprawach. Jest popularny w przybrzeżnych regionach Afryki Wschodniej, zwłaszcza w Kenii i Tanzanii. Jest to skrócone słowo oznaczające „kuku wa paka” lub kuku ya paka” i jest również znane jako kenijskie curry z kurczaka.
Tradycyjnie kurczak używany do Kuku paka jest pieczony powoli nad paleniskiem lub na grillu. Ta jednogarnkowa wersja jest łatwa i ułatwia szybkie delektowanie się tym pysznym i pocieszającym posiłkiem. Kremowa i lekka słodycz mleka kokosowego dobrze współgra z pikantnym marynowanym kurczakiem, nadając pełnię smaku temu wschodnioafrykańskiemu curry.
Jak gotować Kuku Paka ~ 653 ~
Oto składniki, których potrzebujesz…
- Cebula
- Imbir
- Czosnek
- Scotch Bonnet
- Pomidory posiekane
- Kolendra
- Łagodne curry w proszku
- Kurczak
- Olej
- Mleko kokosowe
- Sól
Kilka rzeczy do zapamiętania na temat składników;
- Scotch Bonnet: To moja ulubiona ostra papryka, ponieważ zawsze mam trochę w zamrażarce. Możesz zastąpić inną papryką lub po prostu pominąć. Kuku paka to zazwyczaj łagodne curry, dostosuj pieprz i ilość do swoich upodobań.
- Kurczak: Udka z kurczaka można zastąpić piersiami z kurczaka, jeśli wolisz. Kawałki kurczaka wielkości kęsa również dobrze pasują do tego przepisu i są szczególnie odpowiednie dla dzieci. Jeśli masz trochę czasu, możesz grillować kurczaka w piekarniku przed gotowaniem, aby uzyskać brązowy kolor i dymny posmak.
- Inne składniki: Jak większość przepisów, to wschodnioafrykańskie kokosowe curry z kurczakiem można łatwo dostosować. Niektóre przepisy obejmują jajka na twardo, ziemniaki i inne warzywa. Mój jest prosty, tylko z kurczakiem, ale możesz dodać dodatkowe składniki, kiedy robisz swoje. Jeśli chcesz dodać jajka, ugotuj, pokrój na pół i gotuj w gotującym się sosie.
Jak to zrobić ~ 753 ~
Zmiksuj jedną cebulę, imbir, czosnek, paprykę Scotch Bonnet, pomidory, kolendrę w proszku i curry na gładką pastę w robocie kuchennym lub blenderze.
Pokrój kurczaka. Wykonaj około 3 nacięć w dowolnym kierunku z każdej strony. Jest to ważne, aby kurczak mógł szybko wchłonąć smaki.
Natrzyj kurczaka solą i umieść w misce.
Wlej zmiksowaną pastę na kurczaka i dokładnie wymieszaj rękoma. Odstawić do marynowania na 20 minut.
Gdy kurczak się marynuje; pozostałą cebulę drobno posiekać.
Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu.
Dodaj cebulę na patelnię i gotuj, aż będzie miękka i przezroczysta.
Wyjmij kawałki kurczaka z pasty i dodaj na patelnię. Smażymy z każdej strony na brązowo.
Wlej pozostałą pastę na patelnię, dodaj mleko kokosowe i trochę soli do smaku.
Przykryj patelnię. Pozwól sosowi się zagotować, a smaki się rozwiną. Powinno to zająć około 20 minut. Do tego czasu sos zgęstniałby z cudowną równowagą smaków. Jeśli okaże się zbyt gęsty jak na twój gust, możesz dodać trochę wody, aby go rozrzedzić.
Zdjąć z ognia i udekorować kolendrą. Podawaj z ulubionym płaskim pieczywem lub ryżem.
Powiązane przepisy ~ 653 ~
Jeśli interesują Cię przepisy z Afryki Wschodniej; musisz to sprawdzić;
Matoke z Fasolą
Kachumbari – Sałatka Pomidorowa z Afryki Wschodniej
Irio z karmelizowaną cebulą
Githeri
Przepis Kuku Paka
Abi Olayiwola
Pyszne, jednogarnkowe kokosowe curry z kurczaka, które wywodzi się z nadmorskich regionów Afryki Wschodniej.
#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-24-33); }#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-24-50); }#wprm-recipe-user-rating-24 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-24-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-24-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-24-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-24-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,80 z 10 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas marynowania 20 min Całkowity czas 1 godz.
Danie obiadowe, lunchKuchnia afrykańska, wschodnioafrykańska
Porcje 4Kalorie 474 kcal
Składniki 1x2x3x
2 Cebule średniej wielkości
3 cm Imbir lub kciuk wielkości
3 ząbki Czosnek
1 Scotch Bonnet
½ puszki Posiekane pomidory lub 2 pomidory wołowe, posiekane
1 łyżeczka Kolendra~ 253~1 łyżka Łagodne curry w proszku
4 udka Kurczak
2 łyżki Olej
½ puszka mleka kokosowego lub 200 ml
Sól do smaku
Instrukcje
Zmiksuj jedną cebulę, imbir, czosnek, paprykę Scotch Bonnet, pomidory, kolendrę w proszku i curry na pastę w robocie kuchennym.
Pokrój kurczaka. Wykonaj około 3 nacięć w dowolnym kierunku z każdej strony. Natrzyj kurczaka solą i umieść w misce.
Wlej zmiksowaną pastę na kurczaka i dokładnie wymieszaj rękami. Odstawić na 20 minut do marynowania.
Podczas marynowania kurczaka; drobno posiekaj pozostałą cebulę.
Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu.
Dodaj cebulę na patelnię i smaż, aż będzie miękka i przezroczysta.
Wyjmij kawałki kurczaka z pasty i dodaj do patelni . Smażymy z każdej strony na brązowo.
Wlej pozostałą pastę na patelnię, dodaj mleko kokosowe i trochę soli do smaku.
Przykryj patelnię. Pozwól sosowi się zagotować, a smaki się rozwiną. Powinno to zająć około 20 minut, ale zależy to od tego, czy używasz miękkiego czy twardego kurczaka. Twardy kurczak będzie odpowiednio gotowany dłużej.
Zdjąć z ognia i podawać z kolendrą.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 474 kcal Węglowodany: 11 g Białko: 23 g Tłuszcz: 38 g Tłuszcze nasycone: 15 g Tłuszcze trans: 1 g Cholesterol: 120 mg Sód: 192 mg Potas: 598 mg Błonnik: 2 g Cukier: 4 g Witamina A: 220 IU Witamina C: 14 mg Wapń: 6 mg Wapń: 6 mg
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!