Nairobi Kenia – Sekretarz Gabinetu Rolnictwa Peter Munya wezwał Kenijczyków do zróżnicowania ich codziennego menu posiłków poprzez spożywanie innych rodzajów żywności w następstwie gwałtownie rosnących cen mąki kukurydzianej, głównego składnika ugali (<< przepis), kenijskiej podstawowej potrawy.
Rząd zawiesił w środę opłaty nałożone na importowaną kukurydzę, co według młynarzy nie będzie miało większego znaczenia, gdyż obniży cenę dwóch kilogramów mąki kukurydzianej jedynie o 2 szylingi kenijskie.
To wywołało reakcję Kenijczyków, którzy walczą o zaspokojenie swoich podstawowych potrzeb w obliczu osłabienia kenijskiego szylinga w stosunku do dolara amerykańskiego.
W odpowiedzi na to, Munya twierdzi, że zawieszenie opłat jest dobrze przemyślanym posunięciem rządu, mającym na celu obniżenie cen posiłków kukurydzianych do rozsądnego poziomu.
Muny, który przemawiał w Nakuru podczas oficjalnego otwarcia wystawy rolniczej, powiedział, że podczas gdy kukurydza jest podstawowym pożywieniem, Kenijczycy powinni wybrać inne rodzaje żywności, gdy brakuje mąki kukurydzianej w kraju.
“Dzięki temu pokazowi widzieliśmy różne rodzaje żywności, dobrze jest, aby Kenijczycy nie polegali tylko na jednym rodzaju żywności i aby nasze ciała otrzymały energię, musimy używać różnych rodzajów żywności, nie tylko kukurydzy, aby w takich warunkach nie cierpieć i pozostać głodnym”, stwierdził.
Ponadto wezwał Kenijczyków do sadzenia różnych rodzajów żywności, aby mogli się ustabilizować bez konieczności korzystania z importowanej żywności.
Munya zapewnił, że rząd stara się rozwiązać obecny stan niedoboru kukurydzy.
Rząd umieścił 6 sierpnia jako ostateczny termin importu kukurydzy przez wszystkich zainteresowanych.
źródło: Capital FM