Skocz do przepisu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…
Kelewele to danie, które nie wymaga obszernej listy składników. Nadaje się również dla wegetarian i wegan. Jeśli kochasz babkę lub szukasz innego sposobu na jej zjedzenie, koniecznie spróbuj tego popularnego ulicznego jedzenia z Ghany.
Co to jest Kelewele?
Kelewele to smażony na ostro banan. Pyszne i aromatyczne jedzenie uliczne, które jest popularne w Ghanie. Jest podobny do dodo (smażonego babki lancetowatej), jaki je się w Nigerii, ale dodatek przypraw dodaje mu kopa. Połączenie słodyczy babki lancetowatej z pikantnymi przyprawami w tym ulicznym jedzeniu z Ghany daje fantastyczną głębię smaku, charakterystyczną dla potraw afrykańskich.
Podobnie jak suya, kelewele jest sprzedawane przez sprzedawców na ulicach Ghany, zazwyczaj w nocy. Te słodkie, złocistobrązowe kostki dobrze przyprawionego, smażonego banana podawane są na papierze z prażonymi orzeszkami ziemnymi lub smażonym żołądkiem.
Ten przepis na babkę z Ghany jest łatwy i szybki do przygotowania w domu. Jest doskonała jako przekąska lub dodatek do ryżu, fasoli lub waakye.
Jak zrobić Kelele
Oto składniki, których potrzebujesz…
Dojrzały banan
Imbir w proszku
Czosnek w proszku
Pieprz mielony
Sól
Olej do smażenia
Kilka uwag o składnikach…
- Babka: Dojrzały banan jest najlepszy na kelewele. Jeśli masz przejrzałe banany, możesz użyć tego również do lepkich słodkich smażonych bananów. W rzeczywistości jest to dobry sposób na wykorzystanie ciemnego, przejrzałego babki lancetowatej.
- Kelewele Przyprawy: Tradycyjnie ta przekąska jest przygotowywana poprzez zmieszanie babki lancetowatej z pastą przyprawową przed smażeniem, ale sucha mieszanka przypraw również się sprawdza. Mieszanka przypraw Kelewele zależy od regionalnych i indywidualnych preferencji. Ograniczyłem się do podstawowej kombinacji czosnku, imbiru i mielonego pieprzu, której wymaga większość tradycyjnych przepisów. Inne przyprawy, które można dodać, to ziarno selim, goździki, nasiona anyżu itp. Jeśli twoja tolerancja na ciepło wynosi zero, pomiń.
Jak to zrobić ~ 753 ~
Odetnij końcówki babki lancetowatej i pokrój nożem w skórę.
Zdejmij skórkę i pokrój babkę w drobną kostkę. Wlać do miski.
Do miski dodaj babkę, imbir, czosnek, pieprz i trochę soli.
Zamieszaj delikatnie babkę i przyprawy drewnianą łyżką, tak aby przyprawy pokryły kostki. Uważaj, aby nie rozgnieść babki lancetowatej podczas mieszania przypraw.
Rozgrzej olej na płytkiej patelni i wlej babkę lancetowatą, gdy będzie gorąca. Potrzebujesz wystarczającej ilości oleju, aby kostki babki lancetowatej unosiły się na wodzie. Jeśli kostki dotkną dna naczynia, może to doprowadzić do przyklejenia i przypalenia.
Upewnij się, że olej jest wystarczająco gorący do smażenia, wrzucając do niego kawałek babki lancetowatej. Wokół niego powinny tworzyć się bąbelki i powinien unosić się do góry. Jeśli dodasz babkę lancetowatą, zanim olej będzie wystarczająco gorący, wchłonie olej i stanie się rozmoczony.
Regularnie mieszaj banan w oleju, aby zapobiec przywieraniu. Gdy kolor stanie się złocisto-brązowy, wyjmuj z oleju łyżką cedzakową. Chcesz, aby babka była chrupiąca na zewnątrz.
Powiązane przepisy ~ 653 ~
Inne ghańskie przepisy do wypróbowania;
Ghana Shito
Ghana Waakye
Gari Fotor
Kelewele – Pikantny Smażony Babka
Abi Olayiwola
Pyszny i pikantny smażony banan.
#wprm-recipe-user-rating-22 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-22 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-22-33); }#wprm-recipe-user-rating-22 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-22-50); }#wprm-recipe-user-rating-22 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-22-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-22-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-22-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-22-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,78 z 9 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min
Danie Przystawka, Dodatek, Przekąska, PrzystawkaKuchnia Afrykańska, Ghańska
Porcje 2Kalorie 145 kcal
Składniki 1x2x3x
1 dojrzały banan dojrzały
1 łyżeczka Imbir w proszku
1 łyżeczka Czosnek w proszku
½ łyżeczki mielonego pieprzu lub płatków chilli
Sól do smaku
200 ml Olej do smażenia
Instrukcje
Odetnij końcówki babki lancetowatej i nożem wykonaj nacięcie w skórze.
Zdejmij skórkę i pokrój babkę w drobną kostkę. Wlej do miski.
Dodaj babkę, imbir, czosnek, pieprz i trochę soli do miski.
Wymieszaj delikatnie babkę i przyprawy drewnianą łyżką, aby przyprawy pokryły kostki. Uważaj, aby nie rozgnieść babki lancetowatej podczas dodawania przypraw.
Rozgrzej olej na płytkiej patelni i wlej babkę, gdy będzie gorąca.
Regularnie mieszaj babkę w oleju, aby zapobiec przywieraniu. Gdy kolor stanie się złocistobrązowy, wyjmuj z oleju łyżką cedzakową.
Odżywianie
Kalorie: 145kcal
Słowo kluczowe uliczne jedzenie z Ghany, kelewele, babka lancetowata, pikantny smażony babka lancetowata
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!