Skocz do przepisu
To już oficjalnie jesień! Otaczają mnie czerwone, pomarańczowe i fioletowe liście; Moje kwiaty są wyblakłe i utworzyły nasiona. W sklepach jest szalona ilość dyni gotowych na Halloween. To idealny czas na owsiankę gryczaną z przyprawami dyniowymi.
Dobrze! Więc Starbucks sprawił, że przyprawa do dyni stała się popularna, ale chcę ciebie
wiedzieć, że smak przypraw dyniowych to coś więcej niż mdły
słodki Starbucks PSL. Przyprawa do dyni łączy w sobie słodycz dyni z ciepłem
i aromatyczne przyprawy dla uzyskania niesamowitego smaku. Ta kasza gryczana z
dyniowa przyprawa ucieleśnia „przytulenie w misce”, które jest świetne, gdy dni stają się chłodniejsze.
Kasza gryczana z przyprawami dyniowymi jest łatwa do przygotowania i
gotowe w 30 minut; co sprawia, że świetnie nadaje się na szybkie śniadanie. Kluczem jest
planować naprzód; musisz mieć puree z dyni w lodówce lub zamrażarce. To również
pomaga moczyć grykę przez noc lub przez co najmniej sześć godzin, co daje radę
bardziej strawne; a także skraca czas gotowania.
Co to jest gryka? ~ 653 ~
Gryka należy do grupy roślin zwanych pseudozbożami,
które są nasionami spożywanymi w taki sam sposób jak ziarna zbóż. Nie zawiera
pszenicy i nie jest spokrewniona z pszenicą, co czyni ją bezglutenową. To jest typowo
używany jako alternatywa dla ryżu i innych zbóż w przepisach.
Czy gryka jest dla ciebie dobra?
Kasza gryczana jest nie tylko bezglutenowa; jest również bogaty w niezbędne
składniki odżywcze i błonnik. Ma wyższą zawartość białka niż większość zbóż. To jest
bogaty w niezbędne aminokwasy, takie jak lizyna, która pomaga organizmowi wchłonąć
wapnia i utrzymania kości.
Kasza gryczana jest bogata w błonnik pokarmowy, który pomaga w
przemieszczanie pokarmu przez przewód pokarmowy. Jest również dobrym źródłem
węglowodany złożone, które pomagają utrzymać stały poziom cukru we krwi na dłużej
po posiłku.
Zawiera przeciwutleniacze, takie jak polifenole, garbniki i katechiny, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i zmniejszają ryzyko nowotworów.
Jak zrobić kaszę gryczaną z przyprawami dyniowymi ~ 653 ~
Polecam zaopatrzyć swoją szafkę w szeroki wybór
przypraw i ziół, dzięki czemu tworzenie mieszanek przypraw staje się łatwe. Jest bardziej ekonomiczny
także. Możesz użyć jednej przyprawy do różnych mieszanek przypraw lub posiłków w przeciwieństwie do
kupowanie już przygotowanej mieszanki przypraw; który jest ograniczony w użyciu i kończy się w
z tyłu szafki.
Pierwszym krokiem w tym przepisie jest przygotowanie puree z dyni, które można zużyć od razu lub przechowywać w lodówce z zamrażarką. Możesz dodać go do innych przepisów, więc na pewno się nie zmarnuje. Ja wolę upiec dynię w piekarniku, co pomaga zintensyfikować smaki, ale jeśli jest to wygodniejsze, można ją ugotować na płycie grzejnej.
Przepis na puree z dyni
- Rozgrzej piekarnik do 1800C
- Umyj i pokrój 1 małą dynię lub ½ dużej dyni.
- Usuń nasiona i włókniste kawałki łyżką
- Obierz i pokrój dynię na mniejsze kawałki
- Wlej do formy do pieczenia i skrop odrobiną oleju
- Wstaw do piekarnika, aż mięso będzie miękkie. Powinno to zająć około 30 minut, ale może potrwać dłużej, w zależności od użytej dyni
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do ostygnięcia, a następnie rozgnieść widelcem lub zmiksować w robocie kuchennym.
Przepis na Mieszankę Przypraw Dyniowych
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Ziele angielskie – ½ łyżeczki
- Imbir – ½ łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
- Goździki – ¼ łyżeczki
Połącz wszystkie przyprawy i przechowuj w szczelnym słoiku.
Dyniowa Kasza Gryczana
Abi Olayiwola
Bezzbożowa, bezglutenowa, pyszna i bardzo pożywna kaszka dyniowa z dodatkiem kaszy gryczanej.
#wprm-recipe-user-rating-28 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-28 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-28-33); }#wprm-recipe-user-rating-28 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-28-50); }#wprm-recipe-user-rating-28 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-28-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-28-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-28-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-28-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,50 z 4 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 25 minut
Danie Śniadanie, brunchKuchnia amerykańska
Porcje 2Kcal 450 kcal
Składniki 1x2x3x
1 szklanka Kasza gryczana
1 łyżeczka mieszanki przypraw do dyni
2 szklanki Mleko
½ szklanki Puree z dyni
Miód i mżawka
Instrukcje
Namocz kaszę gryczaną w misce z wodą. Proporcja 3:1 jest dobra, więc 3 szklanki wody na jedną szklankę kaszy gryczanej.
Namocz przez noc lub przynajmniej 6 godzin.
Dodaj mieszankę przypraw dyniowych do mleka w rondelku i zagotuj.
Wlej kaszę gryczaną i gotuj na wolnym ogniu.
Zmniejsz ogień i pozwól kaszy gryczanej się ugotować. Powinno to zająć nie więcej niż 10 minut
Dodaj puree z dyni i dokładnie wymieszaj
Pozostaw na kolejne 2 minuty, a następnie zdejmij z ognia.
Podawaj i skrop miodem.
Odżywianie
Kalorie: 450kcal
Kasza gryczana, Kasza gryczana, Kasza gryczana, Dynia, Przyprawa dyniowa
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!
Inne pomysły na śniadanie do wypróbowania – Kuskus tiakry, Pikantne płatki owsiane jollof, Przyprawiona owsianka z kaszy bulgur