Ta kremowa zupa z dyni piżmowej została zainspirowana „miyan taushe”, interpretowanym jako „zupa dyniowa” w języku hausa. Zupa swoją kremowość zawdzięcza masłu orzechowemu. Miyan Taushe pochodzi z północnej części Nigerii i jest zwykle gotowany z dynią piżmową, orzeszkami ziemnymi, mięsem i różnymi warzywami. Zwykle jest spożywany z „jaskółką”, która jest gęstą pastą, zrobioną z różnych pokarmów bogatych w skrobię.
Przejdź do przepisu
Połączenie dyni piżmowej i masła orzechowego w tej zupie sprawia, że jest całkiem pobłażliwa i bardzo smaczna. Lekko orzechowy i słodki smak dyni piżmowej świetnie komponuje się z kremowością masła orzechowego. Poza tym to kolejny pretekst do jedzenia masła orzechowego, które swoją drogą uwielbiam! Klasyczne indyjskie przyprawy kurkuma i kolendra dodały zupie aromatycznego i ciepłego akcentu.
Jak przygotować dynię piżmową
Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, jak większość moich przepisów. Najtrudniejszą częścią jest przygotowanie dyni piżmowej.
Aby to zrobić, ostrym nożem odetnij górę dyni piżmowej, a następnie przetnij ją na pół wzdłuż. Usuń skórkę obieraczką do ziemniaków. Wydrąż nasiona łyżką i pokrój na mniejsze kawałki. Prażone pestki dyni piżmowej to zdrowa przekąska, więc możesz zachować nasiona do późniejszego upieczenia.
Dlaczego dynia piżmowa jest dla ciebie dobra?
Kaba piżmowa jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy A, C i E; jest również doskonałym źródłem błonnika i minerałów, takich jak wapń, magnez i cynk.
Oprócz białka i tłuszczów masło orzechowe jest również dobrym źródłem witaminy B1, witaminy E, kwasu foliowego i niacyny. Jest ważnym źródłem białka i tłuszczu, dlatego pomaga zapobiegać niedożywieniu w niektórych rozwijających się częściach świata.
Ważne jest, aby używać masła orzechowego bez dodatku cukru, ponieważ cukier nie tylko wpłynie na smak; i sprawisz, że zupa będzie zbyt słodka, zjesz też dodatek cukru, co nie jest dobre.
Przepis na kremową dynię piżmową
Abi Olayiwola
Zupa z dyni piżmowej i orzeszków ziemnych inspirowana Miyanem Taushe z północnej części Nigerii jest łatwa w przygotowaniu i pełna smaku
#wprm-recipe-user-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-45-33); }#wprm-recipe-user-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-45-50); }#wprm-recipe-user-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-45-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-45-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-45-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-45-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 3 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 35 min Całkowity czas 45 min
Danie Obiad, Zupa, PrzystawkaKuchnia Nigeryjska
Porcje dla 2 osóbKalorie 298 kcal
Składniki 1x2x3x
2 łyżki oleju
2 Posiekana cebula
1 łyżeczka Kolendra
1 łyżeczka Kurkuma
½ Dynia piżmowa obrana, pozbawiona pestek i pokrojona na mniejsze kawałki
2 Czerwona papryka pokrojona na mniejsze kawałki
3 łyżki masła orzechowego
Sól do smaku
Instrukcje
Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu.
Smażyć cebulę, aż będzie miękka i przezroczysta.
Dodać kurkumę i kolendrę i ciągle mieszać przez minutę.
Dodać dynię piżmową i paprykę i mieszaj, aby upewnić się, że pokryły się przyprawami na patelni.
Wlej trochę wody.
Przykryj patelnię i gotuj, aż dynia będzie miękka.
Wmieszaj masło orzechowe.
Gotuj przez około 3 minuty, aby smaki się rozwinęły.
W razie potrzeby dodaj trochę soli do smaku.
Wlej do blendera na puree.
Odżywianie
Kalorie: 298kcal
Słowo kluczowe Dynia piżmowa z orzeszkami ziemnymi, Zupa z dyni piżmowej, Miyan taushe, Zupa, Zupa wegetariańska
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!